Quantcast
Kezdőlap Aktuális Mi motivál egy 3 évest? És hogy fogod kibírni?

Mi motivál egy 3 évest? És hogy fogod kibírni?

pottyos

“Ez a legszebb kor” – mondják neked a 3 éves gyerekedre pillantva, te pedig udvariasan mosolyogsz, miközben arra gondolsz: “viccelsz velem? Ez a gyerek egy kis ördög!”

Amikor a gyerek két éves volt, azt hitted, ez most egy nehéz kor, de megelégedtél magaddal, mert úgy érezted, egész jól bírod, van neked ehhez türelmed. Aztán a gyerek három lett, és rájöttél, hogy a két éves egy kisangyal volt. Hirtelen elkezdenek hiányozni a két éves hisztirohamok, mert visszatekintve kedvesnek és viccesnek tűnnek.

Alább tehát egy GYIK, ha még te is a három éves kor előtt tartasz:

Miért olyan borzasztóak a három évesek?

Miért zöld a fű? És miért kék az ég? Nem tudni. Egy gyerekpszichológus biztos el tudná magyarázni, hogy a fejlődésben miért van szükség erre a szakaszra, de mi csak annyit tudunk mondani, hogy készítsd fel magad a káosz időszakára.

Mi motivál egy három évest?

Egy célja van: a pszichológiai állapotod lerombolása. Nagy szakértői annak, hogyan feszegessék a határaid, és amikor már odaérnek, akkor még eggyel nagyobb sebességre kapcsolnak. Miközben ezt teszik, látod a szemükben a kalkulációt.

Ülsz a laptopnál. Próbálsz megírni valamit. Jön a gyerek, és próbálja magára felhívni a figyelmed. Rángat, a szádba teszi a kezét, próbál odanyúlni a billentyűzethez. De te kitartasz. Hogy, egy hirtelen mozdulattal, észre sem veszed, már össze is maszatolta a képernyőt, amit muszáj letakarítanod, ha folytatni szeretnéd. Megnyerte a figyelmed? Bizony meg.

Meddig megy el?

Amint három éves lesz, a füle megszűnik működni, és az a cél, hogy az őrületbe kergessen, első helyre kerül a listáján. Az üvöltés, rugdosás, dobálózás akármeddig elfajulhat, és, bizony, tudod olyan rossz lenni, amennyire nem is gondoltad volna.

Két fő taktikája van. Az egyik, hogy a legegyszerűbb, rutinszerű cselekvéseket is kínszenvedéssé alakítja. Például, ha ki kell szállni az autóból, és időre mentek, akkor a kiszállás műveletét egy tíz perces vita, könyörgés harccá alakítja. A másik, hogy hosszan nyúz valamiért, például, hogy menjetek le a játszótérre, kér, nyaggat, egy idő után beadod a derekad, lementek, de akkor már nincs kedve. Ez persze nem tűnik olyan kezelhetetlennek első hallásra, de amikor már sokadszorra csinálja, akkor nagyon bosszantó.

Mit kell tenni, ha végül a popsijára csapsz?

Kérj elnézést. Öleld meg. Fizesd le valamivel.

Ki lehet bírni ezt az időszakot?

Igen, de ki kell alakítanod egy túlélőkészletet. Csoki, egyéb édesség, ilyenek.

Ez a korszak nehéz. De ez is csak egy korszak, amin előbb-utóbb túl lesz. Ha 16 évesen is ilyen még, akkor vidd el pszichológushoz.

Szóval, csak próbálj meg nevetni sokat, és mindig legyen nálad csoki!

Forrás: ScaryMommy

Ez is tetszeni fog