Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. A gyerekek öt szeretetnyelve

A gyerekek öt szeretetnyelve

pottyos

Ha megfejted, hogyan szeretné gyermeked, hogy szeresd őt, az egyenes utat nyit a te szívedtől az övéhez.

Előfordult már veled, hogy az ajándéknak, amit a gyerekednek vettél, ő nem örült annyira? Vagy hogy őrülten szervezted a szülinapi buliját, amikor egyszercsak megjegyezte, hogy ő igazából nem is akarja azt a társaságot, csak veled szeretne lenni? Ha a válaszod igen, az azt jelenti, hogy lehet, hogy nem a tökéletes módon fejezed ki az érzéseid a gyereked számára. Nem úgy szereted őt, ahogy ő szeretne szeretve lenni.

Dr. Gary Chapman The Five Love Languages (Az öt szeretetnyelv) című bestsellerében ír arról, hogy a legtöbbször nem a szeretettel van a gond, hanem annak kinyilvánításával. A szeretetnyelv segít megtalálni azt a módot, ahogy kimutathatod a gyerekednek, hogy szereted: úgy, hogy ő értse, és nem úgy, ahogy te gondolod, hogy ebből érteni lehet.

Az öt szeretetnyelv:

– szóbeli megerősítés
– fizikai érintés
– ajándékozás
– törődés kimutatása
– értékes idő együtt töltése

Azt fontos tudni, hogy a gyerekek és a felnőttek szeretetnyelvében nincs különbség, az eltérés ott található, hogy a gyerekek máshogy interpretálják ezeket.

Hogyan találd meg a gyereked szeretetnyelvét? Figyeld meg, hogyan kommunikálja a szeretetét a családban. Ő hogyan viselkedik, amikor ki szeretné fejezni a szeretetét? Készít valamilyen apró ajándékot? Vagy megölelget? Ha alaposan figyeled, beazonosíthatod az elsődleges és másodlagos szeretetnyelvét is.

Ha ez megvan, a következőképpen erősítheted a kapcsolatot közted és gyermeked között:

Szóbeli megerősítés
“Csinos vagy, anya.”, “Nézd, mit rajzoltam, apa.” Az a gyerek, aki sokszor elmondja, mit szeret, mi tetszik neki, és folyton keresi az elismerést, ő a szóbeli megerősítésen keresztül érzi a szereteted. Különlegesnek fogja érezni magát, ha elmondod neki, mennyire örülsz, hogy eljött veled vásárolni, bátorító szavakat használsz, mikor elmagyarázol neki valamit, és mindig elismered, megdícséred, amit csinált. Fontos, hogy tartózkodj a kritikus, kemény szavaktól: jobban meg tudják bántani, mint hinnéd!

Fizikai érintés
Ha a gyerek ölelget, puszit ad sűrűn magától, akkor ő fizikai érintésen keresztül érzi leginkább a szeretetet. Az ő esetében valószínűleg azt tapasztalod, hogy mindig szorosan melléd ül le. Kicsiként sokszor vedd ölbe, puszilgasd, öleld meg, nagyobb korában is karold át, vagy “adj egy pacsit”, amikor ügyes volt.

Ajándékozás
Ha gyermeked papírba csomagol neked egy termést vagy virágot visz neked a kertből, akkor ő az ajándékokokn keresztül érzi a szeretetet. Ez nem azt jelenti, hogy állandóan ajándékokat kell neki vásárolnod, de nagyon fogja értékelni az első szeletet az elkészült sütiből, egy apróságot, amit készítesz neki, vagy ha figyelsz arra, hogy mi az, amire neki éppen “szüksége” van.

Törődés kimutatása
A gyerek, aki ugrik egy pohár vízért, ha azt mondod, szomjas vagy, vagy kispárnát visz apunak, ha panaszkodik, hogy kényelmetlenül ül, ő a figyelmes törődésen keresztül érzi a szeretetet. Ha egy nagyobb feladat után különleges ételt készítesz neki, leülsz mellé, mikor a házi feladatot írja, vagy emlékszel, hogy tegnap az oviban összeveszett a barátjával, akkor biztosan tudja majd, hogy szereted.

Értékes idő együtt töltése
Ha gyermeked mindig olyan elfoglaltságokba kezd bele, amihez te is kelleni fogsz, ha direkt azt a színezőt választja, amiből majd neked kell kivágnod a rajzot, akkor ő a leginkább a direkt, külön neki szóló figyelmeden keresztül érzi a szeretetet. Időről időre vesd fel magadtól, hogy játsszátok a kedvenc játékát, ha le kell szaladnod a boltba, kérdezd meg, hogy lemegy-e veled – legyél ott neki.

Ha egy kis odafigyeléssel megtalálod, hogy a te gyerneked melyik csoportba tartozik, és odafigyelsz, hogy úgy add neki a szereteted, ahogy ő szeretné, akkor nagyon mély és különleges kapcsolatotok lesz.

Forrás: smartparenting.com

Ez is tetszeni fog