Quantcast
Kezdőlap Ajánló Hova menjünk ma?

Hova menjünk ma?

Babos Borcsi

Ha süt a nap és egy egész napos élményre vágyunk, négy olyan hely közül is választhatunk, amit garantáltan nem bánunk meg.

Dera szurdok

Nagyon szép, árnyas, patakozós, vadregényes, kb. fél óra alatt kényelmesen járható ösvény, mely egy nagy rétre vezet. Lehet sziklára mászni, vízesést nézni, madárcsicsergést hallgatni, fahidakon átkelni, szerintem már 4-5 éves kortól, viszont babakocsival nem járható. A rétről gyorsan beérünk a faluba is, de a közvetlen közelben mi nem találtunk ételforrást, így a piknikezés a legjobb megoldás.
Autóval Pomáz felől Pilisszentkereszt előtt kb. 2 km-re balra ágazik le egy aszfaltút a Szurdok alsó végénél lévő parkolóhoz, tábla nem jelzi.
Busszal Pilisszentkereszt első megállójánál kell leszállni, balra találjuk a Szurdok felső végéhez vezető kék jelzésű turistautat.

Tarzan park

Jó időben természetesen sokan szeretik a parkot látogatni, így érdemes korán érkezni. Az újpesti Tarzan park 9-től várja a játszani vágyókat, szerintem leginkább az apukákat, akik imádnak a magas tornyokba felmászni és a lengőhintán száguldani. A nagyobb gyerekek mozgásigénye itt abszolút kielégíthető, biztonságos, de magas építményekre lehet felmenni és onnan lecsúszni. Vannak bonyolult mászásra alkalmas eszközök, egyensúlyfejlesztő hinták, lécek, ugráló dombok. A kicsiknek a sarazós „bánya” a kedvencük, egy húzható csillét is kipróbálhatnak. A terület elég nagy, lehetőség van az árnyékban pihenni, fagyit enni. Az étteremben sokat kell várni dél körül, a kínálat a szokásos rántott sajt, hamburger, de megfelelő ahhoz, hogy aznap ne kelljen főzni.

A gyermekjegy 2200ft, a felnőtt 1200 ft, ez négy órára szól. Nagycsaládosoknak kedvezményt adnak.
Cím: IV. kerület, Tábor utca 26-28. 14-es villamos Atlétikai Stadion megállójától gyalog 2 perc, a 296 és 96-os busz Szilágyi utcai megállójától 3 perc.

Sehol sziget

Egy eldugott, hatalmas terület Nőtincsen, kell rá egy egész nap. Óvodai, iskolai kirándulásnak, csapatépítésnek is kiváló, de akár több család is utazhat együtt ide egy tartalmas időtöltésre. Lovaglás, íjászat, kisvonat, kézműves foglalkozások, állatsimogató, játszótér, sport (kerékpár, röplabda, ping-pong) erdei séta, népi mesterségek bemutatói várják a látogatókat. Érdemes telefonon érdeklődni az aktuális programokról. Szállás is foglalható, ha a közelben túrázni is volna kedvünk. Többféle közül válogathatunk, például indián tipihez hasonló sátrakban is alhatunk. Étterem (hagyományos ételekkel) büfé, kemence, bográcsozó és szalonnasütő hely is található a parkban.
0-18 óráig tartanak nyitva, a gyermekjegy ára 700, a felnőtt 900ft, a választott szolgáltatásokért külön díjat kell fizetni. Cím: Nőtincs, Diófa utca 41.

www.seszi.hu

Mátrafüred

A kedvencem. Tudom, kicsit messze van, Budapesttől kb. egy óra. Télen, nyáron remek hely, itt töltöttem a gyerekkorom iskolai szüneteit. Gyönyörű környezet, remek túrázó hely nagy gyerekekkel, megmászható a Füred-Kékes útvonal, csak a vége nagyon meredek. A kicsiknek ott a „patakozó”, a főúthoz közel, de már az erdőben csordogáló patak, ahova feltétlenül vigyünk gumicsizmát, mert át lehet kelni rajta. Lehet szalonnát sütni, sétálni, farönkökön mászkálni, madarakat lesni, szalamandrát és (ha nagy szerencsénk van) muflont látni!

Érdemes végig sétálni a bazár soron, biztosan találunk még retró ajándékokat, fából faragott kulcstartót, vattacukrot, fagyit. Megfizethető éttermek és szállások várják a látogatókat, és persze a csend, a természet. A főúton lehet gyorsan is bekapni valamit, mi mindig Tócsnit kérünk tejföllel és sajttal, hmmmmm…

Ha az idő nem kedvez a nyáron (mert reggel az az első, hogy megnézzük, hány százalék csapadék várható), arra is tudok két jó tippet:

Sárkányos Gyerekkönyvtár

Ha nincs nagy meleg, miért ne mennénk családilag könyvtárba? A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár külön terme a gyerekeké. A hatalmas sárkány, a rengeteg könyv, a puffok és a könyv illata. Minden könyvet meg kell szagolni! Lehet itt is játszani, leginkább kirakót és társast, de ide a könyvek miatt érdemes elmenni. Megnézni, válogatni, beleolvasni. Kicsikkel-nagyokkal. Szombatonként különböző programokat is szerveznek.
Cím: 1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1. Délutáni nyitva tartás van, illetve szombaton délelőtt.

CSOPA – Csodák Palotája

Az ember azt hiszi, ez is egy kiállítás, csak ki lehet próbálni. Igaz, de ehhez hosszú idő kell és nagy óvodás vagy kisiskolás korú gyereknél fiatalabbat ne vigyünk oda, mert nem fogja élvezni. Mi se…
Viszont apát mindenképpen vigyünk, hogy legyen, aki elmagyarázza, miért forog, miért vonzza, miért nem úgy van, ahogy valójában látjuk? Nem muszáj tudni, hogy fizika vagy kémia, olyat láthatunk, amit máshol nem és persze mindenhez hozzá nyúlhatunk. Felnőttnek is nagyon élvezetes, tudományos és ismeretterjesztő. Az alap kiállításon kívül itt is számos program várja a látogatókat, interaktív játékok, kísérletek, a kicsiknek külön fejlesztő túra is van, ahol a tárgyak próbálgatása különböző érzékszervet, készséget és képességet fejleszt.

(Ha esetleg Debrecenben jártok, látogassatok el az AGORA Tudományos Központba, ami hasonló, de ha szerencsétek van, kevesen vannak, így többet tudnak magyarázni az ott dolgozó kísérők. )
Cím: 1036 Budapest, Bécsi út 38-44. Nyitva tartás: minden nap 10-20-ig. Belépőjegy: 3600ft. (Többféle csoportos, kedvezményes jegy van! )

Ráadásnak! Hidegben vagy melegben, kint is, bent is:

Gödöllői Királyi Kastély

Igen, gyerekekkel is! A park rendezett és tágas, még talán motorozhatnak is a kicsik. Meg lehet csodálni a fákat, növényeket, a mókusokat, nem beszélve magáról az épületről. Kívül-belül érdemes megmutatni a gyerekeknek, milyen volt az élet akkoriban… Kifejezetten családi és gyerek programokat is kínálnak, a vadászattól kezdve a lakosztályok bemutatásán át, a kert térképpel való felfedezéséig izgalmas hétvégi ajánlataikkal várják a vendégeket. Időszakos kiállítások, esti koncertek, színdarabok is szerepelnek a palettán, nagyobb gyerekkel már bátran látogathatók. (Persze a szülőknek kettesben is remek kikapcsolódás) Ajándékbolt, kertészet, ha vásárolni akarnánk, na és a kávé. Nekem mindenhol kell egy kávé, abban az öt percben egyedül is nézelődhetek. A kertben kortyolgassátok!

A nyitva tartás nagyon változó, indulás előtt utána kell nézni a honlapon.
Megközelítés gépjárművel: Budapest felől M0-M31 elkerülő úton, M3-as autópályán, vagy a 3-as főúton, jobbra látszik majd a kastély.
Tömegközlekedéssel: Budapestről, az Örs vezér térről HÉV-vel, Szabadság tér megálló vagy a Stadiontól Volánbusszal.

www.kiralyikastely.hu

Ez is tetszeni fog