Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Ezért az anya “én-ideje” a családi harmónia záloga

Ezért az anya “én-ideje” a családi harmónia záloga

pottyos

Dolgozó anya vagy? Akkor igazán kevés időd van olyasmivel foglalkozni, ami téged érdekel. Pedig kellene.

Amikor megszületnek a gyerekek, dolgozol mellette, anya vagy és elgvégzed az otthoni teendőket, néha elgondolkozol, hogy milyen is volt, amikor voltak barátaid, szabadidőd, hobbijaid. De félbeszakad az ábrándozás, mert máris ott gügyög melletted a gyerek, menni kell, csinálni. Márpedig szükséged van a szabadidőre, hogy megőrizd a saját egyéniséged és újratöltődj. Ezáltal jobb anya, jobb feleség leszel, és jobban megy majd a munka is.

Fontos, hogy felállíts határokat, csinálj olyan dolgokat, amik téged érdekelnek (még ha a családod többi tagját nem is), és ne legyen lelkifurdalásod. Mert a szülők hajlamosak azt érezni, hogy akkor teszik jól a dolgukat, ha félreteszik a saját életüket és mindig ott vannak a gyereknek. Pedig a valóság az, hogy mindenkinek jobbat teszel, ha néha saját magaddal is foglalkozol.

Az első öt évben a leggyakoribbak a válások, ezért erre az időszakra különösen fontos, hogy egy jól működő feladat-elosztást találjatok ki. Ekkor alakul ki a legtöbb szülő párosnál, hogy az egyik fél azzá válik, aki alárendeli az idejét a családi teendők és a gyerek szükségleteinek ellátására. Mindenről lemond, hogy mindig kéznél legyen. Ez viszont hamar frusztrálóvá válhat.

Meg kell találnod a megoldást, hogy valaki vigyázzon a gyerekre, amíg te elmész futni, vagy jógára. Hogy amikor úgy érzed, felrobbansz, nem bírod tovább, akkor ki tudj szakadni. Más emberként fogsz visszajönni, és újra kész leszel rá, hogy ellásd a feladataid.

Drága a baby sitter? Fogj össze a szülő ismerőseiddel és beszéljétek meg, hogy néha vigyáztok egymás gyerekeire. Töltsetek el egy estét a pároddal, amíg a gyerek ottalvós bulin van valamelyik barátjánál, legközelebb pedig ti vigyáztok a másik gyerekre, amíg azok a szülők mennek szórakozni.

Ne aggódj, minden rendben lesz. Ne gondold, hogy csak te tudod tökéletesen ellátni a gyereked, hogy azonnal veszélynek lesz kitéve, mert valaki más vigyáz rá. Fogadd el, hogy fontos vagy, de nem te vagy az egyetlen, akinek a vigyázó szemei alatt sértetlen marad a gyereked. És nem szeret kevésbé a gyerek azért, mert másokkal is jól érzi magát.

Ha megőrzöd a saját személyiséged, sokkal jobb anya is leszel, és hosszú távon kiegyensúlyozottabb lesz a családi életed. Ne gondold, hogy azzal teszed a legjobbat, ha mindent eldobsz, és csak a gyerekre figyelsz.

Forrás: workingmother.com

 

Tetszett ez a cikk? Olvass tovább!
A lefekvési idő kérdései – hogy fognak majd hiányozni >>

 

Ez is tetszeni fog