Quantcast
Kezdőlap Aktuális Egy különleges tinédzser csodás családja

Egy különleges tinédzser csodás családja

Évi Hernaez

Greta Thunberg nevét talán még sokan nem hallottátok. Én is csak az elmúlt héten olvastam az első cikket róla, de azóta egyszerűen nem megy ki a fejemből ez a bájos arcú, tizenhat éves svéd diáklány a két fonott copfjával, akit Nobel béke-díjra jelöltek.

Greta egy átlagosnak tűnő tinédzser, aki azzal lett híres, hogy egy nap kiült a svéd parlament elé iskolasztrájkolni, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás fenyegető veszélyére. Arra buzdította kortársait, hogy ők is tegyenek így, hogy vonuljanak utcára, és követeljenek hatékonyabb intézkedéseket a klímaváltozás következményeinek elkerülése ellen. A média valahogy felkapta a történetét, és március 15-én ötven másik országgal karöltve például Angliában, Ausztráliában, Japánban, Németországban, Kanadában és az Amerikai Egyesült államokban iskolasztrájkoltak a diákok világszerte.

És hogy anyai szemmel nézve miért tartom bámulatosnak ezt az egyszerű kislányt? Mert négy évvel ezelőtt Asperger- szindrómával diagnosztizálták, szelektív mutizmusával pedig már kicsi kora óta együtt él családja.

Mielőtt folytatnám, gyorsan egy rövid összefoglalás a két pszichiátriai zavarról:

Az Asperger – szindrómás gyermekeknél “jellemző a szociális interakciók minőségbeli hiányossága ezek közül legalább két területen: a viselkedési minta, testbeszéd zavart, például kerüli a szemkontaktust, vagy helytelenül alkalmazza a társas interakciókat szabályozó gesztusokat; kapcsolatteremtő képessége korához képest fejletlen; nincsenek spontán vágyai arra, hogy másokkal együtt tevékenykedjen; nem akar társas, vagy érzelmi kapcsolatokban részt venni.

Viselkedési mintája korlátozott, behatárolt és ismétlődő, melyre érdeklődési és aktivitási formák esetében legalább az alábbi jellemzők közül valamelyik ráillik: belefeledkezik egy vagy több sztereotipikus és korlátozott érdeklődési területbe, mely nagy mértékben eltér a normálistól; ragaszkodik speciális, semmi haszonnal nem járó rutinokhoz vagy rituálékhoz; folyamatosan foglalkozik egyes tárgyak vagy részeik vizsgálatával.

Mindezek jelentős gondokat okoznak a társas kapcsolatokban, az iskolában vagy a munkában.”

( https://hu.wikipedia.org/wiki/Asperger-szindróma )

“A szelektív mutizmus igen ritka gyermekpszichiátriai kórkép… Jellemzője, hogy a gyermek nem beszél óvodai vagy iskolai környezetben és idegen felnőttekkel, annak ellenére, hogy a beszédképessége megtartott. …Visszahúzódó, félénk, közömbös, talán még együtt működésre sem hajlandó. Mindezeket viselkedésével, nem pedig verbális közlés útján jelzi.” (http://www.selectivemutism.eoldal.hu/cikkek/a-szelektiv-mutizmusrol.html )

Elkötelezett természetvédőként és lelkes hulladék- újrahasznosítóként természetesen a mondanivalója miatt figyeltem fel először rá. Fantasztikusnak tartom, hogy ekkora figyelmet kapott, hiszen a januári davosi Világgazdasági Fórumon is felszólalt a klímaváltozás ügyében, ez a konferencia pedig az egyik legjelentősebb és legnépszerűbb a kategórájában: idén Donald Trump nem tudott részt venni rajta, de Bono, a U2 frontembere az előadók között szerepelt. (Természetesen nem a popsztár vonatkozás miatt ennyire fontos ez a fórum, csak azért említettem Bonot, hogy megmutassam, mekkora hangsúlyt kapott idén a konferencia. Rajta kívül a világ legkiemelkedőbb szakembereinek százai vettek részt és mondtak beszédet különböző témákban a találkozón.) Greta is az előadók között volt, és bár többen le akarták beszélni az ekkora nyilvánosság előtti beszédről a szelektív mutizmusa miatt, ő bátran, a céljára összpontosítva kiállt, és tökéletesen előadta a mondanivalóját, angolul.

Földünk nagyon nagy bajban van, eláraszt bennünket a szemét, tenni kell valamit. Talán még nem késő, hogy a gyermekeinknek egy élhető világot hagyjunk örökül, de igenis meg kell mozdulni, mert nagyobb a gond, mint azt sokan gondolják. Könnyű behunyni a szemünket és továbbmenni, de Greta azért küzd, hogy igenis történjen valami, hogy az országok igenis észrevegyék a klímaváltozás fenyegető veszélyét, és a kormányok intézkedjenek.

Csodálatos ez a lány, az, hogy nem az átlagos tinédzser gondjaival küszködik, hanem mindenki jövőjéért küzd.

Ami még a mondanivalójánál is jobban lenyűgöz, az pedig ő maga, illetve a családja. Óriási motiváció nekem: szeretném úgy nevelni a kisfiamat, ahogyan a szülei őt nevelték, nevelik. Asperger- szindrómás és szelektív mutizmussal küzd, mégis kiállt a világ elé! Mekkora erőfeszítés van emögött, mennyi munka! Kalapom emelem előtte, de a szülei előtt még inkább. Azt mondja, hét-nyolc éves lehetett, amikor egy dokumentumfilmet nézve rádöbbent a környezetszennyezés problémájára, és azóta foglalkozott a témával. A szülei mindenben támogatják. Soha nem mondták neki, hogy hagyja abba, mert úgysincs értelme, nem akarták burokban tartani. Hagyták, hadd menjen az elvei után, hagyták, hogy iskolasztrájkoljon. Nagy változásokat vezettek be a családban, miután Greta elhivatott környezetvédő lett: édesapja többek között még a húsról is lemondott azért, hogy lánya döntését támogassa.

Annyira inspirálóak, annyira példaértékűek! Mennyivel könnyebb lett volna ráhagyni, és a komfortzónában maradni. Bezárkózni a diagnózis mögé. De nem tették, se Greta, sem a szülők.

Valahogy így kellene minden szülőnek. Nem határokat szabni és saját álmokat kergetni, nem a társadalmi normák közé zárni a gyerekeket, hanem hagyni, hogy kibontakozzanak. Mennyi Greta lehet elnyomva a világban? Autista, festő, zongorista, matekzseni, szavalóbajnok, fiús lány, lányos fiú, utcaseprőnek készülő, világbajnok focista, homoszexuális, és a végtelenségig sorolhatnám még a különböző címkéket. Szülőként mi a legnagyobb feladatunk? Hogy hagyjuk, hogy megtalálják a saját hangjukat. Ne szorítsuk kerítések közé, hanem hogy lehetőségeinkhez mérten támogassuk. Nem olyan, amilyennek elképzeltük? Nekünk ciki, hogy mondjuk nem vágyik fényes karrierre? Hogy nem tökéletesen teljesít minden tantárgyban? Hogy bármennyire is szeretnénk, nincs ritmusérzéke, vagy nem érdekli a fizika? Akkor váltsunk nézőpontot, és teljes szívünkkel és lelkünkkel álljunk mögötte, hogy megtalálja a saját hangját, hogy boldog felnőtt legyen. Tanítsuk meg, hogy jó ember legyen, hogy bízzon saját magában. Ki tudja, lehet, hogy egy napon őt is Nobel- díjra jelölik.

Kép forrása: https://i2.sdpnoticias.com/sdpnoticias/2019/01/25/1645_greta-thunberg_620x350.jpg

Ez is tetszeni fog