Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. A fejésre szükség van

A fejésre szükség van

pottyos

A mell fejésére a következő okok miatt kehet szükség…

A mell fejésére a következő okok miatt kehet szükség…
– amikor az anya és csecsemője valamiért el van különítve,
– a csecsemő túl gyenge a szopáshoz (koraszülött, beteg),
– az emlő túltelődött, vagy a tejtermelés megindítása, növelése a cél,
– a baba nem akar szopni (már mindent kipróbáltunk), de a lefejt tejet szívesen issza. Ebben az esetben adjuk meg neki az esélyt, hogy minél tovább anyatejet kapjon,
– néhány hónap után vissza kell mennünk dolgozni,
– a nap folyamán olyan elfoglaltság akad, ahová nem vihetjük magunkkal a gyermeket.

Fejéssel hosszú hónapokig is fenntartható, sőt fokozható a tejtermelődés. A sikeres fejés alapfeltétele a kitartás és a türelem. Higyje el, megéri a fáradságot! Biztosan eltart néhány napig, amíg a megfelelő módszert megtaláljuk, eleinte csak pici mennyiséget tudunk lefejni, de napról-napra szaporodik az adag.
Fejni lehet kézzel, vagy mellszívó készülékkel. A nagyteljesítményű elektromos gépeket többnyire a kórházakban használják. Nagyon jól segítik a kezdeti csomók felszívódását, az anyatej termelés megindítását. Sokféle mellszívó készülék van forgalomban, fontos azonban, hogy jó minőségű, könnyen tisztítható, egyszerűen kezelhető legyen, ne okozzon fájdalmat, sérülést a mellen.

etetocumiA Philips AVENT kézi mellszívó készüléke volt az első, amit a tejleadás serkentésére terveztek a baba szopó mozgásának utánzásával. Nem létezik ennél gyengédebb, gyorsabb és természetesebb módja az anyatej fejésének. Nemcsak klinikai tesztek alapján bizonyult ugyanolyan hatékonynak, mint a kórházi elektromos mellszívók, de használatát az édesanyák jóval kényelmesebbnek és kellemesebbnek ítélték, hiszen a fejéshez már nem kell előredőlni, a készülék kényelmesen, hátradőlve is használható.
A Philips AVENT elek tromos mellszívója a kézi mellszívók klinikai tesztek által igazolt előnyeit emeli egy következő szintre. A három különböző szíváserrőségi fokozat mellett a gyengéd, stimuláűló beállítás segíti az anyatej gyors, természetes, hatékony és könnyed fejésését.

A fejéshez mindig teremtsünk tiszta körülményeket. Készítsünk elő egy tiszta, vasalt tetra pelenkát. Erre készítsük elő a fejéshez szükséges eszközöket, melyeket sterilizáltunk. Az anya alaposan mossa meg a kezét, mellét öblítse le, majd tiszta, erre a célra használt törlőkendővel törölje meg.

A legfontosabb, hogy felkészüljön lelkileg, akarja, bízzon benne, hogy a fejés sikeres lesz. Ehhez türelemre van szükség. Miközben fejünk, ne figyeljük állandóan a mennyiséget. Leghamarabb tévénézés vagy beszélgetés közben gyűlik össze a kívánt mennyiség (eleinte minden cseppnek örülünk!).
A fejés akkor igazán hatékony, ha kiváltódik a tejadó reflex. Ha ezt sikerült elérni, akkor több sugárban, folyamatosan és gyorsan jön a tej, és kevés idő alatt is végezhetünk a fejéssel. A reflex beindulásához lazítsunk, hallgassunk nyugtató zenét, gondoljunk a babára. Biztosítsunk nyugodt légkört. Masszírozzuk a mellet lágyan az emlő felső részétől az emlőbimbó felé haladva. Simítsuk körül az egész mellet.

Ha a tejtermelés fokozása érdekében fejünk, akkor mindig csak azt a mellet ürítsük ki, amelyikből a baba szopott.
Legyen türelmes, nyugodt, akkor is, ha a tej ürülése nem indul meg azonnal. A fejés gyakran unalmas, monoton lehet, de mindenképpen megéri a fáradozást, ha a csecsemő jóllakottan mosolyog ránk etetés után!
Az anyatej lefejésével kapcsolatos kérdésekben is bátran kérje védőnője segítségét!

 

Csősz Kata
Védőnő, az Egészségügyi Szakemberek Országos Egyesületének elnöke

Ez is tetszeni fog