Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Nem birtoklod a gyereked testét

Nem birtoklod a gyereked testét

pottyos

A gyerekek néha bizony úgy döntenek, hogy ölelés- és puszi-sztrájk van. Ez alól lehet kivétel a szülő, de beletartozhat a nagymama.

És ha úgy döntenek, most nem adnak puszit a nagyinak, akkor ne erőltesd.

Elmondhatod, hogy örülnél, ha megölelné a nagyit, mikor megérkeztek, de hadd legyen az ő döntése, meg is teszi-e valóban. Ne akard felülírni azokat a belülről jövő ösztönöket, amik arra ösztökélik, hogy most éppen testi kontaktusba lép-e valakivel, vagy nem.

Hiszen ez az ő teste.

Nem a szüleié, nem az egyéb rokonoké, nem a tanároké, nem az edzőké. Tudnia kell, hogyan illik viselkedni másokkal, de nem kell testi kontaktust felajánlania, hogy kifejezze a kedvességét. Minél hamarabb megtanulja, hogy a teste a saját tulajdona, és az ő döntése, annál jobb.

Te is hallasz történeteket, amelyekben felnőttek molesztálnak gyerekeket. Ezek szörnyű történetek. Ezekkel szemben is véded a saját gyereked, minél hamarabb megtanítod neki, hogy rendben van, ha nemet mond egy felnőtt érintésére.

Amikor pedig arra próbáljuk rávenni a gyereket, hogy öleljen meg valakit, mert ha nem teszi, az rosszul fog esni a másiknak, azzal pont az ellenkezőjét sugalljuk: mintha a testük nem az övék lenne igazából, és félre kellene lökniük a saját érzéseiket egy adott érintéssel kapcsolatban.

Ez vezet ahhoz a téves hozzáálláshoz is, amikor fiatal lányok azért ajánlják fel a testüket fiúknak, mert akkor azok majd szeretik őket, vagy amikor gyerekek tolerálják egymás közt a kisebb zaklatásokat, hiszen mindenki jól érzi magát.

És azt gondolod, ettől a gyerek még meg tudja különböztetni a zaklatót az ismerős kedves érintésétől? Nos, a gyermekbántalmazással foglalkozó szakemberek arról számolnak be, hogy a legtöbb fiatalt olyan bántalmazza szexuálisan, akit ismer.

Természetesen nem az a rokon szexuális zaklató, akit a gyereked éppen nem akar megölelni, de nem tudhatod, miért érez így. Lehet, hogy hogy az illető erősebben szokta megcsikizni, mint ami még kellemes keretek között elfogadható a gyereknek, de lehet, hogy van valamilyen rossz érzése vele kapcsolatban. Ne akard elnyomni az ösztöneit.

Nyilván te sem szeretnéd, ha a lányod azért létesítene szexuális kapcsolatot egy fiúval, mert különben a srác szakít vele, ezért szeretne inkább a kedvére tenni. A nagynéninek puszit adni más? Nem, nem más: mind a kettő egy olyan kontaktus, amit a gyereked éppen nem szeretne, de megteszi a másik kedvéért.

Ha a gyerekedet udvarias viselkedésre akarod tanítani, akkor ez jelentse a kérem-köszönöm szavakat, a tisztelettel hozzáállást másokhoz, azt, hogy köszönünk, ha bemegyünk valahova. De hogy mit tesz a testével, az ne tartozzon ezek közé.

Forrás: cnn.com

Ez is tetszeni fog