Quantcast
Kezdőlap Ajánló Hosszú hétvége a Dunakanyarban

Hosszú hétvége a Dunakanyarban

pottyos

A szibériai teleket idéző hidegben nehéz elhinni, hogy néhány hónapja voltak még olyan napok, amiket kifejezetten jólesett a szabadban tölteni. Nekünk is volt egy hosszú hétvégénk ősszel, amikor a gyerekekkel és a barátainkkal együtt elindultunk felfedezni a Dunakanyart. 

Olyan helyet választottunk szállásnak, ami tökéletes kiindulópont a környék bebarangolásához, és ahol van rá lehetőség, hogy együtt legyen a két család, de a magánéletünk is megmarad, ha pihenni szeretnénk.

A mesés Zebegény és annak környéke lehetővé teszi, hogy jó pár napot eltöltsünk itt anélkül, hogy unatkoznánk. A Duna, és vele együtt a Dunakanyar, az Ipoly, a Börzsöny, Esztergom, Visegrád, Vác, a kulturális élet, a termelői piacok, olyan programokban- és látnivalóban gazdag környék, ahol tényleg minden korosztály talál magának elfoglaltságot. A Villa Idill ráadásul olyan szállás, ahová nemcsak szívesen tér vissza az ember a kirándulásból, de még azt sem viseli nehezen, ha esetleg nem tud onnan kimozdulni. A kandalló semmihez sem hasonlítható meleg hangulata tökéletes baráti beszélgetésekhez vagy csöndes olvasgatáshoz, a gyerekek a kertben fügét szedhetnek, homokozhatnak, hintázhatnak, este pedig az egész család együtt süthet szalonnát a naplementénél. Az igazán bátrak a fűtött medencét is kipróbálhatják, mi inkább csak nyáron vállalkozunk majd erre.

Az emeleti szoba fürdőkádjából leírhatatlan panoráma tárult elénk, ez volt a gyerekek egyik kedvence a hétvégén, hatalmas pancsolásokat csaptak a gyertyafényes, gyönyörű környezetben. A felnőttek pedig forró teát kortyolgatva élvezhették a csöndet, és hogy kicsit elvonulhattak a városi zajtól.

Rengeteg kirándulóhely van a környéken, érdemes például komppal átruccanni Visegrádra, megnézni a várat, kipróbálni a bob pályát, és választani egyet a város számtalan remek étterme közül.

További program tippek:
– Zebegény az ország egyik legszebb kis falva, úgyhogy mindenképpen sétáljatok egyet a patak és Dunamenti utcácskákon. Kilátó, Hajózástörténeti kiállítás, Kós Károly tervezte templom és a Szőnyi István Emlékmúzeum is felfedezésre vár. A Rétesházban és a Vasparipa falatozóban gondoskodnak róla, hogy ne haljatok éhen a séta után.
– Gyönyörű túraútvonalak vannak a környéken, itt fotós leírásokat is találtok hozzájuk: http://kirandulastippek.hu/search?q=zebeg%C3%A9ny
– Törökmezőre akár gyalog is eltúrázhattok Zebegényből, Kalandparkot is vár titeket:  http://www.dunakanyarkalandpark.hu/elerhetosegek#cim
– Több helyen lehet kerékpárt, kenut kölcsönözni (Dunán, Ipolyon) akár túravezetővel: http://www.turaprogram.hu/program.html Motorcsónakot is lehet bérelni, sofőrrel együtt is.
– Egyik este felsétálhattok vacsorázni a szintén szuper helyen lévő Natura Hillbe, a Villa fölött a hegyen kb. 30 perc sétára. Asztalfoglalás szükséges.
– Sehol az országban nincs ennyi kisvasút egy rakáson, mint a Börzsönyben:
– Kemencén viszonylag rövid a kisvasút, de itt egy vasútmúzeum is üzemel, ami, egy élő terepasztal apukáknak, kisfiúknak: https://www.youtube.com/watch?v=OBDYMLyhaI4&sns=fb
http://www.elmenyvilag.com/2016/04/03/kemencei-kisvasut-mesevilag-borzsonyben/
– Királyréten hajtánypálya és kerti vasút is van a kisvasúton túl.
– Transzbörzsönyi kisvasút névre hallgat a leghosszabb hazai erdei-hegyi kisvasút, amellyel Szobról Nagybörzyönyig utazhattok
– Nagybörzsönyben a Lekvárlakban rengeteg féle lekvárt kóstolhattok, ezentúl vízimalom, tájház és több műemlék templom is van gyönyörű hegyi faluban.
– Szombaton van Nagymaros főterén a piac, utána a Sigilben, vagy az Édeskében, vagy a Kisfranciában tudtok kávézni sütizni. Ebédelni a Maros étteremben a Dunaparton vagy az Édeskében tudtok. Nagymarosról, ugye átmehettek komppal Visegrádra, ahol elsétálhattok a Palotába, a Salamon-toronyba, vagy a történelmi játszóparkba http://kirandulastippek.hu/dunakanyar/visegrad-tortenelmi-jatszopark
– Mi nagyon szeretjük Vácot, általában kevesen tudják, hogy milyen szép a barokk belvárosa. Nagyon egyedi és izgalmas a Memento Mori kiállítás (múmiák), és az Egyházi gyűjtemény is a főtéren. Kulturális programok után jól esik egy kávé/süti a Csokizóban vagy a Desszertszalonban vagy egy séta a Dunaparton.
– Márianosztrán nagyon szép a Mária kegytemplom, itt börtöntörténeti és pálos-kiállítás is van, meg egy kedves tájház.
– Esztergom is közel van, ott is nagyon hangulatos a belváros, nagyon különleges a Bazilikában lévő Kávézó,nagyon gazdag az Egyházi gyűjtemény is,  gyerekeknek a Duna Múzeum érdekes, na és a dzsámi is: http://esztergomidzsami.hu/

Egyszóval, kalandra és pihenésre fel! Szuper napokat tölthetsz az egész családoddal, barátaiddal nem messze Budapesttől! Mindenképp visszamegyünk, mert sok minden kimaradt a listából.

Ez is tetszeni fog