Quantcast
Kezdőlap Ajánló Natúrkozmetikumokkal óvd a babát!

Natúrkozmetikumokkal óvd a babát!

pottyos

Az ősz nem csak az iskolakezdés, a betakarítás ideje, de bizony ilyenkor születik a legtöbb csecsemő is.  A gyermeket vállaló nők nemcsak teljesen új élethelyzettel szembesülnek a kis jövevény megérkezésével, mindemellett átalakul a testük, új kozmetikai igények merülnek fel. A Cikkünkben utánajártunk azoknak a natúr praktikáknak, amiket érdemes megfogadni már akár a várandósság ideje alatt, de a szülést követően is.

A legtöbb nő a szülést megelőző kilenc hónap alatt fordul a natúrkozmetikumok felé, hiszen senki sem szeretné a méhben fejlődő kisbabát kémiai vegyszerekkel, adalékanyagokkal, mesterséges vegyületekkel szennyezni. Ahogyan átalakul a kismama életmódja (nincs alkoholfogyasztás, előtérbe kerül az egészséges vitamindús étkezés), úgy alakul át a szépségápolási polc is a fürdőszobában, ahol megjelennek a natúrkozmetikumok. De mire is érdemes leginkább figyelni?

Hajfestés a babavárás alatt és utána?
Az Amerikai Rákmegelőző Központ álláspontja szerint a klasszikus hajfestékek használata mindenképpen kérdéses, vannak olyan kutatások, amelyek azt bizonyítják, hogy semmilyen kapcsolat nincs a hajfestés és az esetleges rákos elváltozások között, ugyanakkor léteznek olyan kutatási eredmények is, amelyek pont ezt bizonyítják.  Ha valaki gyermeket vár, önmagának kell eldönteni, hogy mely kutatásnak hisz és használ-e klasszikus hajfestéket a várandósság és a szoptatás ideje alatt, kockáztatva azt, hogy a nemkívánatos kémiai anyagok eljutnak a magzatig károsítva egészségét. Az biztos, hogy az Egészségügyi Világszervezet a fodrászoknak nem ajánlja a rendszeres munkát a terhesség idején, pont a hajfestékekkel való gyakori érintkezés miatt.  Szerencsére ma már nem kell lemondanunk a szép hajról akkor sem, ha nem szeretnénk hajat festetni a hagyományos módon. A természetes növényi anyagokat, főként hennát és indigót tartalmazó hajfestékek is kiválóak, és a használata sem bonyolult. Magyarországon is kapható például a Khadi natúr festékcsalád, amivel gyorsan és egyszerűen festhetjük hajkoronánkat.

Natúr megoldás a terhességi csíkok ellen
A leggyakoribb esztétikai probléma a terhesség, a hirtelen testtömeg változás és a növekedő has miatt a repedések, striák, csíkok megjelenése a bőrön. Kialakulásuk oka tulajdonképpen az, hogy a bőr alatti kötőszövet nem tud ugyanolyan ütemben növekedni, mint a bőr felső rétege, így megreped vagy elszakad. Hátterében állhat genetikai tényező, hajlam, egészségtelen táplálkozás és a bőr szárazsága, rugalmatlansága is. Ha azonban már a terhesség korai szakaszától külön ápoljuk a has bőrét, akkor sokat tehetünk a striák kialakulása ellen. Érdemes naponta bekenni az érintett területet valamilyen gazdag krémmel vagy olajjal, így választhatjuk az argánolajat, vagy valamilyen kókuszolajas, sheavajas testápolót. A Dr. Organic pedig kifejezetten a striák és fogyási csíkok megelőzésére, illetve halványítására fejlesztette ki E-vitaminnal készült szérumát, amely chlorella algával, aloe verával, shea és kakaóvajjal táplálja a megszakadt kollagénrostokat, halványítja a hegeket, striákat és hegeket.

Testápolás a szoptatás idején
Ha szoptatunk akkor, korántsem mindegy, hogy milyen tusfürdőt és testápolót használunk. Az sem megoldás, ha csak vízzel tartjuk tisztán az igénybevett mellet és környékét, mert a tiszta víztől és a sok nyáltól kiszáradhat, berepedhet.  Ugyanakkor az sem jó, ha a tusfürdőből vagy testápolóból származó mesterséges vegyületek ott maradnak a bőrön. Érdemes ebben az időszakban aloe veás tusfürdőt használni, ami kiváló a pici láthatatlan sérülésekre, ápolja és puhává teszi a bőrt. A mellet pedig kenjük be ápoló E-vitaminos vagy kókuszolajas testápolóval, ami rugalmassá teszi és felvértezi a szárazság ellen. Jó szolgálatot tehetnek ilyenkor a natúr olajak, például a natúr argánolaj vagy extraszűz olivaolaj is. Ne feledjük, mindig mossuk le rendesen a bőrünkről a tusfürdőt, még akkor is, ha natúr változatot használunk, és hagyjuk beszívódni a különböző olajakat és krémeket, hogy ne kerüljön semmi a kicsi szájába. A mell szárazratörlése után anyatejjel lehet fertőtleníteni és puhítani a bimbó környékét.

Natúrt a mosógépbe is
Sokan elfeledkeznek arról, hogy a klasszikus mosószerek és öblítők rengeteg kémiai vegyületet tartalmaznak, amelyek folyamatosan érintkeznek a bőrünkkel a ruháinkon keresztül. Sok kisbaba allergiás reakciókat mutat a különböző öblítőkre és mosóporokra, a pici ruháit ezért érdemes illatanyag-mentes, természetes növényi tenzidekkel tisztító natúr mosószerekkel tisztítani. Nem kell a kényelmetlen mosódiót választanunk, hiszen ma már az AlmaWin márka égisze alatt számtalan modern, folyékony vagy por alakban is kapható mosószert találunk, színes vagy fehér ruhákhoz, mosógépben használható változatokban. Ezek gyakorlatilag ugyanazt tudják, mint klasszikus társaik viszont káros vegyi anyagok nélkül, és még a környezetet sem terhelik.

Ez is tetszeni fog