Quantcast
Kezdőlap Ajánló HANGold össze a családod! 5 ok, amiért a koncertbérlet szuperhatékony családösszetartó módszer

HANGold össze a családod! 5 ok, amiért a koncertbérlet szuperhatékony családösszetartó módszer

pottyos

Kiürülni látszik az otthoni légkör, vagy épp az utolsó cseppek kerülnek a pohárba? A hétköznapok mókuskereke testben és lélekben is elsodor egymástól szülőt és gyerkőcöt? Ha nehéz összehangolni a napjaitokat, kevés az együtt töltött minőségi idő, és valahogy a rendszeresség is csetlik-botlik, mutatunk egy biztos módszert, ami segít egymásra hangolódni, és nemcsak ritmust, de közös értéket és élményt is ad a legfontosabb csapatnak: a családodnak.

1. A zene segít egymást is meghallani

A hangverseny sokféle hangból összeálló harmonikus teljesség, épp, mint egy bensőséges család! A közösen megélt zene segít a családtagoknak jelen lenni és egymásra hangolódni. Ez akkor is így van, ha a kicsik még a Boci-boci tarkánál, a nagyobbak a hörgős metálnál, apa-anya pedig az autórádióból vég nélkül ömlő számoknál tartanak éppen. A klasszikus zene rögtön kevésbé tűnik ijesztőnek, ha azt mondjuk: ezek a harmóniák azok, amik mindenkiben ott élnek, és melyeket mindenki élvezni tud attól függetlenül, hogy a saját ízlése milyen utakra indítja. Egy koncert olyan „hely”, ahová az egész család megérkezhet, akár zeneértő, akár műkedvelő laikus – és olyan élmény, melyről sokáig lehet még beszélgetni is. Egy szimfónia a szülőket kikapcsolja, a kamaszokban kérdéseket, intenzív érzelmek hadát vagy más kulturális (mondjuk filmzenékkel vagy könnyűzenével kapcsolatos élményeket) idéz fel, a kicsiket pedig lenyűgözi a hangszerek sokasága és változatossága (a karmester „varázspálcájáról” nem is beszélve).

2. A zene a nevelés titkosügynöke

Tudományosan bizonyított tény, hogy a zenei nevelésnek és a zenetanulásnak számtalan fejlesztő, gyógyító, a tanulás és életvezetés szempontjából is ösztönző, előnyös hatása van. A legjobb hír az, hogy ha magunk nem is vagyunk muzsikusmesterek, a zenei nevelés aduásza akkor is a kezünkben van, ez pedig a példamutatás. Ha semmi mást nem teszünk, csak rendszeresen koncertre megyünk a gyerekeinkkel, a hangszerek színpompás világától kezdve a zene sokféleségén át az érzelmi intelligencia, az általános műveltség és a társas viselkedés készségeiig ezerféle dolgot taníthatunk nekik észrevétlenül, hitelesen, ráadásul élmények közepette. A kulcsszó pedig nem a gyakoriság, hanem a rendszeresség.

3. A családi élet ritmusa

A hangversenybérlet egyik praktikus előnye, hogy az előbb említett rendszeresség megtartását nagyon megkönnyíti. Ha befizetünk egy 5-6 alkalmas sorozatra, kiszámíthatóvá válik a közösen megélt pillanatok érkezése, ehhez tudjuk igazítani az egyéb teendőinket, megspóroljuk az utolsó pillanatos fejvesztett kapkodást és a fölösleges feszültséget. Az első néhány közös koncertlátogatás után a gyerekek egyre inkább várni kezdik a következőt, akár még az a gondolat is fölsejlik bennük, hogy családilag zenét hallgatni tulajdonképpen menő… Mivel havonta-kéthavonta vannak a koncertek, elég idő marad az élmény ülepedésére: a közös készülődés és élményfeldolgozás pedig garantálja, hogy az emlék mélyen gyökerezik majd a családtagok lelkében és emlékezetében.

4. A színtiszta praktikum

A hangversenybérlet olcsóbb, mint ha egyesével vennénk jegyeket. Nincs sorbanállás a pénztárnál, nem kell egy órával korábban érkezni, nem kell aggódni a helyek miatt. Hónapokkal előre tudjuk a hangversenyek dátumát, a következő koncert a Google-naptárunk stabil pontjai között is az egyik legszilárdabban ragyogó, és nem nyűgnek érzett, de lelkesen várt pillanat lehet. Ezek egyszerű, de nagyszerű tények!

5. Apa-anya, mikor randiztatok utoljára?

A kapcsolatnak ajándékozott idő arra is ráébreszt minket, hogy egymás számára is ajándékok vagyunk. Az a csodás koktélruha, az az elegáns öltöny. Egy kis smink. Egy pohár pezsgő, egy Mozart-golyó és egy presszókávé a büfében. Lesegített kabát a ruhatár előtt, nyakkendőigazítás, lágyan végigsimított gallér. Tiszta, csillogó, grandiózus hangversenyterem, társasági élet, művészet – és intimitás. Közösen megélt hangok és ritmusok: közös táncunk ünnepi pillanatai. De legalábbis néhány órányi béke szigete a pelenkázós, napi logisztikába bicskát beletörős, mosós-teregetős, ágyba bezuhanós hétköznapokhoz képest. Jól hangzik, ugye?

Ha a fent említett érvek mellé bónuszt is szeretnénk, a koncertbérlet-kínálatból szerintünk a Pannon Filharmonikusok jövő évi Titánium-sorozatát érdemes választani. A sokoldalú pécsi művészegyüttes Budapesten, a Müpában ad egy szezonban öt alkalommal koncertet. A 2018/2019-es évadban a zseniális Mozart, a Kertész Imrét is inspiráló Schönberg, a cselló igazi arcát felfedő Dvořák művei mellett többek között a bohém és provokatív Erik Satie, és a jövőre 75 éves világhírű magyar zeneszerző-karmester, Eötvös Péter zenei világával egyaránt megismerkedhettek. A bérletnek nemcsak a fantázianeve, de koncertprogramja is arról tanúskodik, hogy a zene millió különféle személyiség közös, tartós és szilárd értéke. A családdal így közösen fedezhetjük fel a „hangzó titániumot”, ami állandóságában is változatos gyönyörűséget rejt. És közben arra is rácsodálkozhatunk, hogy mik a saját a családi életünk múlhatatlan kincsei!

A Titánium-sorozatról és a bérletvásárlási lehetőségekről itt olvashattok bővebben.

A cikk eredetileg a Felelős Szülők Iskolája oldalán jelent meg.

Ez is tetszeni fog