Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Áldott gyermekülés

Áldott gyermekülés

Aszódi-Blum Éva

A kicsik sokszor utálják az övet és azt, hogy nem ficánkolhatnak kedvükre, de sajnos az utazásnak ára van. Tapasztalatom szerint a fél és másfél éves kor közötti időszak a legkritikusabb, a picik ekkor tanulnak mászni, menni, ezért logikusan dühösek, hogy ezt az autóban nem tehetik meg. Inkább utazzunk alvásidőben, vagy álljunk meg sűrűbben, de sose utaztassuk őket megfelelő ülés nélkül.

Hogy miért?

Egy nem bekötött, biztonságos és jó minőségű gyermekülésben utazó kicsi a testsúlyához képest huszonötszörös erővel csapódik az autó belső terének 50 kilométer per órás sebesség mellett. De milyen a jó gyermekülés?

Az üzletekben vagy magasság vagy súly alapján választhatunk ülést. Csecsemőknek bébikagyló, nagyobbaknak háttámlás gyermekülés a legmegfelelőbb.

Az üzletekben vagy interneten az alábbi táblázat segíthet eligazodni.

Üléskategóriák súlycsoport szerint

Csoport Súly Életkor
0 0-10 kg 6-9 hónapos korig
0+ 0-13 kg 12-15 hónapos korig
1 9-18 kg 9 hónapos – 4 éves
2 15-25 kg 3 – 7 éves
3 22-36 kg 6-12 éves (ülésmagasító)

 

Kisbabák esetében mindenképpen menetiránnyal szembe fordítsuk a bébikagylót, mert ez fékezés vagy frontális ütközés esetén akár 90%-kal csökkenti a nyakat érő terhelést. A picik anyósülésen csak akkor utazhatnak, ha az ülés előtt nincs, vagy kikapcsolt állapotban van a légzsák. Tíz kiló fölötti már menetiránnyal megegyező irányban is beköthetők a kicsik.

Amikor eljön a háttámlás gyermekülés ideje, ügyeljünk arra, hogy ötpontos övvel rögzíthető legyen és a támla érjen a gyerek füle fölé. Jó tudni, hogy ma már kaphatóak olyan ülések, amelynek háttámlája levehető, így hétéves kor fölött ülésmagasítóként is funkcionál.

Az ülésmagasító akkor jó, ha legalább hárompontos biztonsági övvel rögzíthető. Ha csak a csípőnél fut keresztbe az öv, az bizony ütközésnél nem sokat ér.

A gyermekülés használata nem tart örökké. Elöl 150, hátul 135 centis magasság felett elhagyható, ha a gyereket úgy tudjuk biztonsági övvel bekötni, hogy az a válla magasságában van és nem vágja a nyakát.

A KRESZ természetesen részletesen szabályozza a gyermekek utaztatását.

Aranyszabály, hogy a 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermekülést megfelelően rögzíteni kell és csak kivételes esetekben mellőzhető (taxi, mentőautó vagy veterán autó). Minden más esetben a rendőr megbünteti az autó vezetőjét – helyszínen 15 ezer, feljelentés esetén 30 ezer forintra.

A KPM-BM együttes rendelete a közúti közlekedés szabályairól az alábbi linken olvasható:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=97500001.KPM

Kép forrása: https://www.rac.co.uk/drive/advice/road-safety/car-seat-laws/

Ez is tetszeni fog