Quantcast
Kezdőlap Aktuális A gyerekek jogainak világnapja: csak egy a sok “mondvacsinált” ünnep között?

A gyerekek jogainak világnapja: csak egy a sok “mondvacsinált” ünnep között?

Évi Hernaez

Volt egy idő, amikor néhány barátnőmmel rendszeresen visítva röhögtünk a viccesebbnél viccesebb világnapok elnevezésein. Talán mondanom sem kell, nem voltunk túl érettek, talán még a húszas éveinkbe sem léptünk át. Szerencsére lassan elkopott ez a kicsit sem tiszteletteljes idióta szokásunk, és az évek múlásával felfogtuk, mennyire fogalmunk sem volta arról, hogy mire szolgálnak ezek a napok.

A Nemzetközi Nőnap, a Pedagógus Nap, a Munkavállalók szolidaritási napja (Munka Ünnepe), a Nemzetközi Gyereknap és az Anyák napja mindenki számára ismertek. Úgy növünk fel, hogy minden évben méltóan megünnepeljük őket. Az utóbbi években a Föld napja, a Víz napja és A madarak és fák napja is csatlakozni látszik a legfontosabb és legismertebb jeles ünnepek közé.

Sokan kérdőjelezik meg, hogy vajon valóban szükség van-e ezekre a napokra, hogy miért kell a felhajtás.

Nos, a válasz egyszerű: a világnapok olyan évenként ismétlődő, globális vagy legalábbis számos országra kiterjedő ünnepek és figyelemfelhívó napok, amelyeket különböző nemzetközi szervezetek hirdettek meg valamely aktuális témához kapcsolódóan. A hangsúly a figyelemfelhívó jelzőn van. Mert sajnos rengeteg olyan téma van, amire külön fel kell hívni a figyelmet.

Mint például a gyermekek jogainak tiszteletben tartására. Tudjátok, hogy ez is helyet kapott a világnapok listáján? Bizony, november 20-án ünnepeljük!

2020-ban már teljesen természetes, hogy a gyerekeknek jogai vannak. Ezek a jogok évtizedek óta léteznek és az egész világon érvényesek. Többek között előírják, hogy minden kisgyereknek biztosítani kell a boldog, békés gyermekkort, hogy kötelező nevet viselniük, hogy joguk van a tanuláshoz.

Ugye mennyire magától értetődőek ezek a mi kis “idilli” világunkban?

Nos, ha valóban így lenne, akkor nem lenne külön világnapja. Azért kapott mégis egyet, mert újra és újra fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a gyerekek nem a szülők vagy az állam tulajdonai. Önálló emberkék ők alaptörvénybe iktatott jogokkal, melyeket minden felnőttnek tiszteletben kell tartani.

Igenis zúgjanak hát a képzeletbeli harangok, szerveződjenek a november 20-i programok, legyen felhajtás, állami ünnepnap akár! Így talán soha egyetlen szülő (és nem szülő) sem feledkezik meg arról, hogy kik a legfontosabbak a világon.

1959. november 20-án fogadta el az ENSZ Közgyűlése a Gyermekek Jogairól szóló Nyilatkozatot, amelyet követően vált november 20-a a gyermekek jogainak világnapjává. A Nyilatkozat, azzal a céllal került megfogalmazásra, hogy a gyermekeknek boldog, békés gyerekkort szavatoljon és olyan konkrét jogokat fogalmazott meg, mint például a névhez, az állampolgársághoz és az oktatáshoz való jog. A Nyilatkozat akkor nem volt kötelező érvényű, de harminc évvel később, 1989. november 20-án az ENSZ Közgyűlése elfogadta a Gyermek Jogairól szóló Egyezményt, és 1990. január 26-án megnyitotta aláírásra.
(forrás: www.kidsnews.hu)

Ez is tetszeni fog