Quantcast
Kezdőlap Aktuális Oltás után negatív teszt – Nem hatott?

Oltás után negatív teszt – Nem hatott?

Pöttyöslabda

A COVID-oltásokkal kapcsolatban rengeteg kérdés merül fel. Hogyan hat? Meddig hat? Nem hat? A bizonytalanság alapja, hogy még soha ilyen gyorsan nem fejlesztettek vakcinát egy vadiúj vírus ellen. Érthető tehát, ha mi magunk is meg szeretnénk bizonyosodni arról, hogy ha már beoltattuk magunkat, akkor valóban védettek vagyunk-e. Ám az a helyzet, hogy erre nincs “házi” megoldás.

Antitest gyorstalpaló

Ellenanyagoknak is szokták hívni őket. Az a feladatuk, hogy felismerjék az antigéneket. Antigén lehet bármi, ami immunválaszt vált ki, de jelen esetben a koronavírus egyes fehérje molekuláiról van szó.  Az antitest kötődik az antigénhez és ennek hatására megváltozik az ellenanyag térszerkezete. Ez nem ritka jelenség a testünkben, nagyon sok dolognak ezen alapul a molekuláris háttere. Úgy kell ezt elképzelni, mintha te normál esetben egy csendes, nyugis ember lennél, de ha elkapsz egy bűnözőt kifordulsz magadból és irdatlan óbégatásba és hadonászásba kezdesz. Miért jó az ordibálás vagyis hogy megváltozik az antitest szerkezete? Nos, azért, mert így oda tud toborozni mindenféle immunsejtet. És ki tud alakulni egy rendes, tisztességes immunválasz.
Bár sokszor egyes számban használjuk az antitest szót, de valójában ez egy gyűjtőnév. Ma már egyre többet olvasni az IgG és IgM antitestekről is, de ezek továbbra is csak csoportnevek, ahova nagggggyon sok molekula beletartozik. Nincs olyan, hogy AZ IgG antitest, hanem olyan van, hogy “a koronavírus tüskefehérjéje ellen termelt IgG típusú antitest”.

Antitest tesztekről röviden

Jelenleg forgalomban csak olyan tesztek elérhetőek a gyógyszertárakban, amelyek bizonyos antitestek szintjét mutatják ki. Arra fejlesztették ki őket, hogy megtudjuk, hogy valaki átesett-e már a fertőzésen. Mivel beletelik egy kis időbe, amíg a megfelelő antitest el nem kezd termelődni, ezért nem mindegy, hogy mikor tesztelünk. Ha a teszt pozitív, akkor az azt jelenti, hogy a szervezetünkben találhatóak olyan antitestek, amelyek a koronavírus ellen termelődtek. Tehát a gyártó soha nem mondta, hogy oltás utáni védettség tesztelésére alkalmas lenne.

Nem kell rohanni a tesztért a patikába!

Nagy pánikot keltett az internet népében, hogy miután megkapták a második oltást és kivárták utána a pár hetet, az antitest teszt negatív lett. (Első oltás után, illetve a második után pár nappal senki ne csodálkozzon a negatív eredményen!) Mivel mindenhol azt halljuk, hogy a gyógyszergyárak épp kutatják, hogy mennyi ideig maradnak az antitestek a szervezetben az oltás után, sokaknak logikusnak tűnt, hogy ezt házilag, patikai antitest teszttel ellenőrzik.

A legnagyobb elvi hiba ebben az, hogy a teszt nem biztos, hogy ugyanazt az antitestet mutatja ki, mint ami az oltás hatására termelődik (oltóanyag függő, hogy kiben mi lesz). Ez az antitest, nem az az antitest. A koronavírus különböző részei ellen többféle IgG és IgM molekula is termelődhet, de a teszten csak egyfajta van. Ráadásul a színreakció a papíron, magyarul az a kis vörös csík akkor jelenik meg, ha egy bizonyos szintet elért az antitestek szintje, de sokszor már kevés (azon a teszten nem kimutatható) antitest szint is elég a védelemhez.

A másik hiba az, hogy azt gondoljuk, hogy az immunrendszer ennyire kőegyszerű lenne. Nem az. Az oltás után nemcsak antitestes immunitás alakul(hat) ki, hanem sejtes is. A fehérvérsejtek nem helykitöltőként úsznak a vérben, van nekik feladatuk is ám! Van, hogy a sejtes jelentősebb védelmet ad. Erre kitűnő példa, hogy vannak emberek, akik veleszületett betegség miatt alig képesek ellenanyagot termelni, de mégis védettek lettek az oltás után a sejtes immunitás miatt.

Tény, hogy egyelőre nem tudjuk, hogy meddig leszünk védettek a jelenleg kapható oltásoktól. Simán lehet, hogy évente ismételni kell, mint az influenza-oltást. De ez nem egyenlő azzal, hogy a mostani vakcinák hatástalanok lennének. Hogy mennyire és meddig hatnak, arra ezek a “házi” tesztek nem fognak biztos választ adni.

Írta: Megyeriné Rákóczi Dorina, azaz Dodó Sapiens

Kétgyerekes anyuka, bionikus mérnökből lett tudomány-kommunikátor
Weboldal: https://dodosapiens.hu/blog/

Insta: https://www.instagram.com/dodo_sapiens/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCO4elkR6bANDwh5LWnp_0tA/

Facebook: https://www.facebook.com/dodosapiensblog/

Ez is tetszeni fog