Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Házi kedvencek a családban és a toxoplazma

Házi kedvencek a családban és a toxoplazma

pottyos

Egyre több családnál találkozunk háziállattal. A háziállat pozitív hatással lehet a közérzetünkre és a hangulatunkra: kutatások kimutatták, hogy akik állatokkal élnek együtt jobb lelki egészségnek örvendenek, mint azok, akiknek nincsenek házi kedvenceik. Azonban vannak olyan élethelyzetek, amikor bármennyire is imádjuk állatunkat, nem árt óvatosnak lenni.

Egyre több családnál találkozunk háziállattal. A háziállat pozitív hatással lehet a közérzetünkre és a hangulatunkra: kutatások kimutatták, hogy akik állatokkal élnek együtt jobb lelki egészségnek örvendenek, mint azok, akiknek nincsenek házi kedvenceik. Azonban vannak olyan élethelyzetek, amikor bármennyire is imádjuk állatunkat, nem árt óvatosnak lenni. Családtervezéskor fontos a laboratóriumi vizsgálat annak kiderítésére, hogy nem fertőzödtünk-e toxoplazmával (apró, egysejtű parazita). A toxoplazmózis igen elterjedt, Magyarország lakosságának kb. 50%-a átesett a fertőzésen. A tápcsatornán át, fertőzött macska ürülékével, szennyezett földdel, mosatlan zöldséggel, gyümölccsel, nyers hús fogyasztásával fertőződhetnek meg más emlősök és az ember is. Ép immunrendszerű emberek esetében általában tünetmentesen zajlik, mindössze 10-20%-ban okoz hőemelkedést, lázat, éjjeli izzadást, torokfájást, izomfájdalmat vagy bőrkiütést. A leggyakrabban előforduló és gyakran az egyetlen tünet a nyirokcsomók duzzanata, Veszélyes azonban, ha az anya elsődleges fertőzése közvetlenül a várandósság előtt vagy alatt következik be. Az anya fertőzése általában tünetmentesen zajlik, de a parazita a méhlepényen keresztüljutva megfertőzheti a magzatot. A várandósság minél korábbi időszakában lép fel a fertőzés, annál súlyosabb következményekkel járhat a magzatra nézve (spontán abortusz, halvaszülés). Ennek előfordulási gyakorisága mintegy kettő ezrelék. A fertőzött újszülöttek többsége születéskor tünetmentes, és csak hetek, hónapok vagy akár évek múltával tapasztalhatók az első jelek. A leggyakrabban előforduló rendellenesség a szem érés ideghártyájának gyulladása, amely súlyos esetben vaksághoz is vezethet.

toxo
Az időben megkezdett antibiotikumos kezelés megelőzi a kórokozó átjutását a magzatba. A gyógyszert a várandósság teljes időtartama alatt szedni kell, a fertőzés laboratóriumi kimutatásától egészen a szülésig.
Várandósság idején és a baba születésekor fokozottan figyeljünk házi kedvencünkre. Ne feledjük, hogy egyetlen kutya sem – függetlenül attól, hogy mennyire szereti a gyerekeket – maradhat egyedül egy újszülöttel! Minden jó szándéka ellenére akaratlanul is megsértheti a kisbabát.

 

2014. január. 31.

Ez is tetszeni fog