Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Helyes szájápolás, és sok más hasznos infó a tejfogakról

Helyes szájápolás, és sok más hasznos infó a tejfogakról

pottyos

Hogyan ápoljuk helyesen a tejfogakat? Mikor vigyük el először a gyerekünket fogorvoshoz? Hányszor mossuk meg a fogukat naponta? Elektromos vagy normál fogkefével? Mit tegyünk, ha a kölyök elesett, és meglazult vagy esetleg kiesett a tejfoga? ..és még sok infó a szájápolásról..

 

Hogyan ápoljuk helyesen a tejfogakat? Mikor vigyük el először a gyerekünket fogorvoshoz? Hányszor mossuk meg a fogukat naponta? Elektromos vagy normál fogkefével? Mit tegyünk, ha a kölyök elesett, és meglazult vagy esetleg kiesett a tejfoga? ..és még sok infó a szájápolásról..

Tejfogak

Az első tejfogak, az alsó középső metszők, rend szerint 6-7 hónapos korban jelennek meg a kisbabák szájában. Ezeket követi a fennmaradó 6 metsző, az első őrlő fogak, a szemfogak és végül 2-2,5 éves korban, a második őrlőkkel lesz teljes a 20 fogból álló tejfogazat. A fogak előtörése történhet észrevétlenül, de gyakran okoz kisebb-nagyobb kellemetlenséget: fokozott nyálelválasztást, ínyduzzanatot, lazább székletet, hőemelkedést, fájdalmat, általános nyugtalanságot. A fájdalom enyhítésére alkalmazhatunk helyi érzéstelenítőt tartalmazó zseléket, vagy ha a fogzás megzavarja a gyermek éjszakai nyugalmát, akkor estére adhatunk Panadolt, vagy Nurofent. Sokan a borostyánkőből fűzött nyaklánc jótékony hatásában hisznek, tehetünk ilyet is a gyermek nyakába.

maxi fog

Fogápolás

Már a legelső tejfogat is ápolni kell, ezért azok megjelenésével egy időben bevezethetjük a napi kétszeri fogmosás alapjait. Nagyszerű eszköze lehet ennek az a háromdarabos fogkefe-szett, amiből a kis buzogányfejű kefét a fogzó baba szívesen rágcsálja amíg Anya fogat mos. A szett másik két darabját mi magunk alkalmazzuk a napi kétszeri fogmosás alkalmával. Mindig hagyjuk gyermekünket fogat mosni, de rögtön utána mi magunk is mossuk meg a fogait. Minden egyes fog minden felületét mossuk meg, ne felejtkezzünk meg a fogak nyelv felőli oldaláról és a fogsor utolsó fogainak hátsó feléről sem! Fogkrémet csak nagyon keveset kenjünk a puha sörték közé, mivel a babák ilyenkor még sokat lenyelnek. Fogkrémből a gyermek korának megfelelőt vegyünk (0-6, 6-12), mert úgy fluorid tartalomra, mind pedig ízvilágra nézve eltérőek a különböző korosztályok igényei.

Kisgyermekek esetében jó megoldás lehet az elektromos fogkefe, bár sokak számára ijesztő a rezgés-berregés. A manuális fogkefék közül a kicsi fejűeket részesítsük előnyben, azokkal sokkal könnyebb a pici szájakban manőverezni, minden sarkot tisztára mosni. A fogmosás célja a jól látható ételmaradékok eltávolításán kívül a sárgás-fehér színű, ragacsos lepedék maradéktalan eltávolítása. Ebben a masszában gyűlnek ugyanis azok a baktériumok, amelyek ha cukrot kapnak táplálékul, azonnal megkezdik azoknak a savaknak a termelését, ami a fogak szuvasodását és az íny gyulladását okozzák.

fogmosas

Táplálkozás

A fogak szempontjából elemi kérdés, hogy az esti fogmosást követően már csak vizet adjunk gyermekünknek. Az éjszaki szoptatás, vagy bébitápos etetés természetesen kivételt képez, de SZIGORÚAN TILOS éjszakára a baba ágyába tenni bármi mást, mint vizet. Ha cukortartalmú itallal „öblöget” a gyermek éjjel kedve szerint, akkor megteremtjük a nagyon tipikus cumisüveg-szuvasodás feltételeit, ami heteken belül a négy felső tejmetsző ínyszéli lukadását eredményezi. Az így meggyengült metszők pedig tőből letörnek és gyermekünk két éves korára elveszti őket, helyükön csak elfeketedett csonkok lesznek egészen a maradó metszők előtöréséig, 6-7 éves korig.
Cukortartalomnak minősül a természetes gyümölcscukor (fruktóz) is, így a bio gyümölcslé is ugyanolyan káros, mint a tej (tejcukor, laktóz), vagy a tejben oldott kakaó, és az instant gyerektea is.
A cukros innivalók így nem csak éjszaka, hanem a napközbeni rendszeres iváskor is veszélyt jelentenek a fogazatra, ezért csak étkezések alkalmával adjunk ilyet gyermekünknek, akkor ugyanis úgyis fogyaszt egyéb olyan szénhidrátot, amit a baktériumok bontani tudnak. Napközben tehát csak természetes tiszta vizet igyon a gyermek, ha mindenképpen édesítenénk a teáját, akkor azt tegyük nyírfa cukorral (xilit), mert az kifejezetten gátolja a baktériumok szaporodását, védve ezáltal a fogakat.
Ha adunk cukortartalmú innivalót, azt tegyük pohárba, ne cumisüvegbe. A babák hamar megtanulnak pohárból inni, ami azért fontos, mert a pohárból az innivaló egyenesen a gyomorba megy, míg a cumisüvegből ivásnál fellépő szívóerő segítségével az ital körbejár a szájban, alaposan megkenve a fogakat cukorral.

Az étkezéseket tekintve szintén a cukortartalom és a gyakoriság játszik fő szerepet a fogszuvasodás kialakulásában. A három főétkezés és két uzsonna alkalmával kerüljük a ragacsos, tapadós cukros nassokat, inkább friss, ropogós, nyers gyümölcsöt, zöldséget fogyasszon a gyermek. Ezek ugyanis mechanikusan is tisztítják a szájüreget és a nyálelválasztás serkentésével is, így hamarabb ürül ki a káros cukor- és savtartalom.

Fogorvos

Ha megfelelő a gyermek szájápolása és táplálkozása, akkor 2,5-3 éves korban érdemes először fogorvoshoz vinni. Meséljük el neki előtte, hogy a fogorvos semmi veszélyeset nem csinál, viszont fontos része az egészség megőrzésének. Ha vigyáztunk gyermekünk fogaira, akkor a megfelelő fogorvos (lehetőség szerint legyen specialista, ne pedig a saját felnőtt fogorvosunk) folytatni tudja a megelőzés és rendszeres szűrés segítségével a fogak védelmét, bevezeti a gyermeket a fogászat világába és kiépíthet egy olyan bizalmi viszonyt a gyermekkel, ami a később esetlegesen felmerülő problémák zökkenőmentes kezelését eredményezheti.
Figyeljük gyermekünk fogait, van rá naponta két kiváló alkalmunk, és ha bármi változást látunk, vigyük fogorvoshoz. Legyünk figyelmesek a fogak alaki, helyzeti, vagy színbeli változásait tekintve, ezek bármelyike jelenthet veszélyt ugyanis. Az egészséges fogíny feszes és világos rózsaszín, ha duzzadtnak, vörösesnek látjuk, vagy ha vérzik fogmosáskor: mutassuk meg fogorvosnak. A szájban zajló káros folyamatok ugyanis idővel egyre rosszabbak lesznek, ezért minél hamarabb állítjuk meg, annál jobb a gyógyulás esélye.
A rendszeres fogászati kontroll alatt álló gyermekek így rendszeres fogszabályozó szűrést is kapnak és optimális időben el is kezdődhet a kezelésük, szükség esetén.

Fogbalesetek

Gyermekünket lehetőség szerint minél hamarabb tanítsuk meg arra, hogy eleséskor tegye le a kezét, védje a fejét, arcát (ezáltal a fogait is). Még így is gyakran sérülnek fogak a játék hevében. A fogsérüléseket két nagy csoportba osztjuk:
1. Fogak törése: a fog a helyén marad, de letörik belőle egy darab. Kis szilánk lepattanása esetén kevés teendőnk van, ha nagyon élesnek érezzük a szájban maradt részt, akkor a fogorvos le tudja simítani. Ha nagyobb darab hiányzik, fel lehet építeni (a gyermek együttműködése elengedhetetlen). Ha vérzik és fájdalmas a szájban maradt darab, akkor az ideg védelméről gondoskodni kell, azaz rögtön vigyük fogorvoshoz.
2. Fogak kimozdulása az eredeti helyéről: ha csak kicsit mozdult el és a gyermek ugyanúgy össze tudja csukni a fogait, mint előtte, akkor kímélő étrend (pépes) ajánlott az érzékenység megszűnéséig, egyéb teendőnk nincs. Ha a fog látványosan elmozdult, vagy zavarja a gyereket a fogai összecsukásában, akkor forduljunk (lehetőleg azonnal) fogorvoshoz. Ha kirepül a teljes fog, gyökerestül a helyéről, akkor egy gyors mozdulattal öblítsük le, majd a saját szájunkba helyezve vigyük haladéktalanul fogorvoshoz. Tilos a kiesett fog gyökerét megfogni, súrolni, megszárítani, vízben tárolni! Az egyben kiesett fogakat egy órán belül jó eséllyel lehet visszahelyezni, bár ez tejfogazatban nagyon alapos mérlegelés tárgya, hiszen a csontban már épülő maradó fogat veszélyeztetni nem szabad.
Bármilyen fogsérülés esetén jegyezzük fel a dátumot és figyeljük a fogat, hogy nem változik-e a színe. Amennyiben igen (beszürkül), forduljunk fogorvoshoz. Hasonlóan, ha a sérült fog fölött az ínyen piros duzzanatot, vagy pattanás-szerű dudort látunk: vigyük fogorvoshoz!

 

Dr. Faidt Kinga

 

www.dentalstudiobudapest.com (II.ker)

www.dentus.hu (XII.ker)

www.mdcclinic.hu (IV.ker)

 

Ez is tetszeni fog