Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. 20 igazság a harmadik gyerekről

20 igazság a harmadik gyerekről

pottyos

Sokszor fordul elő, hogy a szülők bár két gyereket terveznek, becsúszik a harmadik. Ilyenkor persze már nem is tudják máshogy elképzelni az életet. De a három gyerek, nos, az megváltoztat dolgokat. Különleges dinamikát teremt a családban, és extra kihívások elé állítja a szülőket.

1. Több gyereked van, mint kezed
Ez akkor különösen fájó, ha a három gyerek nagyjából egykorú. Hamar megtanulod majd, hogyan használd a térded, orrod és a harmadik kezed.

2. Kisebbségbe kerültél
Ha csak nem poligám kapcsolatban élsz, most már több gyerek van otthon a házban, mint felnőtt. Egyszerűen túlerőben vannak.

3. A legidősebb sokkal nagyobbnak tűnt abban a korban, amekkora most a legkisebb
Amikor ez első gyerek 4 éves volt, azt gondoltad, milyen nagy. Amikor a harmadik gyereked 4 éves, úgy érzed, még kisbaba. Az elsőtől sokkal többet vártál el viselkedésileg, mint amire a harmadiknál számítasz (bocs, első gyerekek).

4. A középső lesz a legtökösebb
Elkerülhetetlen. Az első gyereké lesz a privilégium, hogy mindent elsőnek próbálhat ki, a harmadik kapja a babusgatást. Okkal lesznek tehát a középsők a kreatív zsenik.

5. Több stresszben lesz részed, mint a többi szülőnek
De tényleg. Valahogy úgy van, hogy több gyereked van, mint amivel boldogulsz, de kevesebb, hogy elengedd a saját magaddal szembeni elvárásokat. Így folyton stresszelsz, próbálsz megfelelni annak, amilyen szerinted egy jó anya, és túlterhelt vagy.

6. Kisbuszra van szükséged
Ha valaha bárki mást elviszel magatokkal a legszűkebb családon kívül, akkor már több, mint öt helyre lesz szükséged az autóban.

7. Felfedezed, hogy a munka exponenciálisan nő minden gyerek érkezésével
Két gyerek duplázza a munkát, három gyerek négyszerezi a munkát. Ugyanez van a zajjal is. Így már csak azt nem érted, hogy bírja bárki háromnál több gyerekkel.

8. Teljesen lemondasz az alvásról
Nagyon mókásnak tűnik a “végigaludni az éjszakát” koncepció, mire a harmadik gyereked is megszületik. Persze, a gyerekek előbb-utóbb végigalusszák majd az éjszakát. Ekkor válnak kisgyerekekké rémálmokkal. Aztán kisiskolások lesznek, akik félnek egy filmtől, amit láttak. Aztán tinik lesznek, akik az igazán mély beszlégetéseket veled is éjjel intézik.

9. Folyton csak ámuldozol, hova lett minden pénzed
A szeptemberi iskolakezdés anyagi csőd, a különórák elvisznek egy fizetést. Amikor serdülni kezdenek, nagyobb címletekben kell pénzt vinned az élelmiszer boltba. Viszlát, nyaralás!

10. A repülés luxussá válik
Repülőjegy öt főre még a legolcsőbb árakkal is megfizethetetlen. Nem baj, úgyis van egy kisbuszod..

11. Hotel szoba
Hotelbe menni négy fővel ideális, 5 főnél kezdődnek a bajok. Mert vagy kell találnod egy olyan szállást, ahol van a szobában harmadik alvó alkalmatosság, vagy pótágyat kell fizetned, vagy vinned otthonról a hálózsákot, és hagyni, hogy a gyerekek lemeccseljék, melyikük alszik abban.

12. Valaki mindig kiközösítve érzi majd magát
Páratlan számú gyerekkel azonnal egy csomó játék lehetőség kiesik. Ha mindenki anyu mellett szeretne ülni az étteremben, kész a krízis. Próbáltál már három egyenlő részre osztani egy süteményt? Nem megy.

13. Közös filmnézésre lehetetlen választani
Még ha aránylag közel is vannak egymáshoz korban, a legkisebb még mesét nézne, a legnagyobb már valami menőbbet, és a helyzetet nem lehet feloldani. Végül azt nézitek, amit már tízszer láttatok, mert az az egyetlen, amiben meg tudtok egyezni.

14. Családi játék-estek
Ugyanaz, mint a 13-as esetében.

15. Ha az egyik gyerek a barátjánál van, hirtelen azt hiszed, vakáción vagy
A kétszerező-négyszerező elv visszafelé is működik. Az egyik gyereked a barátjánál alszik, és nem is érted, hogy gondolhotja bárki, hogy két gyerekkel nehéz.

16. Az elsőnél gyönyörű baba-naplót vezetsz, a harmadikről valahol vannak fotók a gépen
Amikor az első gyereked megszületik, gyönyörű baba-naplót vezetsz, sok fotóval, elmés jegyzetekkel. A másodiknak még veszel egy fotó albumot, kétharmad részt meg is töltöd. A harmadik gyerek már szerencsés, ha van róla fotó előhívva.

17. Lefekvési idő: maraton, krízis, vicc
Ez különösen nagy korkülönbségnél vicces. Három gyerek, három különböző lefekvési idő – és mindegyiket altatni kell. Egy ponton túl azt veszed észre, hogy az estéid két órás gyereklefektetési maratonná változtak.

18. Néha muszáj megkérd őket: mind maradjanak csendben
Csak. Hagyják. Abba. A. Beszédet. “Ha bárki hangot ad ki a következő 15 percben, el lesz tiltva minden kütyütől egy hétig.” Megtörtént eset.

19. Valóban megérted, mennyire különböző minden gyerek
Már a másodiknál kapisgálod, de a harmadik gyereknél egyértelmű lesz, hogy mi a helyzet a természet-nevelés kérdésben. Nem mintha a nevelés nem lenne fontos, de épp ennyit számít az is, hogy valaki milyen természettel születik.

20. Azt is tudod, hogy a szeretetre való képességed egyre nő minden gyerek születésével
Talán boldog vagy a három gyerekkel, talán már nem szeretnél többet, de azt is tudod, hogy ha becsúszna a negyedik, akkor 1. kikészülnél, mert úristen, négy gyerek 2. pont annyira szeretnéd a negyediket is, mint a másik hármat. Mert akármennyire is fárasztó, a három gyereked megmutatta, hogy az anyai szeretetnek tényleg nincsenek határai.

Forrás: scarymommy.com

Ez is tetszeni fog