Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Azok a tetű tetvek! – Mit tehetsz, ha valamelyik gyerek hazaviszi?

Azok a tetű tetvek! – Mit tehetsz, ha valamelyik gyerek hazaviszi?

Kovács Móni

Lassú, mint a tetű – mondják, pedig igencsak gyorsan terjed a gyermekközösségekben. Kellemetlen, viszket, hamar összeszedik a gyerekek az oviban és az iskolában is, és szinte kiirthatatlan! Éppen ezért fontos a megelőzésre fordítani a hangsúlyt, de akkor is van megoldás, ha mégis megfészkelték magukat valakinek a hajkoronájában. És itt nem a hajnyíró gépre gondolok. 😉

Emlékszem, ahogy a folyosón ülünk hárman a testvéreimmel. Mindenki sír, anyukám is, valami maró anyagot keneget a hajunkra, ég a fejbőröm, és már órák óta nedves frizkóval, mozdulatlanul várakozunk – én azt sem tudom mire. Belém égett a beszűrődő nap fénye és az érzés: ennek soha nem lesz vége! Nem tudom ki hozta haza, nem tudom azt sem, hogy anyukám pontosan hány órát töltött a tetűirtással, de azt tudom, hogy hatékony volt, mert a mi házunkban soha többet nem fordult elő.

A fejtetű valószínűleg mindenki számára ismerős – akár személyes tapasztalat, akár olvasás, vagy rémhírek útján már mindenki találkozott vele. Ez az ici-pici vérszívó mást sem csinál, csak eszik és szaporodik – ráadásul azonnal a fejünkre nő!

Oké, tetves a gyerekem, mit csináljak?

Először is ne ess kétségbe! Menj el a patikába és kérj tetűirtószert – és persze azonnal értesítsd az intézményt, hogy felütötte a fejét a fertőzésveszély. Nagyon fontos, hogy ne csinálj belőle hiúsági kérdést! A fejtetű nem jelent rosszat, nem jelenti, hogy igénytelen vagy koszos a családod, egész egyszerűen azt jelenti, hogy valahogy a gyermeked hajába férkőzött néhány serke, ami kikelt, vagy átvándorolt valakiről egy kifejlett példány, és a többi, hogy úgy mondjam, már történelem… A tortúrán NEM ELÉG, ha csak a gyermeked esik át. Az egész családnak végig kell csinálnia a kezelést a fertőzés minimalizálása miatt!

A tetvek eltávolítása

Nagyon fontos, hogy a már kikelt, élő fejtetveket elpusztítsátok. Erre vannak vegyi irtószerek és vannak fizikálisak is, amik olajosságuknak köszönhetően szó szerint megfullasztják az élősködőket. Tartsd be a használati utasítást nagyon figyelmesen, mert csak akkor lesz sikeres a tetűirtás, ha a megfelelő mennyiségben, a megfelelő helyeken (tehát mindenhol) és a megfelelő ideig alkalmazod őket. Különben előfordulhat, hogy egyetlen kihagyott folt miatt kezdheted elölről az egészet.

A serkék eltávolítása

Ezután következhet a fekete leves. A gyógyszertárakban kapható tetűirtó készítmények elméletileg képesek a serkék elölésére is. A gyakorlatban azonban látszik, hogy ezek alkalmazása önmagában nem elegendő. Készülnöd kell a serkék fizikális eltávolítására is, ami nem kellemes és legfőképpen nem rövid folyamat. Itt az alkalom egy hosszú beszélgetésre, vagy indítsátok el a gyerek kedvenc meséjét. A legjobb, ha napfényre ülnek a lurkók, vagy pedig kapcsolj jó erős fényt, és máris kezdheted a hajtövekből eltávolítani a serkéket.

Hogyan távolíthatod el őket fizikálisan? Az alábbiak közül a legjobb, ha kettőt is alkalmazol a szakember szerint a biztos eredmény eléréséhez:

  • sűrű fogú fésű, amelyet a tetűirtó szerekhez csomagolnak (inkább az elhalt serkékkel boldogul)
  • elektromos tetűfésű
  • hajsütővas, hajvasaló
  • kézzel – körömmel, csipesszel való lehúzás
  • fiúknál gyakran a kopaszra nyírás a „legegyszerűbb” (persze csak akkor, ha a gyerek nem bánja!)

A környezet fertőtlenítése

Otthon szükség van a teljes család ágynemű és fehérnemű garnitúrájának, sapka, sál, kabát és törölköző készletének kezelésére. Igen, akkor is, ha csak egyikőtök produkál tüneteket, mert ezek az alattomos élőlények képesek bárhol megbújni. A pamut anyagokat a legegyszerűbb kifőzni, kivasalni, azokat a ruhaneműket, amiket nem lehet 90 fokon mosni, pedig jó, haa szokásos módon kimosod, a napon megszárítod, majd az egész procedúrát megismétled. Szükség lehet a szőnyeg, kanapé, matrac teljes fertőtlenítésére is, kapható mozgó rovarok irtására használható vegyszer. Fújd be őket, és hagyd szabad levegőn, 3-4 napig ne használja senki.

Beszélj róla

A tetű kellemetlen, és sajnos sok helyen „ciki” beszélni róla, pedig egyáltalán nem kellene, hogy szégyellje magát az, akinek tetves a gyereke. Akár az influenza vagy a rotavírus, ez is fertőzéssel terjed. Van lehetőség a megelőzésére, vagy a fertőzésveszély csökkentésére! Létezik olyan hajgumi, ami levendula és orvosi kámforfa kivonatát tartalmazza, teljesen természetes hatóanyagú, itt meg tudod vásárolni. Illetve vannak samponok, például a Rossmannban is kapható úgynevezett sulisampon, ami szintén természetes anyagokat tartalmaz és kifejezetten a tetvek távoltartására fejlesztették ki.

Ha érintettek vagytok, kérdezz körbe nyugodtan, ha pedig nem, akkor segíts információhoz jutni annak, aki szégyenében inkább világgá menekülne.

Nálatok voltak már tetvesek a gyerekek? Mennyire viselte meg őket? És titeket? A felnőttek is átestek a tetűirtáson? Előkerült a hajnyírógép? Írjátok meg!

Szuperjó forrás: https://ovonok.hu/2019/08/vendegek-a-hajban-a-kisgyermekkozossegekben-elofordulo-fejtetvessegrol-es-kezelesi-lehetosegeirol/

Ez is tetszeni fog