Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. 7 tipp a fogzási fájdalom enyhítésére

7 tipp a fogzási fájdalom enyhítésére

Édes Kisbabám
fogzás

Az első fogacskák általában 6 hónapos kor körül bújnak ki, de némelyik babánál már hónapokkal előbb jelentkezhetnek a fogzási tünetek. Van olyan baba, akinél csak egy-két fog esetében jár fájdalommal a fogzás, de olyan is van, akik bizony mind a 20 tejfog kibújását megszenvedik. Lássuk, hogy segíthetünk nekik!

A fogzás tünetei

A 20 tejfogcsíra már születéskor megtalálható az állcsontban. Mikor a tejfog elkezd növekedni, a fogíny felszíne felé törekszik. Ez önmagában is kellemetlen, sőt fájdalmas lehet, amikor pedig a tejfog áttöri a fogínyt, még intenzívebb a fájdalom. A baba próbálja enyhíteni a bizsergő érzést az ínyben, így egyfolytában rág. Akár az öklét, akár a kezébe kerülő keményebb tárgyakat. A fogzás akár 3 éves korig is eltarthat, közben nyugalmi és intenzívebb periódusok váltják egymást.

Vannak olyan tünetek, amelyek egyértelműen a fogzásra utalnak, vannak viszont olyanok is, amelyek könnyen összetéveszthetők egy enyhébb betegséggel.

A fogzás tünetei általában a következők:

  • Fokozott nyálképződés
  • Nyűgösség, sírósság, nyugtalanság
  • Étvágytalanság
  • Rosszabb alvás, éjszakai megébredés
  • Lazább széklet
  • Fájdalom
  • Kipirult arc

A tünetek rendkívül sokszínűek és eltérő erősségűek lehetnek, valamint a babák reakciója is különböző. Szoptatott kisbabák közül egyesek például egész nap szopizni szeretnének ilyenkor, míg mások elutasítják az anya mellét.

Mit tehetünk, hogy csillapítsuk a fájdalmat?

Sajnos nincs egyetlen egzakt módszer, amivel a fogzási fájdalmat egy csapásra megszüntethetnénk, ráadásul olyan is előfordul, hogy az egyik fognál elég egy rágóka, vagy egy gél, míg a másik fognál ezek hatástalannak bizonyulnak.

A cikk továbbolvasásához kattints ide >>

Ez is tetszeni fog