Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. A méhen kívüli terhesség felismerése

A méhen kívüli terhesség felismerése

Édes Kisbabám
terhesség méhen kívül

A méhen kívüli terhesség viszonylag ritka, az összes terhesség 0,8-1 százalékát érinti. Mégis fontos tudni, miről ismerhetjük fel, hiszen az édesanyánál akár életveszélyes állapotot is okozhat.

Normál esetben a megtermékenyült petesejt a méhüreg felé vándorol és beágyazódik a méhnyálkahártyába. Méhen kívüli terhesség esetén azonban a beágyazódás a méhen kívül következik be, leggyakrabban a petevezetőkben, ritkább esetben a hashártyán, vagy a máj felszínén.

Mitől alakulhat ki a méhen kívüli terhesség?

Méhen kívüli terhességet okozhat, ha korábbi gyulladások, vagy műtét miatt a petevezeték hegesedik, vagy összenövés alakul ki benne. Ilyenkor a megtermékenyített petesejt mozgása akadályozott, így nem jut el a méhbe a beágyazódáshoz.

Emellett petefészekciszták, miómák, illetve szervi eltérések – például vékony petevezető –  is okozhatnak méhen kívüli terhességet.

Nagyon ritkán a spirálok, vagyis a méhen belüli fogamzásgátló eszközök is hajlamosíthatnak méhen kívüli terhességre, mivel céljuk éppen a beágyazódás megakadályozása.

A méhen kívüli terhesség tünetei

Méhen kívüli terhesség esetében a terhességi teszt pozitív és a terhességi jelek is ugyanazok. Emlőfeszülés, émelygés, hányás, hangulatváltozás és a menstruáció elmaradása.

A cikk tovább olvasásához kattints ide >>

Ez is tetszeni fog