Quantcast
Kezdőlap EgészségPárkapcsolat Szex szülésen innen és túl I. rész: szex és várandósság

Szex szülésen innen és túl I. rész: szex és várandósság

Sokak, talán a legtöbbek számára a szexualitásról beszélni nehéz vagy egyenesen tabu, és ez csak fokozódik, ha a téma a várandósság kapcsán merül fel. Rengeteg a tévhit, mellyel a kismamák és apák találkoznak, és az irreális elképzelések, akár elvárások sajnos ugyanilyen mennyiségben tűnnek fel, melyek megnehezítik a pár életét, és ha kérdések merülnek bennük fel, sokszor csak az interneten találhatnak választ, mert nincs kihez fordulniuk, de – amint más esetben is elmondható – a neten minden meg az ellenkezője is fellelhető. Nem ígérek mindenre választ jelen cikkben, de igyekszem rendet tenni a témában.

A szex két ember között az egyik legmélyebb intimitási szint, mely egy védett kapcsolatban a katartikus élmény lehet, és ami egy egészséges párkapcsolat fenntartásához alapvető. A jó szexuális együttlétben a két fél összehangolódik, egymás szükségleteire ugyanúgy figyel, mint a sajátjára, őszinték, folyamatosan reagálnak a másik jelzéseire. Az ilyen együttlét egyik csúcsélménye lehet, mikor egy párnak az örömszerzés mellett (és nem helyette) kifejezett célja a fogantatás is. Ugyanakkor paradox módon, mikor egy élet beköltözik egy nő méhébe, mintha a pár összhangja e kérdésben megszakadna, tapasztalatom szerint tele lesznek kérdésekkel és félelmekkel a szex kapcsán. A következőkben olyan várandósságokról írok, melyek szövődménymentesek.

Szex várandósan

Alapvető tévhit, hogy várandósan a szex ritka, nem javallott vagy egyenesen veszélyes. Teljesen természetes, hogy ha egy nőnek intenzív terhességi tünetei vannak az első trimeszterben, akkor az utolsó amire gondolni tud a szeretkezés – sőt intenzív tünetek nélkül is gyakori, hogy kezdetekben csökken a libidó (ezt nevezhetjük szexuális kedvnek, vagy energiának). Ugyanakkor jellemző, hogy péládul a második trimeszterben megnövekedik az együttlétek iránti kedv, sokszor – de nem mindig – akár meg is haladhatja a várandósság előtti szintet, bár jellemzően enyhén alatta marad, majd ahogy a baba nő, a test változik és az utolsó trimeszterre nehezítetté válik a mozgás és kreativitást igényel a szexualitás, úgy csökken az ilyen irányú aktivitás. Fontos kihangsúlyozni, hogy mindez a kutatások szerinti átlagos változás, de minden nőnél egyedi, hogy milyen a kedve. Van, akinél végig alacsony, van akinél folyamatosan magas a libidó, de ez egyénenként változik. És akkor még nem beszéltünk a férfiakról, akik a várandósságok során szintén komoly lelki változásokon mennek át, és bármily meglepő ezeket hormonális változások is kísérik. Nem minden férfi kívánja a szexet várandósság alatt, de fontos tudatosítani, hogy ez legtöbbször nem arról szól, hogy ne látná vonzónak a párját, aki a megtestesült termékenység, de előfordul, hogy a növekedő pocak látványa egy belső konfliktust okoz a férfiben, miszerint az eddig csodált, vágyott test, most egy anyává változik (erről hosszasan lehetne beszélni pszichológiai szemszögből, de az már egy másik cikk lenne). A harmadik trimeszter környékén, mikor a gyermek jelenléte egyre nyilvánvalóbb az apák számára is, sokszor előfordul a „kíváncsi harmadik” vagy „leskelődő baba” képe, különösen az apák fejében, szex közben. Tipikus kérdés ilyenkor, hogy vajon együttlétnél a baba nem érzi-e, nem böködi-e őt, a férfi pénisze (elárulom NEM).

Tehát mint látjuk, a szexuális kedv is intenzíven változhat a várandósságtól, és erre még rátesznek az ijesztgetések, melyek sajnos sokszor elavult ismeretek alapján jönnek akár „szakemberek” szájából. A szex – egy egészséges várandósság alatt – a baba születéséig megengedett. Igen, a 34-5. hét után is. Erre szokott az az érv jönni, hogy a spermiumban prosztaglandin van, ami méhszáj érlelő, a szex miatt meg oxitocin termelődik, ami méhösszehúzódásokat okoz, így koraszüléshez vezethet. A mondat első fele igaz, de a második nem. Ha a szex ki tudja váltani a szülést, akkor egy lépcsőzés is kiváltaná, vagy egy fűszeres étel. A felsorolt hormonok, segítik a méhet felkészíteni a szülésre, de nem indítják be azt. Persze ha már nagyon terminus közelben jár egy édesanya és szeretné, hogy induljon a baba, szoktuk az összebújást javasolni, de ettől egy éretlen de problémamentes várandósságnak nem lesz vége.

A várandósság alatti szex természetessége talán érthetőbbé válik a következő példával. Nem egy természeti nép (pl bororo indiánok, afrikai ga törzs… stb.) tagjai úgy vélik, hogy a magzat legfőbb tápláléka az apa ondója, a szexuális életük ennek megfelelően alakul. Ha a várandósság alatti szex valóban veszélyes lenne, ezek a népek már kihaltak volna.

Persze a várandósság alatti együttlétekhez kell kreativitás, főleg a pocak növekedésével, de őszinte kommunikációval, visszajelzésekkel, meg lehet találni azt a módot, ami mindenkinek megfelelő. Sokszor ez nem a korábban megszokott testhelyzet, de ha nincsenek elvárásaink, ha nyitottak vagyunk, akkor tud örömteli és kielégítő, kapcsolatot erősítő lenni a szexualitás. Ez azért is nagyon jó, mert a megtartott, élvezetes szexuális élet kutatások szerint segíti a szülést.

Ha kérdéseitek vannak, merjétek feltenni őket a megfelelő szakembereknek, vagy olvassatok hiteles forrást (ami nem egyenlő baba-mama fórumokkal, blogokkal).

Ez is tetszeni fog