Quantcast
Kezdőlap Aktuális Madarak és fák napja 2015

Madarak és fák napja 2015

pottyos

Május 10-én van a ‘Madarak és fák napja’.
Próbáljatok meg ti is jobban figyelni a környezetetekre. De nemcsak ezen a napon kell gondolnunk a madarakra és a fákra! A hétköznapokon is figyelnünk kell “hallgatag” és “énekes” társainkra. A természete meghálálja a törődést!

 

  

1902. május 19-én, Párizsban egyezményt kötöttek az európai államok a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében. 1902-ben Chernel István ornitológus szervezte meg Magyarországon először a madarak és fák napját, amelyet az 1906. évi I. törvénycikk szabályozott.

madarkep1

széncinege

 

Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter körrendeletben írta elő: évente egy napot a népiskolákban a tanító arra szenteljen, hogy a tanulókkal a hasznos madaraknak és azok védelmének jelentőségét megismertesse. Megünneplésének időpontja Magyarországon május 10.

 

..évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében..
/ Hermann Ottó /

 

madarkep2

 búbos banka (Upupa epops)

Ez a jeles nap elsősorban iskolai ünnep: a tanulóifjúság szerte az országban különféle programok szervezésével ünnepel. De nemcsak ezen a napon kell gondolnunk a madarakra és a fákra! A hétköz-napokon is figyelnünk kell “hallgatag” és “énekes” társainkra. Nemcsak azért, mert a fák oxigént termelnek, port szűrnek meg vagy a városokban a zajvédelemben is fontos szerepük van. Nemcsak azért, mert a színes, gyönyörű madarak éneke, a fák zöldje nyugtatja az embert. Azért is, mert ezeknek az élőlényeknek a sorsát egyre inkább befolyásolja a mindenen uralkodni vágyó ember, az év többi, háromszáz-egynéhány napján is…

 

fa

 páfrányfenyő

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: napok, termeszetbolond

 

 

 

 

 

 

2015.05.08.

Ez is tetszeni fog