Nem kötelező védőoltások: bárányhimlő

2013-09-05

A bárányhimlő szezonja tél közepétől tavasz közepéig tart. Általában kisgyermek korban az emberek többsége átesik rajta. Manapság már védőoltással megelőzhető, ez a nem ritkán kellemetlenül hosszúvá váló, fertőző megbetegedés.

 

Cartoon network
hirdetés

 

A védőoltással a bárányhimlő okozta szövődmények, illetve a súlyos lefolyású betegség megelőzhető. Vannak olyan helyzetek, amikor az oltás mindenképpen ajánlott: ha a gyermekünk valamilyen krónikus betegségben szenved (asztma, gyulladásos bélbetegségek), bizonyos fejlődési rendellenességgel született gyerekeknél (vele született szív vagy tüdő rendellenesség), akik immunrendszer megbetegedésében szenvednek, olyan gyógyszeres kezelés kapnak, amely az immunrendszert gyengíti, daganatos megbetegedésben szenvedők, vagy ha a gyermek olyan családtaggal él együtt, aki az előbb felsoroltak bármelyikétől szenved..és oltsuk be azt a gyereket, aki óvodás korában nem esett át a betegsége, mert minél idősebb valaki, annál erősebbek a szövődmények lehetősége, illetve a súlyosabb lefolyás, és iskolából már nem túl célszerű 2-3 hetet hiányozni.

Az oltást 9 hónapos kortól tetszőleges időpontban bármikor be lehet adni és a teljes oltási sor minimum 6 hét különbséggel adott két oltásból áll.

baranyhimlo

 

Dr. Hoffmann Ildikó csecsemő és gyerekgyógyász, neonatológus

 

 

 


Kapcsolódó cikkek

Tetszett? Oszd meg az ismerőseiddel: