Quantcast
Kezdőlap Ajánló Kisállatot szeretne karácsonyra?

Kisállatot szeretne karácsonyra?

pottyos

Öt hasznos tanács a Tengerimalac-védő Egyesülettől a felelős ajándékozásért

Mit eszik a süni, kell-e sétáltatni a görényt, tud-e ugrálni a tengerimalac, mire lehet megtanítani egy csincsillát? Érdemesebb-e az örökbefogadás mellett dönteni a vásárlás helyett? Ezekre a kérdésekre is választ kapnak az Árva Állatok Mikulása című rendezvényen azok, akik épp most terveznek befogadni egy kisállatot, esetleg karácsony közeledtével egy szerető házi kedvenc tartásán gondolkodnak.

Sokan ajándékoznak karácsonyra cicát, tengerimalacot vagy éppen vadászgörényt, az ünnepek elmúltával azonban csaknem minden ötödik ilyen kisállat újra az állatkereskedésben, rosszabb esetben az utcán vagy élhetetlen körülmények között találja magát. A Tengerimalac-védő Egyesület összegyűjtötte, mely kérdések őszinte megválaszolásával találhatja meg az ideális házi kedvencet, amely akár hosszú évekre a család részévé válhat.

1. Mennyi időt tudunk szánni rá a mindennapokban?

Házi kedvenc választásakor fontos átgondolnunk, hogy mennyi időt tudunk rá szánni. Köztudott, hogy egy kutyát naponta többször sétáltatni kell, a játékra szánt időnk pedig soha nem elég neki, ám egy tengerimalac vagy egy nyuszi is igényel napi fél-egy órás társaságot. Nem szabad megfeledkezünk arról sem, hogy kisállatunk családtag, így a programok szervezésekor is gondolnunk kell rá. A sokat utazóknak előre érdemes végiggondolniuk, távollétükben hogyan gondoskodhatnak kedvencükről, vagy hogyan tudják magukkal vinni őket.
Számoljunk azzal is, hogy az első pár héten különösen szüksége lesz a törődésre, hogy biztonságban érezze magát új otthonában, kialakuljon a bizalom és megismerje a házirendet.

2. Ki fog gondoskodni róla?  

Sokan a kisgyerekeket szeretnék meglepni egy kedves háziállattal, azonban tévesen várjuk el, hogy a gondozásában valóban kulcsszerepet vállaljanak. Egy kisállat sok empátiát, türelmet és figyelmet igényel, amit a szülő segítségével sajátíthat el a gyermek, emellett a tanítás, az ételek beszerzése és előkészítése, a tisztántartás és az orvosi ellátás biztosítása is mind a szülőre hárul.
Ajándékozás előtt mindenképp kérjük ki a szülők véleményét, ne hozzuk kellemetlen helyzetbe a családot egy állati meglepetéssel.

3. Van-e elég hely a lakásunkban?

Érdemes azt is mérlegelni, hogy lakóhelyünk és környezete milyen állat számára lehet hosszú távon alkalmas. Egyes állatokat nagy mozgásigényük miatt kifejezetten nem javasolt kisebb lakásban tartani, mások azonban tökéletesen érzik magukat egy kert nélküli lakásban is. Házunkon belül is át kell gondolnunk, hogy hová tesszük a fekhelyét vagy a ketrecét. Egy hangosabb, éjszakai életet élő állat egy gyerekszobában valószínűleg több kellemetlen percet fog okozni, a radiátor közelében vagy egy sötét helyiségben pedig nemcsak a növényeink érzik magukat kellemetlenül. Figyeljünk arra, hogy kisállatunknak legyen egy nyugodt, de ne teljesen elszigetelt helye, ahová vissza tud vonulni.

4. Anyagilag megengedhetjük-e?

Még egy kisebb méretű háziállat is nagy anyagi elköteleződéssel jár. Az alapvető felszerelések beszerzését követően számoljunk a napi étkezésekkel, valamint a rendszeres orvosi ellátás költségeivel is (oltások, kezelés, karomvágás stb.).

5. A társaságot, vagy inkább az egyedüllétet kedveli?

Sok kisállat kifejezetten társas lény, a hosszú, egészséges élethez szüksége van fajtársa társaságára, ami viszont csaknem dupla időbefektetéssel, anyagi ráfordítással és helyigénnyel jár.
Ha nincs kapacitásunk még két állat befogadására, akkor mindenképp olyat keressünk, amely kevésbé igényli fajtársai társaságát. Az állatok társítása is nagy körültekintést igényel, lehetőség szerint forduljunk szakemberhez segítségért.

5+1. Örökbe fogadjunk vagy vásároljunk?

Akár menhely, tenyésztő, hobbiállattartó vagy állatkereskedés mellett döntünk, ismerjük meg az állat befogadás előtti életkörülményeit, és bizonyosodjunk meg, hogy egészségesen, a megfelelő oltásokkal és ismeretekkel felvértezve kapjuk meg őket. A menhelyeken nagyon sok árva állat várja új, szerető gazdáját, a befogadás költsége pedig teljesen ingyenes.

Ha szeretne többet megtudni a legnépszerűbb házi kedvencek szokásairól, a tartásuk örömeiről és kihívásairól, esetleg örökbefogadáson gondolkodik, látogasson el az Árva Állatok Mikulása rendezvényre december 2-án, ahol mindent megtudhat az édes kisállatokról és gondozásukról. Gazdiknak és leendő gazdiknak is remek program. A hivatalos Facebook esemény itt érhető el.

Ez is tetszeni fog