Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Az érzéstelenítés nem lassítja a szülést, úgyhogy letolhatod az ítélkezőket

Az érzéstelenítés nem lassítja a szülést, úgyhogy letolhatod az ítélkezőket

pottyos

Az anyaság és a bűntudat kéz a kézben jár. Attól a pillanattól kezdve, hogy megtudod, gyereket vársz, hirtelen ítéletek céltáblája leszel: mindenki pontosan tudja, hogy milyen életmódot kellene folytatnod, ami a legjobb a babának. Ezek néha ellent mondanak egymásnak. Így az egyik oldal biztos, hogy utálni fog.

A terhesség alatti muszájok és alapvetések számát már csak a neveléssel kapcsolatos tanácsok mennyisége haladja meg, ott egy-egy kérdésben nem csak kettő, de akár három-négy egymásnak teljesen ellentmondó biztos tippet is hallasz majd minden kérdésben. A terhesség és a nevelés közé eső pillanat, a szülés sem kivétel ezek alól.

Az epidurális érzéstelenítés az a varázsszer, ami olyan hatékonyan csökkenti a fájdalom érzését, hogy képes vagy akár két-három értelmes szót váltani a férjeddel és az orvossal anélkül, hogy le akarnád ordítani a fejüket. Szóval, jót tesz, na.

Megítélése mégsem volt egyértelmű, de ez most talán változhat. Az ellenzői ugyanis eddig azzal érveltek, hogy használata lelassítja a szülés folyamatát. Egy új kutatás azonban kimutatta, hogy ez nem igaz.

400 nőt vizsgáltak meg, mint az első gyerekóket szülték. Egy részük epidurális érzéstelenítést kapott, másik részük placebo-t. Azt találták, hogy az epidurál semmilyen befolyással nem volt sem a tágulásra, sem a magzat helyzetére.

Azoknál a nőknél, akik kaptak epidurális érzéstelenítés, a szülés átlagos hossza 52 perc volt. Akik nem kaptak, azoknál 51 perc. Ha az az egy perc ezen múlt, minden bizonnyal megéri.

Az, hogy valaki választja-e az epidurális érzéstelenítést, vagy nem, mindenkinek a saját döntése. Ne kelljen bűnösnek éreznie magát annak, aki kéri.

Forrás: ScaryMommy

Ez is tetszeni fog