Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. A bölcsőhalál elkerülése érdekében anyának és csecsemőnek egy szobában kellene aludnia

A bölcsőhalál elkerülése érdekében anyának és csecsemőnek egy szobában kellene aludnia

pottyos

Az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetsége legújabb tanulmánya szerint anyának és csecsemőnek egy szobában, de nem egy ágyban kellene aludnia az első hat hónapban, vagy optimálisan egy évig. A közös felületet azonban nem javasolják, a baba gyerekágyban aludjon, nem puha felszínen.

A bölcsőhalál és egyéb, csecsemőkre alvás közben leselkedő veszélyek elkerülésével indokolják kijelentésüket. Mint mondják, pontosan nem tudják, hogy mi okozza a bölcsőhalált, ezért van szükség az ilyen jellegű megelőzésre.

Egyszerűen arról is lehet szó, hogy a csecsemő még nem gyakorol olyan mértékű kontrollt a légzése fölött, ami biztonságos lenne, illetve egyes babák sebezhetőbbek, mint mások.

Az anya fizikai közelsége a babának is jót tesz, biztonságban érzi magát, ami már önmagában csökkenti a bölcsőhalál valószínűségét. Az egy térben alvás megkönnyíti a szoptatást is, ami, mint mondják, 70%-al csökkenti a bölcsőhalál lehetőségét.

Bölcsőhalálnak a csecsemő első évében hirtelen bekövetkezett halált nevezik. Gyakorisága az 1990-es években csökkent, amikor egyre nagyobb arányban hívták fel a veszélyekre a figyelmet, de most lassult ez a csökkenés, ezért került előtérbe a téma.

Hogy mivel magyarázzák az egy szobában alvás hatékonyságát? Pontos adatok nincsenek, sokan az anya hatodik érzékéről beszélnek, de az biztos, hogy könnyebb odafigyelni a babára, ha közelebb van.

Fontos viszont kihangsúlyozni az alvófelület milyenségét: egy felnőtt ágya nem alkalmas a csecsemőnek alvásra. A puha felület mellett a paplanok, párnák és lepedő is veszélyt jelent.

A bölcsőhalál elkerülését segíti még, ha a babákat a hátukra fektetjük és szilárd felületen altatjuk. Puha textileket, mint párna vagy pokróc ne tegyünk a gyerek ágyába. Ezek ugyanis gátolhatják a csecsemő légzését.

A szoptatás csökkenti a bölcsőhalál veszélyét, viszont arra fontos odafigyelni, hogy az anya ne aludjon el szoptatás közben. Ezt azért emelik ki, mert tudják, hogy az anya fáradt. Érdemes fotelben nem szoptatni, az a legveszélyesebb.

Forrás: cnn.com

Ez is tetszeni fog