Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. A laktózérzékenység öröklődhet

A laktózérzékenység öröklődhet

Pöttyöslabda

Ma már olyan laboratóriumi genetikai tesztek állnak rendelkezésre, amelyek segítségével kimutatható az örökletes hajlam egyes betegségekre vetítve. A laktózérzékenység is kimutatható – úgynevezett – genetikai teszttel. Ez segít a pontos diagnózis felállításában, illetve a beteg gyermekek és felnőttek célzott, hatékony kezelésében.

A laktózérzékenység viszonylag sok gyermeket és felnőttet érint – különböző mértékben. Mára az orvosi kutatások nyomán bebizonyosodott, hogy nemcsak szerzett (gyomor-bélrendszeri fertőzések utáni átmeneti, illetve tartós, vagy gyulladásos bélbetegséghez másodlagosan társuló) formája van, hanem a betegség öröklődhet is. A Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben elérhető a teszt. A diagnózishoz a mintát vehetjük kis szúrással vérből, illetve fájdalom mentesen a száj nyálkahártyájának törlésével.

A laktózérzékenységet kimutató új, genetikai teszt a felnőttkorban megjelenő, elsődleges laktózintoleranciát mutatja ki. A laktóz genetikai vizsgálattal elkerülhetjük a felnőttkorban hosszú évekig kísérő-kísértő kellemetlen, de igazából beazonosíthatatlan tüneteket.

Ételallergia vagy ételintolerancia

Gyakran összemosódik az ételallergia és az ételintolerancia fogalma. Míg az étel allergiák esetén az ételek összetevői (főként fehérjék) okozta allergiás, gyulladásos reakcióé a fő szerep, az étel intoleranciák esetében nincs elegendő enzim az étel megemésztéséhez. Pl. a laktóz intolerancia esetében nincs, vagy nem megfelelő mennyiségű laktáz enzim áll rendelkezésre. A két kórkép elkülönítése szakorvos feladata.

Svábhegyi Gyógyintézet
https://svabhegy.eu/a-laktozerzekenyseg-lehet-orokletes-uj-genetikai-vizsgalat/

Ez is tetszeni fog