Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Kötelező védőoltások Magyarországon

Kötelező védőoltások Magyarországon

pottyos

2014. januártól a magyarországi védőoltási rendszerben némi változás lép életbe, kibővül az életkorhoz kötött kötelező oltások köre.

2014. januártól a magyarországi védőoltási rendszerben némi változás lép életbe, kibővül az életkorhoz kötött kötelező oltások köre. Az első kötelező oltás a tuberculosis kivédését szolgáló BCG oltás. Többnyire az újszülött osztályokon megkapják gyermekeink. Az oltásnak azonnali reakciója nincs, hanem 6-8 hét elteltével az oltás helyén megjelenő göb (bőrpír, váladékozás) jelzi a pozitív reakciót a gyerek bal vállán.
Eddig 2,3 és 4 hónapos korban egy oltást kellett beadni a csecsemőknek, melyek a tetanusz, a járványos gyermekbénulás, a torokgyík, szamárköhögés és a haemophilus B okozta gennyes agyhártya gyulladás megelőzését szolgálta. Ezt az oltást 18 hónapos korban ismételjük. A combba adott oltás enyhe lázzal, és a helye enyhe duzzanattal járhat.

vedooltasAz új szabályozás értelmében a kettő, négy és tizenöt hónapos korban Prevenar 13 (13 leggyakrabban előforduló pneumococcus baktérium törzs) oltással egészül ki az oltási rend, eddig ez az oltás választható volt.
A pneumococcusok gyermekkorban gyakran okoznak középfülgyulladást, tüdőgyulladást és súlyos esetben gennyes agyhártyagyulladást vagy szepszist.
15 hónaposan a gyerek megkapja a mumsz, rózshimlő és kanyaró elleni védőoltást, melynek ismétlése 11 éves korban (ált. iskola 6. osztályban) történik.
Szintén 6. osztályban kapják a úgynevezett Di-Te oltást, mely a csecsemőkorban adott oltások emlékeztetője. A kötelező védőoltások közé tartozik még a 7. osztályban adott Hepatitis B elleni oltás is.

 

Dr. Hoffmann Ildikó csecsemő és gyerekgyógyász, neonatológus

Kép: Pinterest

2013. november

Ez is tetszeni fog