Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. A köhögés egy tünet, amely orvosi vizsgálatot igényel

A köhögés egy tünet, amely orvosi vizsgálatot igényel

Pöttyöslabda

A köhögés különböző betegségek tünete, amely ha elhúzódó, lényeges, hogy orvoshoz vigyük a gyermeket. Minél hamarabb fény derül a kiváltó okra, annál hamarabb kezdődhet meg a kezelés, amely nagy segítség a zaklatott kis szervezet számára – mondja Dr. Lengyel Tünde gyermektüdőgyógyász. A Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben rövid időn belül kaphat időpontot TB támogatott rendelésekre: gyermektüdőgyógyászatra, allergológiára. Akut esetekben is felkereshető az intézmény.

Mi a köhögés?

A köhögés szervezetünk fontos védekező reflexe, amely a légutak tisztán, szabadon tartására szolgál. A köhögés során a légutakból lökésszerűen távozik a nyák, az idegen testek és a levegő szennyező anyagai. A köhögés előtti mély levegővétel során a tüdő megtelik levegővel, a hangrések bezáródnak, a mellüregben pedig megnő a nyomás. Ezt követően a légzőizmok összehúzódnak, a hangrések kinyílnak, a levegő pedig robbanásszerűen távozik, mely akár 250m/s sebességet is elér. Ennek során a legkisebb porszemcsék, szennyező anyagok is kilökődnek a légutakból.

A köhögés oka

A légutak nyálkahártyáján található érzőidegsejtek (receptorok) ingerlése váltja ki a köhögési rohamokat. A légutakban többféle érzőidegsejt található: a felső légutakban főleg mechanikus ingerekre reagáló receptorok vannak, az alsó légutakban pedig a vegyi anyagokra (például ingerlő, mérgező gázokra) reagáló receptorok száma nagyobb. Az ingerimpulzusok az agytörzsbe jutnak, majd a köhögési központ köhögési rohamot kiváltó parancsot küld a légzőizmokhoz az idegpályákon keresztül.

A köhögés betegség?

A köhögés maga egy tünet, amelyet sok betegség okozhat: leggyakrabban felső légúti megbetegedés kapcsán fordul elő. Ritkábban az alsó légutak betegségei állnak a háttérben, például tüdőgyulladás, hörghurut. Ezek okozói leginkább vírusok, baktériumok és ritkán gombák.

Az asztmások és a dohányosok köhögését is a légutak gyulladása okozza, de a tbc és a mellhártyagyulladás is köhögéssel jár. Köhögést okozhat még idegentest félrenyelése, allergia, reflux, immun eredetű tüdőbetegségek, de akár daganatos megbetegedések és egyes szívbetegségek is járhatnak köhögéssel. Pszichés alapon jelentkező köhögések is előfordulnak.

Veszélyeztetettek

Nagyobb eséllyel kapnak el légúti betegségeket és alakul ki a hosszabb vagy rövidebb ideig tartó köhögés a gyenge immunrendszerű és veleszületett légúti betegeknél, a koraszülötteknél, a rossz szociális körülmények között élőknél és több más, krónikus betegségben szenvedő páciensnél.

Megelőzés

Elsősorban az immunrendszerünket kell edzetté tenni, mivel így csökkenthetjük a fertőzésre való hajlamot.

  • Kerüljük a dohányzást és a dohányfüstös környezetet!
  • Táplálkozzunk egészségesen!
  • Mozogjunk rendszeresen friss levegőn!
  • Sportoljunk!
  • Fogyasszunk rendszeresen C-vitamint.
  • Felnőtteknek, nagyobb gyermekeknek javasolt a szaunázás is.

Teendők köhögés esetén:

Elhúzódó köhögés esetén forduljunk orvoshoz, hogy megállapítsa: egyszerű megfázásról van szó, vagy esetleg komolyabb megbetegedés áll a háttérben. A nem kezelt felső légúti fertőzések súlyossá vagy krónikussá válhatnak, így fontos az időben megkezdett kezelés. Az orvos gyakran nyákoldót ír fel, mely megkönnyíti a köhögést, a váladék eltávozását és ezáltal csillapítja a köhögési ingert.

OEP rendelések várakozás nélkül

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet TB támogatott gyermek rendeléseire rövid időn – akár néhány napon – belül kaphat időpontot. A háziorvostól hozott beutalóval a következő területeken fogadja az Intézet a beteg gyermekeket: allergológia, gyermektüdőgyógyászatfül-orr-gégészet.  Akut esetekben az Intézet gyermekorvosai rendelési időben fogadják a gyermekeket, de minden esetben szükséges előzetesen jelezni a sürgős vizsgálat szükségességét a következő telefonszámon? +36 1 44 33 200.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Ez is tetszeni fog