Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. 12 fura (de teljesen természetes) dolog a csecsemőkről

12 fura (de teljesen természetes) dolog a csecsemőkről

Kovács Móni

A kisbabák tökéletesek, és misztikusak. De vannak olyan dolgok, amiről még lehet, hogy Te sem tudtál.

1. Majdnem 100 csonttal több van bennük, mint a felnőttekben

Ez valahol érthető, hiszen a szülőcsatornában óriási fizikai hatásnak vannak kitéve. Ha nem állnának a csontjaik aprócska darabokból, nem úsznák meg sérülések, törések nélkül. Jól tudjuk, hogy olykor így is szükséges a babák kulcscsontjának eltörése, amikor nem férnek ki a szülőcsatornán. (Úristen, ez mennyire fájhat nekik!! L) Ez a „fölösleges”, majd’ 100 apró csontocska a későbbiekben összeforr, és beáll a „normál”, 200 körüli mennyiségre. A babáknak 300, egy felnőtt embernek 206 db csont van a testében.

2. Óriási(nak tűnő) nemi szervekkel jöhetnek a világra

A méhben felszívódó hormonok hatással lehetnek a baba nemi szerveinek méretére. De ne aggódj! Idővel normalizálódik a helyzet, és kevésbé lesz feltűnő a babád eme testtájéka. Ez viszont időbe telik. Türelem!

3. Nem hullatnak könnyeket

Az első hónapokban a csecsemők sírással kommunikálnak. Ez az egyetlen rendelkezésükre álló eszköz, amivel bármit is el tudnak érni. Ha jól megfigyeljük, akkor észrevehetjük, hogy nem ejtenek könnycseppet. Külön érdekesség, hogy a szemgolyót nedvesen tartó könny viszont termelődik a 12 hétnél fiatalabb babák szemeiben is. Idővel megérkeznek a sírást kísérő, olykor szinte záporozó könnycseppek is.

4. Nincsen térdkalácsuk

Rendelkeznek ugyan fejletlen porcdarabokkal, amelyek 3 és 5 éves kor között öltenek végleges formát, és válnak igazi térdkalácsokká. Az ezt megelőző időszakban ezek a szivacsos darabok teszik kényelmesebbé a mászást.  Így már érthető, hogy a gyerekek hogy bírnak annyit négykézláb mászni, miközben a felnőttek szinte ordítani tudnának a fájdalomtól már 1 perc után is.

5. Pattanásosak lehetnek

Az anyától kapott hormonok okozhatják a babák pattanásait, amelyek újszülött kortól néhány hónapos korig is megmaradhatnak. Aztán kamaszkorban újra visszatérnek, hogy megkeserítsék a tinik életét.

6. Csúcsfejek

Igazi csúcsfejűek is lehetnek a babáink, ami a már említett szülőcsatornán történő átpréselődés eredménye. Ez a deformitás néhány héten belül szépen elmúlik. Ha a 12. heti státuszon még mindig aggódsz, akkor beszéljétek meg az orvossal a további teendőket!

7. Menstruálhatnak

Természetesen a kislányok esetében fordulhat elő ez a nem is olyan ritka furcsaság. Az anyuka testében termelődő hormonoknak köszönhetően a kislányok 25%-a menstruál élete első 7 napjában. Viszont ez a néhány csepp vér gyakran teljesen észrevétlen is marad. Aggodalomra semmi ok!

8. Tejet termelhetnek

Hogy micsoda? Bizony, az anyai hormonok megviccelhetik a babákat és a mamákat is, a kisbabák a születésük után akár tejet is termelhetnek. Megáll az ész! De az a helyzet, hogy ez is teljesen normális és természetes jelenség.

9. Mindannyian megitták a saját pisijüket

Természetesen a méhen belül, az őket körülvevő folyadékból óhatatlanul is visszaitták a saját vizeletüket, hiszen naponta 1 liternyit kell inniuk belőle a babáknak az utolsó trimeszterben. Hidd el, a te babád sem kivétel ezalól!

10. Rendszeresen lövellik ki magukból a testnedveket

Sugárban kakilnak? Hát persze! Sugárban hánynak? Mindig. Az újszülöttek hatalmas erővel képesek kiadni magukból mindent, ami 100%-osan normális, viszont 1000%-osan ijesztő!

11. Gyakran van mini cicijük

Ismét a hormonok! Nem csak a lányoknak, a fiúknak is lehet egy kis mellük a születést követően. Szerencsére néhány hónap elteltével ez is a feledés homályába merül.

12. Furcsán lélegezhetnek

Ez a kapkodó és fura légzés sokszor ijesztőnek tűnik, de ez is teljesen természetes velejárója az újszülöttek működésének. Még csak most jöttek a világra, így időbe telik, amíg megtanulják a helyes légzést. Ez a kapkodó levegővétel is azt jelzik, hogy próbálják rendszerezni a lélegzetvételüket.

Ha még olvasnál érdekességeket a csecsemőkről, akkor ajánljuk azt a cikket, amelyből kiderül, hogy mi megy végbe ezekben a csodás kis kobakokban a születést követ hetekben és hónapokban.

Forrás: babyology.com

Ez is tetszeni fog