Quantcast
Kezdőlap EgészségEvés A hozzátáplálás megkezdése

A hozzátáplálás megkezdése

Édes Kisbabám
hozzátáplálás

A hozzátáplálás megkezdése minden család életében nagy mérföldkő. Van, ahol a baba már 4 hónaposan a család ételét akarja enni, nyújtózkodik, hogy egy falatot elcsípjen, míg másoknál 7-8 hónaposan is csak az anyatejet akarja elfogadni. Íme néhány jótanács, hogyan kezdjetek hozzá!

Mi az a hozzátáplálás?

A hozzátáplálás az az időszak, amikor a baba az anyatejen, illetve tápszeren kívül más ételeket is elkezd fogyasztani. A hozzátáplálás nem azt jelenti, hogy egyik pillanatról a másikra átszokik a szilárd táplálékra, hanem hogy az anyetej/tápszer mellett más ízeket és textúrákat is megkóstol, majd egyre többet fogyaszt belőlük.

Mikor kezdjük a hozzátáplálást?

Az ajánlások szerint a hozzátáplálást legkorábban a baba 5 hónapos korában érdemes elkezdeni. Aki úgy látja, hogy gyermeke még nem érett meg a hozzátáplálásra az várhat a 6 hónapos kor végéig, de annál tovább nem érdemes húzni az egyéb táplálék bevezetését. Ebben a korban ugyanis már az anyatej/tápszer önmagában nem fedezi a fizikai és szellemi fejlődéshez szükséges tápanyagokat, így a baba a hozzátáplálás révén fog hozzájutni ezekhez. A hozzátáplálás kinél hosszabb, kinél rövidebb folyamat, de előbb-utóbb az új ételek teljesen kiváltják az anyatejet és a tápszert.

Honnan tudod, hogy készen áll-e a hozzátáplálásra?

A baba emésztőrendszerének meg kell érnie arra, hogy befogadja az új táplálékot. Emellett gyermekednek meg kell tanulnia a darabos ételt rágni és nyelni, ami szintén újdonság számára. Éppen ezért ne lepődj meg azon, ha az elején ez neki furcsa, vagy rémisztő és az első reakciója az, hogy kiköpi az ételt.

Ha a babád stabilan tartja a fejét és a nyakát, valamint érdeklődést mutat az ételek iránt nyugodtan megkezdhetitek a hozzátáplálást. Amíg nem tud stabilan ülni, addig dönthető etetőszékben, pihenőszékben, vagy babyhordozóban végezzétek az etetést.

Mit adjak neki?

A cikk továbbolvasásához kattints ide >>

Ez is tetszeni fog