Quantcast
Kezdőlap Aktuális A tanárok és beteg tanítványaik munkáját is megkönnyíti ez a kiadvány

A tanárok és beteg tanítványaik munkáját is megkönnyíti ez a kiadvány

Pöttyöslabda

Szívbetegség, cukorbetegség, epilepszia, anorexia – az iskoláskorú gyerekek körülbelül 15 százalékát érintik hosszú távú betegségek, amelyek kihatnak tanulmányaikra és társas kapcsolataikra. A krónikus beteg gyerekekkel foglalkozó KórházSuli most megjelent kiadványában pedagógusoknak és szülőknek nyújt segítséget abban, hogyan támogathatják a beteg gyerekeket.

Mit tegyen egy pedagógus epilepsziás roham esetén? Miért küzdenek figyelem- és memória zavarokkal a daganatos betegségből gyógyulók és mi lehet segítség számukra? Hogyan tud a pedagógus abban segíteni, hogy a kezelések ideje alatt is az osztályközösség részének érezze magát a gyógyuló gyerek? Hogyan tudja megkönnyíteni a visszatérését és visszafogadását?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ a KórházSuli most megjelent, Kórházból suliba című kiadványa. A krónikusan beteg gyermekek tanulását és iskolába visszatérését segítő KórházSuli az egyik együttműködő partnerének, az ausztrál Ronald Mcdonald House Charities kiadványát ültette át magyar viszonyokra.

A krónikus betegséggel élő gyermekeknek ugyanis nemcsak speciális egészségügyi igényeik, hanem oktatási, pszichológiai és szociális nehézségeik is vannak. Ezek a kihívások a gyermek családját, barátait és iskolai közösségét is érinthetik.

A Kórházból suliba kiadvány segédkezet nyújt a pedagógusoknak és megkönnyíti munkájukat a betegségek és tünetek nagyon gyakorlatias bemutatásával, valamint a konkrét teendőkkel. Mindez azt szolgálja, hogy a súlyosan beteg gyerekek tanulási teljesítménye javuljon, a betegsége alatt is az osztályközösség részei maradjanak és könnyebben visszailleszkedjenek az iskolába.

“Az elmúlt 8 tanévben 1500 beteg diák tanulását támogattuk. Úgy látjuk, a pedagógusok,  iskolai közösségek  nem rendelkeznek   elegendő információval a megfelelő  segítségnyújtáshoz. Mi szeretnénk megosztani velük módszertani tudásunkat, hogy minden beteg gyermek megfelelő támogatást kapjon ahhoz, hogy gyógyulása után vissza tudjon térni a betegség előtti életébe.” – mondta el Tóthné Almássy Monika, a KórházSuli vezetője.

A kiadványt a tankerületek mellett számos iskolának megküldik, valamint letölthető a KórházSuli honlapjáról.

Ez is tetszeni fog