Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Mell ultrahang vagy mammográfia – melyiket válasszam?

Mell ultrahang vagy mammográfia – melyiket válasszam?

Édes Kisbabám

Felmérések szerint hazánkban minden 8-10. nőnél kialakulhat emlődaganat. A nők körében az emlőrák világszerte a második leggyakoribb halálok. A korai felismerés azonban lehetővé teszi a teljes gyógyulást. Mivel a korai stádiumban ritkábbak az észrevehető tünetek, kiemelt jelentősége van a rendszeres szűrésnek. A mai képalkotó eljárások, azaz az ultrahang és a mammográfiai vizsgálatok pontos diagnózist tudnak adni az emlők állapotáról. De mikor melyiket érdemes választani?

Mi a különbség az emlők ultrahangos és mammográfiás vizsgálata között, mikor javasolt az egyik és a másik?

Az emlővizsgálat során alkalmazott képalkotói eljárás kiválasztása függ a páciens korától, testalkatától, a panaszok jellegétől, illetve a szakorvosi javaslattól. Általánosságban a fiatalabb korosztály számára 30-35 év alatt évente az ultrahang vizsgálat és fizikális vizsgálat javasolt. Míg 30-35 éves életkor felett mammográfia és fizikális vizsgálat ajánlott, amely kiegészíthető ultrahang vizsgálattal. Mindemelett a rendszeres, tapintásos önvizsgálat minden korosztály számára javasolt!

Az ultrahang vizsgálat

  • teljesen fájdalommentes,
  • nem jár sugárterheléssel,
  • többször megismételhető, akár terheseknél is.

Jól kimutathatók vele az apróbb elváltozások, azok szerkezete, összetétele. Megállítható, hogy egy csomó belsejében folyadék van-e (ciszta) vagy sejtek alkotják.

Teljes képet a mammográfia és az ultrahang vizsgálat együttesen adja. Minden esetben a szakorvos az illetékes eldönteni, hogy melyik vizsgálat szükséges. Panaszmentes esetekben is minden korosztálynak célszerű évente rendszeresen emlő ultrahang vizsgálatot végezni!

A mammográfiás vizsgálat

  • egy röntgen vizsgálat, amely minimális sugárterheléssel jár,

A cikk tovább olvasásához kattints ide >>

Ez is tetszeni fog