Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Ezt a 9 kérdést tedd fel magadnak, mielőtt megosztasz egy fotót a gyermekedről

Ezt a 9 kérdést tedd fel magadnak, mielőtt megosztasz egy fotót a gyermekedről

Kovács Móni

Amikor a gyermekünkkel különleges pillanatokat élünk át – első szülinap, az első családi nyaralás, az első úszólecke – nagyon szeretnénk örömünket megosztani ismerőseinkkel (vagy akár ismeretlenekkel?) is. De vajon jól tesszük, amikor posztoljuk azt a cuki fotót? Segítségül összeszedtünk nektek 9 pontot, amin érdemes végigmenni, mielőtt megnyomnátok a „megosztás” gombot.

1.    Nem túl intim a pillanat?

Az intimitás jelentése egyénenként változik. Van, akinek már az alvó gyermek képe is intimnek számít, más esetleg a bilin ülő, vagy a fürdőkádban pancsoló kisgyermek képét is gond nélkül töltené fel az Instára.

2.    Ha a gyermekem látná ezt a fotót néhány év múlva, vajon mit szólna hozzá?

Szégyellné magát? Esetleg büszke lenne? Érdemes átgondolni. Te például örülnél, ha a szüleid hasonló képet osztottak volna meg rólad kb 700 ismerősükkel?

3.    Milyen érzelmet vagy üzenetet hordoz a fotó?

Szeretetről, törődésről, büszkeségről árulkodik, vagy inkább lekicsinylő vagy szégyenteljes helyzetben mutatja a gyermekedet? Ne feledd: nem csak maga a fotó, de a hozzá társított üzenet is rengeteget számít!

4.    Ki fogja látni a képet? Tényleg az összes ismerősömnek szeretném megmutatni?

Amikor megosztasz egy képet az Instagramon, beállíthatod, hogy megosztásra kerüljön-e ugyanaz a tartalom a Facebook-oldalodon, tumblr-n vagy a Twitteren is. Ha ezt nem szeretnéd – mert nem biztos, hogy ugyanazok a biztonsági beállítások érvényesek az említett platformonok mint amit az Instán már előre beállítottál – akkor posztolás előtt kapcsold ezt ki. Szintén érdemes átgondolni, hogy az ismerőseid nagy része tényleg ismerős, barát-e, vagy ideje lenne inkább egy nagytakarításnak a közösségi oldalaidon?

5.    Vajon ugratni fogják majd a kép miatt az ismerősei, barátai (akár évekkel később)?

Lehet, hogy aranyos, amikor a kisfiad felpróbálja a tűsarkúdat vagy kirúzsozza a száját,  esetleg amikor a kislányod egyszerre 50 ropit töm a szájába, de vajon amikor az általános iskolás osztálytársak szülei felfedezik ezeket a fotókat az Instán –  mert mondjuk az anyukákkal jó barátokká váltok – akkor mi lesz? Nem fogják érte ugratni, vagy csúfolni? Nem fogja emiatt valamilyen hátrány érni?

6.    Kiderül a fotóból bármilyen személyes információ akár a gyermekemről, akár a családunkról?

Hogy melyik suliba jár, hova és mikor jár fociedzésre, hol laktok (akár az utcafrontról készült fotó is árulkodó lehet!) vagy bármilyen személyes információ veszélyt jelenthet a gyermekedre nézve. Előfordult már olyan is, hogy a család a nyaralás ideje alatt posztolt, és közben kirabolták a lakást – hiszen az elkövetők tudták, hogy éppen nincsenek otthon. Soha ne adj meg semmilyen személyes információt magatokról, a nyaralós képeket pedig ráérsz akkor feltölteni, amikor már hazaértetek!

7.    Kiderül a fotóról, hogy a gyermekemnek egészségügyi problémája van?

Posztolunk néha, amikor a gyerek lázasan mesét néz éppen, de a hasmenésről, vagy a kórházi tartózkodásáról, műtét előtt vagy után semmiképp ne ossz meg fotót, mert ez tényleg nagyon kényes és intim információ.

8.    Mit visel a gyermekem?

Épp pelenkacsere van, és nem bírsz ellenállni a hurkáknak? Érthető! Vajon elég az, ha az intim részeket egy csillaggal vagy egy matricával eltakarjátok? Ezt Neked és a férjednek kell eldöntenetek!

9.    Lesz hatása a fotónak a gyermekem jövőbeni szociális életére? Befolyásolja a barátkozást, a leendő munkalehetőségeit, vagy azt, hogy ellátogasson valamilyen rendezvényre?

Bevett szokás, hogy állásinterjú előtt átpörgetik a jelöltek digitális lenyomatát. Tényleg szükség van rá, hogy a HR-es megtalálja azt a fotót, amin a lányod vagy a fiad egy szál alsóban futkorászik a kertben? Jó fényt vet rá, hogy valamilyen tüntetésen egy feliratos táblát nyomtál a kezébe?

Nagyon észnél kell lennünk minden egyes fotó posztolása előtt. Törekedj a szigorú biztonsági beállításokra, és mindig gondold végig, Te hogyan éreznéd magad, ha az adott fotó Téged ábrázolna?

Forrás: https://babyology.com.au/parenting/family/9-questions-ask-post-photo-child-online/

Ez is tetszeni fog