Quantcast
Kezdőlap Ajánló 9 tipp szobafestő anyáknak

9 tipp szobafestő anyáknak

pottyos

Megérkezett az ősz, vele együtt egy új korszak a kislányom életében. Óvodás lett, egy ovis nagylánynak pedig új szoba is jár. Na nem arról van szó, hogy új helyiségbe költözött, maradt a helyén, de a bébkort idéző falszíneknek és bútoroknak búcsút mondtunk. Olyan falakat szerettem volna, ami nyugodtan lehet zsírkrétás, filctollas, rúzsos, csokis, bármilyenes. A Dulux EasyCare tökéletesen alkalmas erre, mert nemcsak foltbiztos és folyadéklepergető a felülete, de ha mégis megamradna rajta valami nemkívánatos emlék, akkor az egy mozdulattal eltüntethető. Ennél ideálisabbat nem is kívánhatnék egy cserfes kis örökmozgó hároméves szobájába. Összegyűjtöttem azt a 9 tippet, amivel a te dolgodat is megkönnyíthetem, ha egymagad festenéd át a gyereked szobáját.

1.) Fontos az időzítés
Nem véletlen, hogy télen kevesen állnak neki átmázolni a falakat, hiszen létezik olyan, hogy festéshez ideális levegő- és falhőmérséklet. Ez szerencsére elég tág: +10 és 28 Celsius fok közötti, vagyis a késő tavaszi hetektől a kora ősziig a legjobb betervezni a felújítást. A relatív páratartalom 80 százalék alatt kell, hogy legyen. Fontos, hogy napfénynél fess, mert nemcsak ilyenkor az igazi a szín, de nincsenek árnyékok a festendő felületen, amik esetleg megnehezítenék a festést és kihagyásokat is okozhatnának.

2.) Jól válassz ecsetet
Ha te is kipróbálod a Dulux EasyCare-t, akkor a felhordásához válassz rövid szőrű, vagyis 10-18 mm-es Dulux hengert, vagy szintetikus szálú ecsetet. Takarófóliára és maszkolószalagra is szükséged lesz, hogy nehogy olyan felület is festékes legyen, amit legkevésbé sem szeretnél átmázolni.

3.) Alapos előkészítés
Azután, hogy a bútorokat elhúzogattad a falak mellől és alaposan letakartad, jöhet a festendő felületek előkészítése. Nem érdemes megspórolni ezt a lépést, mert ha kihagyod, akkor nem lesz a munkád sem jó minőségű, sem tartós. Tehát legelőször alaposan tisztítsd meg a falat mindenféle szennyeződéstől, zsiradéktól, korábbi festékrétegtől.

4.) Korrigálj!
Ha egyenetlen falfelületet találsz – mert valaki előtted nem volt elég alapos -, azt dörzspapírral csiszolva teheted simává. Igen, glettelni is fogsz, a repedéseket, réseket csak így lehet ugyanis ktölteni. Ha kész vagy, hagyd ezeket a területeket megfelelően kiszáradni.

5.) Kezdj alapozással!
Ha a fal tiszta is és száraz is, valamint teljesen por- és koszmentes, indulhat a mandula! Kezd az alapozással, ez a réteg ugyanis egyenletessé teszi a felületet, és megakadályozza a festék beszívódását a falba. Így egyszerűen spórolhatsz a drága festéken.

6.) Alapos keverés
Mielőtt felvinnéd a falra a festéket, alaposan keverd el, és – bármilyen furcsa is – soha ne hígitsd, bárki bármit javasol is!

7.) Előbb csak próbafestés
Mielőtt megfékezhetetlen sebességgel megkezdenéd az őrült munkát, végezz próbafestést. Csak így látható igazán, hogy hogyan mutat a választott szín a falon, és az is csak így derül ki, hogy alaposan előkészítetted-e a falfelületet az új festékhez.

8.) Az igazi festés
Talán mondani sem kell, de a festést mindig fentről lefelé kell végezni. Először egy keskeny ecsettel fesd egyenesen végig az éleket, ezt hívják snejdolásnak (mennyire menő?!). Ezután a nedves él mentén haladva dolgozz tovább. A festéket két rétegben vidd fel, a második előtt várj 2-4 órát.

9.) Türelemmel várni, majd elájulni
Nehéz kivárni, tudom, de érdemes. A Dulux EasyCare a teljes száradás után körülbelül 28 nappal válik hidrofóbbá, vagyis moshatóvá. Ez idő alatt jobb, ha semmi nem kerül a frissen festett felülethez. Ha kibírod ezt a pár hetet, utána hátradőlve figyelheted munkád gyümölcsét, és – akármilyen különösen hangzik is – ha kell, megkérheted a gyereket, hogy mossa le maga után a falat.

Ez is tetszeni fog