Quantcast
Kezdőlap Ajánló A Sziget gyerekkel…

A Sziget gyerekkel…

pottyos

…nem veszélyes. Sőt! Ezer és ezer izgalmat tartogat, legyen szó akár csilingelő hintáról, hennafestésről vagy olyan kajákról, amiket nem sűrűn próbál ki az ember a mindennapokban. Vagy csak egyszerűen az élményről, amely beszippant, megfog és nem enged el. Legyél akár kettő vagy huszonkettő vagy hetvenkettő éves. Mindegyikre látni példát nemcsak az idei, minden Szigeten.

…nem veszélyes. Sőt! Ezer és ezer izgalmat tartogat, legyen szó akár csilingelő hintáról, hennafestésről vagy olyan kajákról, amiket nem sűrűn próbál ki az ember a mindennapokban. Vagy csak egyszerűen az élményről, amely beszippant, megfog és nem enged el. Legyél akár kettő vagy huszonkettő vagy hetvenkettő éves. Mindegyikre látni példát nemcsak az idei, minden Szigeten.

sziget 01

A Sziget bejáratánál kap az ember egy útlevelet. Egy saját, személyre szóló, „hivatalos” okiratot, amelyet a saját fényképével és adataival hitelesítenek a Sziget Bevándorlási Hivatalban. Vicces, amikor odamegyünk a kilencévesemmel, hogy kitöltsük a sajátunkat, a személyes adatok között van egy olyan kérdés, hogy „korábbi beutazások száma”, és a gyerek gyorsan kiszámolja, hány éves is vagyok, kilenc? Jó, akkor a korábbi beutazások száma:  8. És akkor az önkéntes lány odahívja a kolléganőjét, hát ezt nézd meg, ilyet még nem láttál. És csodánkra jár a Bevándorlási Hivatal.

Nyolc éve járunk Szigetre gyerekkel és mindenkinek csak ajánlani tudom! Aki eddig habozott, bátran fogjon bele! A kissé borsos napi – és hetijegyárak ellenére is azt mondom, megéri! Akár egy napra mentek, akár ott táboroztok (van gyerekbarát kemping is!), bőven lesz élmény akár egy hétre is. Egyszerűen lehetetlen felsorolni azt a temérdek programot, ami a kicsiket várja a Szigeten.

sziget 02

Az idei év nagy felfedezése volt számunkra az Ability park, ahol megtapasztalhattuk, milyen egy olyan ember mindennapjait élni, aki látássérült vagy mozgásában korlátozott. Kisgyerekeknek különösen nagy élmény a vak foci csörgő labdával, vagy a tandembicikli bekötött szemmel, vagy a vak falmászás, de a legdurvább végigmenni kerekesszékkel egy olyan épített pályán, ahol emelkedők, lejtők és akadályok sora gondoskodik arról, hogy ne legyen egyszerű a pálya végigjárása-gurulása. Szülőknek is embert próbáló feladat, nemhogy egy kicsinek. Amellett, hogy az ügyességét próbára teheti, képet kap arról, milyen körülmények –útviszonyok között kénytelenek közlekedni mozgássérült vagy vak embertársai. Fontos lecke ez egy kiskamasznak. Nem is gondolná az ember, hogy épp a Szigeten kap olyan életre szóló élményt, amelyről aztán jól el lehet beszélgetni hazafelé sétálva vagy másnap a reggelinél, hogy emlékszel, anya, milyen para volt bekötött szemmel,  fehér bottal végigtapogatózni a labirintuson, miközben csak a segítő lány pohárzörgése volt, amire támaszkodhattam, amikor az irányt kerestem?

Van cirkusz, van utcaszínház, bár ezek már inkább a nagy gyerekek számára érdekes programok, ugyanis viszonylag későn kezdődnek, de az élmény mindenképpen megéri. Ha kedvük van, van hely, ahol sakknagymesterekkel mérhetik össze sakktudásukat, vagy részt vehetnek számukra ismerős játékok bajnokságán a játéksátorban.

sziget 03

A Sziget számunkra legnagyobb élménye, a Luminárium. Minden évben alig várjuk, melyik építményt hozzák el az idén, már a formájáról felismerjük, melyik járt már régebben a Szigeten. Azt hiszem, a legtöbb időt a látványosságok közül itt töltjük. És hogy mi az a Luminárium? Tulajdonképpen egy felfújt lufi alakú, több száz négyzetméteres, kézzel készített, vékony műanyagból készült buborék, rengeteg teremmel, nyugtató zenével, különböző színekkel és csenddel. A tervező vágya az volt, hogy az emberi érhálózatot mintázva olyan körülményeket teremtsen, amilyeneket az ember utoljára az anyaméhben élhetett át. És ez az érzés mindenkit lenyűgöz. Cipő és táska nélkül lehet mászkálni a buboréklabirintusban, ahol a különböző színű kis fülkékben akár meg is pihenhetünk. Vagy elbújhatunk a felügyelők elől, akik negyed óra után általában finoman megkérnek a távozásra. Na, ekkor kezdődik a versenyfutás és a rejtőzködés előlük. A Lumináriumból ugyanis nem akar olyan könnyen kimenni az ember. Még egy kis titkos rejtőzködés is megéri.

sziget 04

A Sziget minden látványosságánál és színpadánál pecsétet kaptok. Az összegyűjtött pecsétekért pedig egy csodás Sziget-feliratos kendőt ajándékba a Bevándorlási Hivatalban. Tényleg extra jól néz ki, megéri a küzdelmet. Hogy legyen valami kézzelfogható emlék is erről a mesés helyről. És hogyha a tanító néni az első nap megkérdezi, „na, gyerekek, kinek mi volt a legnagyobb élménye a nyáron?”, akkor a te gyerekednek tuti egy válasza lesz: A SZIGET!!!

A legfiatalabb Szitizeneket is sok szeretettel várjuk a Szigeten! A 11. (tizenegyedik) életévüket be nem töltött gyermekek (2005. augusztus 17. után születettek) a Rendezvényt ingyenesen látogathatják, de gyermekkarszalag viselése számukra kötelező. A gyermekkarszalagra a kísérőnek kötelessége ráírni a gyermek nevét és a kísérő telefonos elérhetőségét. A gyermekkarszalagokat belépés során lehet igényelni.

A 14. (tizennegyedik) életévüket be nem töltött gyermekek csak nagykorú cselekvőképes kísérővel léphetnek be a Rendezvény területére, és csak nagykorú cselekvőképes kísérővel tartózkodhatnak ott. Gyermekkarszalag viselése számukra is kötelező.

Ez is tetszeni fog