Röviden: a konyhai szivacs koszos. A lakásodban az egyik legkoszosabb elem.
Gondolj bele: a mosogatószivacsot használod a csurgató, a konyhai asztal, a mosogató tisztítására. Minden baci, ami korábban ott volt, most a szivacson landol. Most figyelj: kutatások szerinte 10 millió baktérium van a szivacs minden egyes négyzetcentiméterén! Még több, mint a WC-ülőkén.
Vedd például a vágódeszkát. Ezen vágod a húst és a zöldségeket, melyeken mindenféle baktérium lehet, akár szalmonella is. Ráadásul a szivacs felépítése pont alkalmas környezetet teremt, hogy ezek a baktériumok szaporodjanak.
A szappan és a víz nem pusztítja el a baktériumokat, csak eltávolítja a lemosott felületről. De ha a szivacsodban már eleve benne vannak, akkor csak tologatod vele a bacikat. Ezért ha a gyerek tányérját, üvegét is ezzel mosod el, akkor át is adhatod a gyereknek a bacikat.
Mi a megoldás? A cumisüvegre mindenképpen az üveg mosó kefe, mert egyrészt ezzel eléred az üveg alját is, másrészt ha ezt nem használdo másra, csak a gyerek üvegére, akkor a fertőzés veszélye is kicsi.
Még mindig rosszul vagy a bacis szivacs gondolatától? Így tisztítsd meg:
– fehérítővel: keverj fehérítőt vízzel 1:9 arányban, és a mixbe tedd bele a szivacsot 30 mp-re. Utána alaposan öblítsd ki a szivacsot és hagyd megszáradni.
– mikróban: tedd egy tál vízbe a szivacsot, figyelj arra, hogy a szivacs teljesen elsüllyedjen. Tedd be a mikróba, és kezdd el melegíteni. Ha már forr a víz, a bacik elpusztulnak.
Forrás: smartparenting.com