Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Fókuszban az egészséges gyerekcipő – Liliputi

Fókuszban az egészséges gyerekcipő – Liliputi

pottyos

Korábban a merev talpú, bokatartós és harántemelős cipőket tartották egészséges baba- és gyerekcipőnek. A szakértők többsége is ezeket javasolta a szülőknek, még otthoni környezetben is. Manapság egyre inkább tért hódít az a nézet, hogy a kicsi lábnak mezítláb jó lenni, illetve ha ez nem lehetséges, a mezítlábas viselethez legközelebb álló puhatalpú cipőben. Ily módon a láb izmai, inai és ízületei aktívak, ami elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a későbbiekben is egészségesek maradjanak.

 

 

Fontos szempont továbbá, hogy a puhatalpú cipőkben a talp reflex zónáit inger éri, ami az egész test szempontjából előnyös hatású. Az elmúlt években a szakma egyértelműen elköteleződött a puhatalpú cipők koncepciója mellett. Néhány jelentős szövetség, például az Amerikai Ortopéd Orvosok Szövetsége a puhatalpú cipőket ajánlja.
Dr. Lengyel Zsuzsanna gyermekortopéd-főorvost kérdeztük arról, hogy miért jó választás egy puhatalpú cipő gyermekünk számára.

Miért jó a puhatalpú cipő a legkisebbek számára?

Az első két évben a pici babalábaknak nincs szüksége semmilyen korrekcióra. Az ilyen korban normális apró, lapos talpak és befelé dőlő bokák a gyermekek mozgása által, a talp és a láb aktív izommunkája révén fejlődnek és alakulnak át „felnőttes” lábakká. Ezért a lehető legjobb a járni tanuló gyermek lábainak, ha minél többet van mezítláb! Később, ha már a baba stabilan közlekedik, és az utcán, betonon is sokat jár, akkor szükséges lehet a kérges, bokafogó, de hajlékony talpú cipő.
Egy puha talpú bőr cipőben a gyermek úgy érezheti, mintha mezítláb járna, érzi a talaj egyenetlenségeit, ami erősíti lábát, fejleszti egyensúlyát. Ez a neurológiai fejlődésében is fontos szerepet játszik. A természetes bőr pedig kitűnően lélegzik, így a gyermek lába nem izzad bele a cipőbe. Rugalmas bokapántja segítségével a cipőt könnyű felvenni, és biztosan a helyén is marad. Orrának kialakítása pedig elég teret biztosít a lábujjak szabad mozgásának és a láb szabad fejlődésének.

Hogyan kell elképzelnünk egy ilyen kis cipőcskét?

A puhatalpú cipők talpa csúszás biztos hasított bőr, ami egy izgő-mozgó gyereknél fontos szempont. A cipő talpa háromrétegű. A talp és a belső bőr bélés között három mm rugalmas szivacsréteg biztosítja a hőszigetelést, illetve kemény talajon futás során csökkenti az ízületeket érő terhelést. Egy ilyen jellegű cipő előnyei között említeném meg, hogy jóval hosszabb ideig használható, mint merevtalpú társai, mivel egy puhatalpú méret két hagyományos cipő méretet ölel fel.
„Szeretettel ajánlom a Liliputi cipőket a járni tanuló és totyogó gyermekeknek, mint a mezítláb járás kitűnő alternatíváját!”

1001849 592559064110314 1631127832 n        936410 592559067443647 421140217 n

Szakvélemény – Liliputi puhatalpú cipők

A járástanulás időszakában nagyon fontos, hogy a gyermekre csak olyan lábbelit adjunk, ami legjobban megközelíti a mezítlábasságot. Ebben az időszakban erősödik a talp és a boka körüli izomzat. A lábszár hátsó izomzata kizárólag a lábujjhegyen álláskor dolgozik. Keménytalpú cipőben a kisgyermek ezt már nem tudja kivitelezni. A láb boltozatai kizárólag az izomműködés következtében alakulnak ki. A mezítláb járáskor a talp kapaszkodó funkciója erőteljesen előtérbe kerül. Kavicson, füvön, homokban a talaj egyenetlenségei munkára késztetik a talpizmokat.

A lakásokban alkalmazkodni kell a hőmérséklethez és az esetleges csúszós talajhoz, kertben a szúrós, éles felületekhez. Így kénytelenek vagyunk a kisgyermekre valamiféle lábbelit adni. A különböző tapadós zoknik nagyon jók, de nem mindig felelnek meg a környezet kívánalmainak.

A Liliputi puhatalpú cipő mint a mezítlábasság alternatívája, lehetőség a megfelelő izomműködésre és a későbbi jó boltozat kialakítására.

A Liliputi cipő adottságai:

          minden irányban hajlítható, gyűrhető puha talp

          a talp külső része csúszásgátló bőr, belső része teljesen puha bőr

          az előlábat befoglaló rész gömbölyű, megfelelő bőséggel rendelkezik, nagyon puha

          semmilyen irányban nincs merevítése

          rugalmas bokapánt segítségével könnyen feladható, a gyermeket nem szorítja és alkalmazkodik a gyermek bokájának vastagságához

Értékelés és vélemény:

A Liliputi puhatalpú cipő teljes mértékben lehetőséget ad arra, hogy a kisgyermek úgy mozogjon, mintha mezítláb járna.Nem gátolja a gyermek lábának mozgását, érzi a talaj egyenetlenségét, jól tud benne egyensúlyozni, ami fontos a későbbi fejlődés szempontjából. Mód van arra, hogy az izomműködés következtében a boltozatok megfelelően alakuljanak. A lábbeli alkalmas arra, hogy megelőzzük a járástanulás időszakában a keményebb cipő okozta kóros elváltozások kialakulását.

Dr. Lengyel Zsuzsanna -gyermekortopéd főorvos

www.liliputi.hu

 

Ez is tetszeni fog