Quantcast
Kezdőlap Aktuális A háború igazi vesztesei: a gyerekek

A háború igazi vesztesei: a gyerekek

Kovács Móni

Nézd meg ezt a képet. A Migration Aid Facebook-oldalán találsz többet is. Nem régi, a napokban készült. Meddig bírod visszafojtani a könnyeidet? Nekem pár másodpercnél tovább nem sikerül. Egy nem is olyan távoli országban így „élnek” a gyerekek. Már ha túlélik a bombázásokat és a fegyveres összecsapásokat. Lehetne az én gyerekem is. Lehetne a tiéd is. Újra háború van, és megint a gyerekek húzzák a rövidebbet.

Szíria és Törökország harca

Néhány nappal ezelőtt újabb háború tört ki, ráadásul nem is olyan messze tőlünk. Azért mégis elég messze ahhoz, hogy ne halljuk a gépfegyverek hangját és örülhessünk: a mi otthonunk nincs veszélyben. Elég messze ahhoz, hogy mire a menekültek ideérnek, elfelejtsük azt, hogy a török-szír összecsapás első áldozata egy keresztény család lehetett és egészen biztos az, hogy az első nyolc áldozat között gyerekek is voltak! Ha tudni akarod és érteni, hogy mi folyik a térségben, olvasd el ezt a cikket!

Nehéz indulatok nélkül írni, de őszintén szólva lesz@rom, hogy a halott gyerekek muszlimok, zen buddhisták vagy keresztények, mert gyerekek. Tudjátok mit ír a UNICEF? Hogy 1986 és 1996 között a háborúkban elhunyt gyermekek száma 2 MILLIÓ volt! 4-5 millió gyermek vált mozgásképtelenné, vagy mozgásában korlátozottá (vagyis nyomorékká), 12 millió elveszítette az otthonát, több mint egymillióan lettek árvák, vagy szakították el őket a családjuktól és több 10 millióan szenvedtek el valószínűleg életre szóló traumát. GYEREKEK, az isten szerelmére!

A háborúról nem mi tehetünk – mondod te – de nincs igazad! Nézd meg kire szavaztál legutóbb! Nézd meg azt is, milyen politikát folytat a jelenlegi kormány. Biztosan tudod, hogy „Az Európai Unió közös állásfoglalásban akarta figyelmeztetni Törökországot a Szíria északi részén, a kurdok ellen indított hadművelet veszélyeire, de a közös kiállásból nem lett semmi a hadművelet megkezdése előtt, mert Magyarország megvétózta a szövegtervet.” Az EU-ból egyedüliként Magyarország. A tárgyalások tovább folytatódtak, de közben a törökök megkezdték a támadást… A magyar politikusok ezt nem kívánták kommentálni. Ezt pedig én nem kívánnám kommentálni…

Túl sok a halott gyerek!

A UNICEF idén szeptemberben is felhívta a figyelmet a háború legnagyobb veszteségére: a halott gyermekekre. Iskolatáskákból készítettek elgondolkodtató installációt New Yorkban szembesítve a politikai döntéshozók felelősségét az ügyben.

On 8 September 2019, a UNICEF installation highlighting the grave scale of child deaths in conflict during 2018 on the North Lawn at the United Nations Headquarters.
A UNICEF installation to show the devastating scale of child deaths in conflict zones in 2018 was unveiled on 8 September 2019 at the United Nations in New York. The haunting display features 3,758 backpacks in rows reminiscent of a graveyard, each one representing a senseless loss of a young life to conflict. The installation, which will run through 10 September, is a message to world leaders as children in many parts of the world are returning back to school, and just days ahead of the annual United Nations General Assembly. Once the installation is taken down, the backpacks will continue on their journey to support childrens education. According to the 2019 Annual Report of the Secretary-General on children and armed conflict, more than 12,000 children were killed or maimed in conflict zones last year the highest number since the United Nations started monitoring and reporting this grave violation. These are only verified incidents the actual numbers are likely to be much higher. UNICEF estimates that in a quarter of these incidences, children lost their lives. In ongoing conflicts in Afghanistan, the Central African Republic, Somalia, South Sudan, Syria, Yemen and many more, children pay the heaviest price of war. Continued, widespread use of explosive weapons such as airstrikes, landmines, mortars, improvised explosive devices, rocket attacks, cluster munitions, artillery shelling cause the vast majority of child casualties in armed conflict.
Forrás: http://www.ansamed.info/webimages/foto_large/2019/9/9/e689de8d0210fe5cf683b93f588943f9.jpg

 

2018-ban több,  mint 12.000 gyermeket és csecsemőt gyilkoltak meg háborús konfliktusokban, de a valós szám valószínűleg ennél magasabb, mert nem jelentettek minden halálesetet.

Meddig fordítjuk még el a fejünket? Meddig takarózunk még másokkal? Mikor hagyjuk már abba a gyűlölködést és hagyjuk békében élni a nemzeteket? Mikor lesz már elég a hatalomból és a területbirtoklásból? Hány millió gyermek vére fog még hullani ebben a világban?

Elég messze vagyunk ahhoz, hogy kerítést húzzunk a határon, hogy megkeményítsük a szívünket, és hogy elhiggyük: minden menekült gonosztevő. De szerencsére mindig lesznek, akik segítenek, akik befogadják a szüleiket elvesztett gyerekeket, akik akár saját költségükön gondoskodnak egy családról, akik segítenek továbbmenni, új otthont teremteni, vagy csak új utat keresni. Én biztosan segíteni fogok most is. Segíts te is a magad módján!

Nyitókép forrása:

https://vdc-nsy.com/wp-content/uploads/2019/10/76b1c54f-8ed9-473b-9337-750201282f34.jpg

Ez is tetszeni fog