Quantcast
Kezdőlap Ajánló Bisztró gluténérzékenyeknek? Ilyen is van!

Bisztró gluténérzékenyeknek? Ilyen is van!

pottyos

Kakaós csigával kezdte, most bisztrót nyitott gluténérzékenyeknek Gyepes Katalin.

 

Kakaós csigával kezdte, most bisztrót nyitott gluténérzékenyeknek Gyepes Katalin.

gluten 01

“Tíz évvel ezelőtt kezdődött a történetünk, ami eleinte igazi rémálom volt – kezdi Gyepes Katalin, akinek két, ma már felnőtt lánya van. 13 éves múlt Szilvi lányom, amikor egyre rosszabbul lett, ugyanis akkor még nem tudtuk, hogy atipusos lisztérzékenysége van. Volt, hogy kórházba kellett vinni, mert olyan vashiánya volt, hogy azt mondták, biztosan valami belső vérzése van. Egy hétig vizsgálták, majd semmit sem találtak – hazaküldték. Senki sem tudta, hogy miért van folyamatosan arcüreg-gyulladása. Mintha egy hullámvasúton ültünk volna: állandóan változott a lelkiállapota, attól függően, hogyan érezte magát: folyamatos ízületi fájdalma és hőemelkedése volt és mindig éhes volt.
Amikor elvittem a gyerekorvoshoz, hogy mentsék fel egy időre a torna alól, mert olyan ekcémás lett, hogy járni alig tudott, a körzeti orvos azt mondta, hogy nem teszi meg, mert Szilvi biztosan csak szimulál. Az egészségügyben dolgoztam – mondja Katalin – és hiába magyarázta nekem minden orvos, hogy Szilvinek semmi baja, végül elvittem az én felnőtt háziorvosomhoz. Négy év után egy részletes kivizsgálás után derült ki, hogy lisztérzékeny.”

A lisztérzékenység komoly diétához kötött. Mivel nem egyszerű a diagnosztizálás, fontos, hogy a szülők gyanú esetén erre is kérjenek vizsgálatot. Itthon a gyerekek és a negyveneves nők a két veszélyeztetett korcsoport, bár becslések szerint a betegeknek csak körülbelül a fele tudja magáról, hogy azért van rosszul az étkezések után, mert lisztérzékeny.
Mivel tíz évvel ezelőtt még nem volt nagy választék a gluténmentes termékek között és Katalin 17 éves lánya is szeretett volna finomat enni, az asszony kísérletezni kellett: kakaós csigát készített először. Budaörsön, egy kis helységében nyitották meg az élelmiszerallergia szaküzletüket és itt kezdték el sütni saját recept alapján a kakaós csigát, amit kifli, kenyér, túros batyu követett. Hatalmas sikerük volt, az egész országból érkeztek hozzájuk a vásárlók. Ma már közel hetven péksüteményt készítenek, közel kétszáz viszonteladót szolgálnak ki, többek között a Lipóti Pékség is az ő gluténmentes termékeiket árulja. „A boltba először Szilvi lányom segített intézni a rendeléseket, majd a másik lányom és a vejem is bekapcsolódott. Ma már igazi családi vállalkozás vagyunk” – nevet Katalin. Ma már 180 üzletben lehet kapni a frissen sült vagy fagyasztott termékeiket, sőt webáruházukon keresztül bármikor vidékre is szállítanak, akár a frissen sült péksüteményekből is.

gluten 02

Új üzlet – Nyugati Cöli Bisztró

A vásárlók évek óta azzal nyaggatták Katalint, hogy nyissanak üzletet Budapesten is. A Nyugati térnél található, Jókai utcából nyíló Nyugati Cöli Bisztróban a hetven féle péksüteménytől kezdve, a palacsintán, tortákon, süteményeken át a pizzáig mindent lehet kapni. Gluténmentesen. Sőt, a bisztróban egy bolt is helyet kapott, így a megkóstolt ételek alapanyagait, vagy azok mélyhűtött változatát, a reggeliző pelyhek, magvak, lisztkészítmények mellett meg is lehet vásárolni. A megnyitót tartó Szujó Zoltán sportriporter is lisztérzékeny. „Sokat javult a helyzet – mondja Zoltán -, de még mindig nem egyszerű a napi étkezés. Nagyon óvatos vagyok és csak olyan helyen eszem, ahol biztos vagyok benne, hogy garantáltan gluténmentes élelmiszert kapok. Ahogy itt szétnézek a kínálaton, egyből elkezdett korogni a gyomrom, annyira ínycsiklandozó minden. Nekem lisztérzékenyként nagy élmény, hogy be tudok úgy ülni egy kávézóba úgy, hogy biztosan tudom, ha iszok egy kávét, mellé garantáltan gluténmentes süteményt ehetek.”

A megnyitón részt vett Koltai Tünde elnök, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete képviseletében.„Egyre többen vagyunk- mondja Tünde -, egyre több embernek van szüksége gluténmentes ételekre, ráadásul ez a hely a belváros közepén nyílt, ami nagy segítség. Itt biztonságosan tud étkezni minden érintett és ez nagyon fontos, hiszen a speciális diétát állandóan tartani kell és így nem olyan egyszerű barátokkal, családdal elmenni és beülni egy étterembe.”

Ez is tetszeni fog