Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Nem biztos, hogy a magzatvíz folyt el

Nem biztos, hogy a magzatvíz folyt el

pottyos

Amikor először történt, lehet, hogy furcsa, de én azt gondoltam, hogy magzatvíz folyt el. Az orvos azonban felvilágosított, hogy nem, ez bizony vizelet. Ez első hallásra ijesztő is lehet, de kiderült, hogy sokunkat érint a terhesség ideje alatt és után az akaratlan vizeletvesztés. Az orvos szerint a kismamák kb. fele küzd vizeletcsepegési problémákkal a várandóság alatt, sőt, negyedünknél még a szülés után is jelentkezhetnek ezek a kellemetlenségek. Ez elég megnyugtató adat, hogy nem én vagyok a kakukktojás, sőt, nem is te.

 

Amikor először történt, lehet, hogy furcsa, de én azt gondoltam, hogy magzatvíz folyt el. Az orvos azonban felvilágosított, hogy nem, ez bizony vizelet.
Ez első hallásra ijesztő is lehet, de kiderült, hogy sokunkat érint a terhesség ideje alatt és után az akaratlan vizeletvesztés. Az orvos szerint a kismamák kb. fele küzd vizeletcsepegési problémákkal a várandóság alatt, sőt, negyedünknél még a szülés után is jelentkezhetnek ezek a kellemetlenségek. Ez elég megnyugtató adat, hogy nem én vagyok a kakukktojás, sőt, nem is te.

 

 

 

tena inkontinencia

A tudomány, azaz miért történik mindez?
Utánajártam. Íme:
Bármennyire is kellemetlen ez a tünet, mégis természetesnek tekinthető. A túlsúlyos terhesség, a méretes baba, a méh elhelyezkedése egyaránt okozhat vizeletcsepegést. Ez sokszor a szülés után is megmarad egy ideig. Ennek hátterében az áll, hogy a gátizomzat nem tud ellenállni a baba és a méh okozta túlzott nyomásnak. Később a szülés folyamata is meggyengítheti az intim izmokat, ennek következtében pedig később is felléphet az akaratlan vizeletvesztés.

Szégyen helyett a megoldás:
Nem tudok és nem is szeretnék otthon ülni, így számomra nem túl kézenfekvő – és lássuk be, nem is túl egészséges – hogy akkor mostantól nem megyek sehova. Gondolom, ez neked sem feltétlen opció. Viszont az sem, hogy pisiszagú legyek, vagy foltos, vizes nadrággal sétáljak. Így megoldás kellett. Ez pedig nem más, mint a speciális inkontinencia betét. Ezeket úgy fejlesztették ki, hogy eltüntessék az árulkodó szagokat és magukba szívják a vizeletet. Ugyanúgy működnek, mint egy egészségügyi betét. Csak beragasztod a bugyidba és kész is. Ráadásul van belőle egészen kisméretű, ami akkora, mint egy tisztasági betét.
Ha ennél rosszabb a helyzet és a betét nem elég, arra az esetre inkább a fehérneműként használható pelenkanadrágot javasolják, ami gyakorlatilag egy eldobható bugyiba épített betét, természetesen speciális kialakítással.
A tisztasági betétek nekem nem váltak be, mert nem tudják a szagokat magukban tartani. Ráadásul én ultravékonyat szeretek használni, ami semennyi nedvességet nem bír el. Viszont az inkontinencia betétek szuperek voltak, teljes biztonságban éreztem magam!

A megelőzés: intimtorna, nemcsak vizeletvesztés esetére
Az intimtorna vagy gátizomtorna gyakorlatilag a húgycső és a körülötte lévő izmok mozgatása, edzése. Ebben a témában oktatót, gyógytornászt érdemes felkeresned, hogy megfelelően végezd a gyakorlatokat, s legyen eredménye. Intimtornával az enyhe tüneteket az ígéret szerint 3-5 hét alatt meg lehet szüntetni, de ezt folyamatosan gyakorolni kellene kamaszkortól egész életünkben. S nemcsak azért, hogy ne cseppenjen el a vizeletünk, hanem számos egyéb jótékony hatása van, például: megelőzi az aranyeres panaszokat, javítja a szexuális élet minőségét, csökkentheti a menstruációs fájdalmakat, s segíti az alhasi műtétek utáni regenerálódást is. Mivel nőknél gyakoribb a vizeletcsepegés, mint probléma, ezért nekünk különösen ajánlott a rendszeres intimtorna. Ha másért nem, legalább azért, hogy később se legyen gondunk a vizelet visszatartásával.

Mit tegyek, ha ez nem múlik el?
Az orvos szerint ha szülés után 1-2 hónappal még fennáll a probléma és még mindig csepeg vagy elfolyik a vizelet, akkor keressünk fel egy szakorvost, mert ez esetben már nem biztos, hogy csak a szülés a ludas, s derítsük ki, hogy ez maradandó-e s mennyire súlyos gond, javasolt-e valamilyen orvosi kezelés.

Ez is tetszeni fog