Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. 21 tanács újdonsült anyukáknak

21 tanács újdonsült anyukáknak

pottyos

Hamarosan gyermeked születik? Vagy még csak néhány napos babád van? Íme, néhány tipp gyakorló anyukáktól.

Legutóbb apák adtak 27 tippet férfitársaiknak, most anyukák teszik ugyanezt. Olyan tanácsokat adnak, amelyeket bárcsak valaki nekik is elmondott volna, vagy ami saját tapasztaltuk szerint nagyon fontos.

A babának szüksége van rád. És néha csak rád.

Egy újszülött baba ahhoz szokott, hogy te mindig ott vagy – hiszen a hasadban volt. Most még meg kell szoknia, hogy nem vagy vele 24 órában. Ezért lesz olyan, amikor csak a te illatod, simogatásod, hangod fogja megnyugtatni. Ilyenkor hagyj a fenébe minden más feladatot, és koncentrálj rá.

Az elalvás nem mindig könnyű

Az alvási rutin idővel alakul ki, az első hetekben ne vedd túl szigorúan. Hagyd, hogy hozzászokjon. Viszont amikor bevezetitek az időszakos alvásokat, akkor a pároddal működjetek együtt.

Nem akar bosszantani

Majd megismered azt az érzést, amikor ahogy leteszed a gyereket, sírni kezd, állandóan szoptatni kell, te pedig már üvölteni tudnál. Ilyenkor nyugodj meg, és mondd el magadnak: a baba nem úgy gondolja, nem bosszantani akar. Egyszerűen csak téged akar. Mert ez az igazság.

tanacs anya 02

Ne fogadj meg minden tanácsot

Mindenki tud biztos tippeket, amitől elalszik, eszik, abbahagyja a sírást a baba. Ezeket kezeld fenntartással. Minden gyerek más, így ami valakinél működött, lehet, hogy a te gyerekednél nem fog. Nem vele, és nem is veled van a baj.

A gyerekek sírnak. És ez oké.

A babák csak így tudnak kommunikálni, ezért különösen sokat sírnak. Ettől nem kell megijedni. Idővel majd megtanulod a különbséget az éhes, a hasfájós és az egyéb sírások között.

A párod épp annyira fáradt, mint te

Igen, a párod eljár otthonról, találkozik emberekkel, nyugodtan tusol. De gondolj bele, hogy ő is épp olyan fáradt, mint te. És lehet, hogy frusztrálja az, hogy úgy érzi, kevés időt tölt veletek, nem segít eleget. Ne nézz rá szigorú szemmel, ő is belead, amit tud.

A babák mindenféle hangokat adnak ki

A csukló, röfögő hangok mindennaposak egy babánál, sokszor álmában is. Ha furcsa mozdulatokat is végez hozzá, az is normális. Ne aggódj ezeken.

tanacs anya 03

A rendezett háztartás előre tervezést igényel

Ha tisztaságot és otthon főzött ételeket szeretnél, azt ezentúl bonyolultabb lesz megvalósítani. Tervezz előre, hogy mikor mire lesz időd.

Az érintés jó hatással van

Ha jó időben születik a babád, akkor szerencséd van. Vedd le minél többször a felsőd és úgy öleld meg őt, megnyugtatja a bőr érintése.

Különíts el egy helyet az evésre

Legyen egy kis asztal, ahol mindig a babát eteted. Készíts ilyenkor előre mindent oda, amire szükséged lehet: egy pohár vizet, a telefonod.

Próbálj ne stresszelni a kevés alvás miatt

Mindenki azt mondja, hogy akkor aludj, amkor a baba alszik. De ő sokszor csak 40 percet alszik. Semmi baj. Ilyenkor ne aludj, csak pihenj. Dőlj le, csukd be a szemed és relaxálj, vagy csinálj egy eát és ülj le a fotelba.

tanacs anya 04

A szoptatás mindkettőtöknek melós

Időbe telik, míg összeszoktok, hogyan is jó mindkettőtöknek. Ha állandóan szopni akar a gyerek, akkor se félj attól, hogy túl sokat eszik. Gondolj arra, hogy eddig hozzászokott: folyamatosan táplálod. Most még meg kell szoknia, hogy nincs mindig evés, amikor úgy gondolja.

Menj ki!

Egy kis friss levegő és D vitamin csodákra képes. Ha csak 10 percet tudsz sétálni, akkor is menj ki, és élvezd a felfrissülést.

Tegyél törlőkendőt mindenhová

El sem hiszed, milyen praktikusan fog jönni. Mert a lakás minden pontján el fog jönni az a pillanat, amikor törlőkendőre van szükséged. Ha karnyújtásnyira lesz is egy, még nagyon fogod dicsérni magad!

Hagyj időt magadnak

Ne foglalkozz most a testeddel. Épp most szültél egy gyereket, időbe telik, míg minden rendeződik.

Minden gyerek más

Minden gyerekednek más lesz a természete, és ez már kiskorban megjelenik. A személyiségjegyeik később alakulnak ki, de a temperamentumuk már ekkor látszik. Vannak a nagyon nyugodtak, és vannak követelőzők is. Minden gyerek más, így a te szülői stílusodat kell az ő szükségleteikhez igazítanod.

Nincs tuti megoldás

Nincs olyan, hogy az együttalvás vagy a külön alvás a jó, hogy a szoptatás vagy a tápszer a nélkülözhetetlen. Az a jó út, amit az ösztöneid súgnak, és ami a tapasztalatod szerint működik.

Vannak jó és rossz napok

Lesznek olyan napok, amikor a baba alig alszik, minden csupa káosz és nem ettél rendesen. Ilyenkor is, mielőtt nagyon kétségbeesnél, lefekvés előtt gondolj valami jóra: egy mosolyára, egy új mozdulatára. Meglátod, azonnal érezni fogod, hogy megérte a fáradságot.

Próbálj nevetni a helyzeten

Lesznek elég kétségbeejtő helyzetek, amikor elborít a tápszer, vagy lepisil a gyerek. Hidd el, egy ponton majd nevetve meséled már ezeket a történeteket. Úgyhogy próbálj most is így hozzáálni a helyzethez.

Már nem lesznek ilyen kicsik többet

Sokat puszilgasd, ölelgesd a gyereket. Csikizd meg a talpát. Nézegesd a pici kezét. Soha nem lesz már ilyen kicsi, így élvezd ki minden pillanatát!

És: ne kételkedj magadban!

Nézz rá a pici babára. Neki te vagy a legfontosabb dolog a világon. Ha koszos a hajad, foltos a pólód, akkor is tökéletes vagy neki. És az ő véleménye számít a legtöbbet.

Forrás: babyology.com.au

Kapcsolódó cikkek:

27 tanács újdonsült apukáknak

Ez is tetszeni fog