Quantcast
Kezdőlap Ajánló A dolgozó anya jó hatással van a gyermekére

A dolgozó anya jó hatással van a gyermekére

pottyos

Egy anya maradjon otthon a gyerekkel vagy vállaljon munkát? Ez a vita nem új keletű, mindkét oldal mellett lehet érvelni. A Harvard Business School legújabb tanulmánya is állást foglal.

Azok a nők, akiknek az anyukája gyerekkorában is dolgozott, sokkal nagyobb arányban találnak munkát. Ráadásul jobb fizetéssel – mondja Kathleen McGinn, a tanulmány egyik szerzője.

És mi a helyzet a férfiakkal? Nos, akit dolgozó nő nevelt, sokkal nagyobb arányban segít be a házimunkába, az otthoni teendőkbe, sőt, a gyereknevelésbe is – derül ki a 24 országból vett mintával készült kutatásból. Olyan minta állt előttük, amelyben az otthoni teendők egyformán feladatai mindkét félnek.

Ahogy McGinn mondja, sokan éreznek bűntudatot, amiért dolgoznak, ahelyett, hogy otthon lennének a gyerekkel és elsőként hoznák el az oviból, frissek lennének minden este. De ezt a bűntudatot el kell felejteni. Ha anyaként dolgozol, jobb anyagi körülményeket tudsz biztosítani, lelkileg is kiegyensúlyozottabb leszel – hiszen a munkahelyi sikerek, a szakmai feladatok jó hatással vannak az emberre – és még jó példát is mutatsz a gyermekednek.

Az a minta, amelyben egy gyerek felnő, nagyban meghatározza későbbi értékrendjét. Ha azt látja, hogy anya és apa számára egyaránt fontos a munka, ugyanakkor mindketten szerepet kapnak az otthoni feladatokból is, ez lesz számára a természetes.

A kutatásban mintegy 13 ezer nőt és 18 ezer férfit kérdeztek meg 24 országból, köztük Lengyelországból, Németországból, Nagy-Britanniából, Ausztráliából. Nem az érdekelte őket, hogy pontosan milyen munkát végzett a megkérdezett anyukája, hanem hogy mennyire befolyásolta az otthonról hozott kép a saját életvezetésüket.

Forrás: Babyology

Ez is tetszeni fog