Quantcast
Kezdőlap Aktuális 10 tipp, hogy jófej gyereket nevelj

10 tipp, hogy jófej gyereket nevelj

pottyos

Persze, a nevelésben nincs garancia, mégis van néhány bevált tipp, amelyekkel talán elkerülheted, hogy problémás gyereket nevelj.

1. Tanítsd meg a gyereked aludni, és ragaszkodj az alvási rendhez

Itt most nem arról van szó, hogy mi a legjobb a gyerek aludni tanításának, ezt neked kell kitapasztalnod. Hogyha éppen hagyni kell sírni, mert hamar elalszik utána, vagy vele alszol, ez a te döntésed. Viszont a fáradt gyerekek idegesek, rosszul viselkednek. Nem teljesítenek jól az iskolában. És otthon is hangosak. Ami különösen akkor jön rosszul, ha van egy kistestvér, aki délután aludna.

A fáradt gyerek nem is alszik olyan jól, mint a kipihent gyerek. Persze ez ellentmondásnak hangzik, de valójában nem az. Kérdezz meg bárkit, aki hagyta a gyereket soká fenn maradni, hogy reggel tovább aludjon, vajon aludt-e tovább? Nem. Sőt, jó esély van, hogy még korábban fel fog kelni. És akkor még fáradtabb lesz.

Szóval tanítsd meg a gyereket aludni és ragaszkodj az alvásidőkhöz, neki is jobb lesz, és neked is.

2. Ne hasonlítgass, és ne a Facebook-ból indulj ki

Egyik család sem tökéletes, csak mindenki annak látszik Facebook-on. Valójában mindenki másban jó. Van, aki jól meg tud szervezni szülinapi zsúrokat, van, aki nagyon jó fotókat tud készíteni a délutáni parkban játszásról, és van, aki kreatív dolgokat tud készíteni a gyerekének.

De közben mind rosszak is valamiben. Igyekeznek, és néha elbuknak, nem mindig viselkednek tökéletesen, csak ez nem látszik a Facebook-on. Szóval ne hasonlítgasd magad hozzájuk. Te is megteszel mindent, amit tudsz, és te is legalább olyan jól csinálod.

És ha valamiben fejlődni szeretnél, tedd meg, hogy jobb legyen a családodnak és neked. Ne azért, hogy megoszthasd a Facebook-on.

3. Fogadd el, hogy nincs rövidebb út

Bármire próbálsz gyors és átmeneti megoldást találni, az csak abban a pillanatban fogja megoldani a problémát, de hosszú távon vissza fog köszönni. Fogadd el, hogy nincs rövidebb út.

4. Legyél következetes

Ez nehéz, de nagyon megéri. Legyél következetes, vidd végig, amit gondolsz és ragaszkodj hozzá. Ha eleged van, olvasd el újra a 3-as pontot.

5. Tegyél felelősséget a gyerekeid kezébe

Többre képesek, mint hinnéd. A két évesed is össze tudja például szedni a játékait. Az öt évesed is tudja használni a szemétlapátot. 9 évesen már tudja kezelni a mosogatógépet. 13 évesen már ki tudja vinni a szemetet.

Hogy meg tudja-e úgy csinálni, ahogy te csinálnád? Valószínűleg nem. De el kell kezdenie.

6. Ne gyárts kifogásokat a gyerekeknek

Ha felhívnak az iskolából, hogy a gyerek rosszul viselkedett, csinált valami rosszat, akkor ne abból indulj ki, hogy biztos valaki más hibája. Lehet, hogy a tanár jól látta, lehet, hogy a gyerek tényleg csinált valami rosszat.

Beszéld meg vele, és ha valóban ő a hibás, akkor tegyél róla, hogy szembesüljön a következményekkel.

7. Legyél rugalmas

Lesznek olyan napok, amikor nem úgy mennek a dolgok, ahogy eltervezted. Igazából a legtöbb nap ilyen. Ettől lehetsz dühös, de megtanulhatod elfogadni is, és rugalmasan állni az eléd kerülő megoldandó helyzetekhez. És megtaníthatod a gyerekednek is, hogy ő is így tegyen.

Improvizálj, alkalmazkodj, oldd meg. Igazából a saját életedet könnyíted meg ezzel.

8. Ne félj nemet mondani a gyereknek

Nem használhatja annyit a tabletet. Nem kell elmennie mind a 66 zsúrra, amire meghívták. Nem kell minden megvenni, ami épp megtetszik a polcon. Van lefekvési idő, amit te szabsz meg.

Lehet, hogy egyszerűbb lenne engedni neki. De hosszú távon nem éri meg.

9. Hagyd, hogy elbukjon

Ne vidd be utána a házi feladatot, ha otthon hagyta. Ne keresd meg neki a könyvet, amit nem talál, mert nem oda tette vissza, ahol a helye van.

Tanítsd felelősségre. Néha a nehéz út az ehhez vezető út.

10. Nyugodj le

Ez nehéz persze. Jól akarod csinálni, és fáradt is vagy, nem mindig egyszerű. De ne stresszelj a dolgokon. A lényegtelen dolgokat pedig tudd elengedni. Például teljesen mindegy, hogy mibe öltözteted a gyereket az egy éves szülinapján. Emlékszel, mi volt rajta a fél éves ünnepségen? Persze, hogy nem. Persze, ha élvezed öltöztetni, az más. Ha szórakoztat, akkor csináld. De ha csak aggódás-faktor, akkor ne foglalkozz vele.

Nincs kézikönyv, nincs mindenre szabály. Neked kell eldönteni, hogy adott helyzetben milyen döntést kell hozni, és ez stresszes lehet. De próbálj meg lenyugodni, és úgy állni a kérdéshez. Visszamenőleg majd látod, ha hibáztál, és azt is látni fogod, hogy olyan nagy kárt mégsem okoztál.

Forrás: scarymommy.com

Ez is tetszeni fog