Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Hackeljük meg a házimunkát, és fordítsunk több időt magunkra

Hackeljük meg a házimunkát, és fordítsunk több időt magunkra

pottyos

A KSH legfrissebb adatai szerint átlagosan napi 77 percet töltünk főzéssel, ami életünk során összesen körülbelül 1280 napot, azaz több mint 3 évet tesz ki. És akkor a házimunka többi összetevőjét még nem is említettük. Így hát nem véletlen, hogy egyre többen tesszük fel magunknak a kérdést: hogyan lehet egyszerűbb és élvezetesebb az élet akkor is, ha sok a házimunka és kevés az idő?

Hogyan hackeljük meg a házimunkát?

A folyamatos technikai fejlődés állandó kihívás elé állítja a világ legjobb mérnökeit, akiknek köszönhetően a minket körülvevő használati tárgyak egyre több funkciót látnak el, egyre rövidebb idő alatt. Ha ezt a technikai fejlődést megfűszerezzük „life hack”-ekkel, vagyis olyan trükkökkel, amelyekkel hatékonyabban, ügyesebben elvégezhetőek a hétköznapi teendők, akkor látványosan csökkenhet a házimunkával töltött idő.

Trükkök a porszívóval

Nincs annál frusztrálóbb, mint amikor egy apró tárgy elvész a padlón vagy a szőnyegen. Ha egy régi harisnyát ráerősítünk a porszívó csövére, könnyen felszívhatjuk a tárgyat anélkül, hogy a porzsákban végezné.

Ha pollen- vagy porallergiánk van, jó, ha tudjuk, hogy a legtöbb allergén az ablakok peremén és az ajtórésekben gyűlik össze. Mielőtt mind beáramlik a lakásba, gyűjtsük össze a lerakódásokat a porszívó kefével ellátott végével. Érdemes az ablaktáblákat is porszívózni, legalább hetente egyszer.

Itassunk át egy pamutból készült vattapamacsot a kedvenc parfümünkkel vagy illóolajunkkal és dobjuk a porzsákba! A porszívózás közben kiáramló illat felfrissíti a lakás levegőjét.

A mosógépben nem mosható lakástextíliák szagtalanítását is megoldhatjuk porszívó segítségével. Egyszerűen szórjuk be a felületet szódabikarbónával, várjunk 30 percet, majd porszívózzuk fel! Az eljárás alaposan tisztít és a kellemetlen szagokat is semlegesíti.

A számítógép billentyűzete a vírusok és baktériumok kedvenc helye, ezért különösen fontos a tisztántartása. Először porszívózzuk fel róla a morzsákat és a szöszöket, majd fertőtlenítsük alkoholos vattával. A nehezen elérhető helyekhez jól jön egy fogpiszkáló.

Vasalás egyszerűbben

Ha szinte légmentesen teletömjük a mosógép dobját, egészen biztos, hogy agyongyűrődött ruhák fognak belőle kijönni. Hagyjunk inkább benne egy kis helyet és így gyorsabb lesz a vasalás – amit viszont ne hagyjunk ki, mert a vasaló gőze és hője a ruhára tapadt baktériumok legnagyobb ellensége.

A vasalásnál elkövetett leggyakoribb hiba, hogy a frissen vasalt ruhát azonnal felvesszük. Érdemes legalább öt percet várni, nehogy a még meleg, gyönyörű, frissen vasalt ruha a mozgásunktól újra összegyűrődjön.

Egy hőre érzékeny gombot úgy védhetünk vasalás közben, ha letakarjuk egy evőkanállal és körbevasaljuk.

A rakott vagy bonyolult szegélyekkel díszített ruhákat úgy védhetjük, ha hullámcsatokkal rögzítjük a hajtásokat, hogy vasalás közben ne mozduljanak el.

Trükkök a konyhában

Vizet, energiát és időt spórolhatunk azzal, ha serpenyőben főzzük a tésztát. Kétszeres mennyiségű vízben és fedő nélkül melegítsük, így nagyon hamar kész lesz. Bónuszként a visszamaradt, szépen besűrűsödött tésztafőző vizet egyszerű szószok készítésre is használhatjuk.

A gyerekek imádni fogják, ha különleges alakú minipalacsintákat sütünk nekik. Ehhez dobjunk süteménykiszúró formákat a serpenyőbe és öntsük abba a palacsintatésztát. Amerikai palacsintával a leglátványosabb.

Egy nagyteljesítményű turmixgép a konyhában igazi áldás, mert a süteményektől a krémlevesekig sok minden töredék idő alatt elkészíthető vele. Érdemes olyat választani, amelyik rendelkezik öntisztító funkcióval, hogy elkerüljük a sérüléseket. Az ilyen gépek csupán víz és a pengék gyors forgása által termelt forróság segítségével saját magukat tisztítják meg.

Rántotthús fanoknak tipp: elkerülhetjük a forró olaj fröcskölését, ha egy kis sót szórunk a serpenyőbe, mielőtt beleöntjük az olajat. A sistergést ugyanis nem az olaj okozza (annak sokkal magasabb a forráspontja), hanem a hozzá keveredő mikroszkopikus vízcseppek. A só összegyűjti a vizet, így elkerülhetők a balesetek.

Forrás: Rowenta, Tefal

Ez is tetszeni fog