Quantcast
Kezdőlap Ajánló Országos Rajzfilmünnep

Országos Rajzfilmünnep

pottyos

A KEDD, Magyarország egyik legsikeresebb animációs műhelye negyedszer rendezi meg az Országos Rajzfilmünnepet 2016. október 29-én az Animáció Világnapja alkalmából (ASIFA – International Animation Day – IAD).

A filmes programban magyar és nemzetközi, klasszikus és kortárs művek szerepelnek, olyan egész estés, vagy rövid animációs filmek, melyek meghatározóak az animációs műfaj területén.

2011-ben a Rajzfilmünnep keretében 21 városban, 27 helyszínen voltak elérhetőek a vetítések és gyerekprogramok, 2012-ben már 29 város 60 helyszínén, 2013-ban pedig 37 városban, 65 helyszínen.

A programsorozathoz az idén eddig közel 50 helyszín csatlakozott országszerte.

Sok helyszínen a zömmel ingyenes vetítések mellett most is számos program várja a látogatókat: kiállítás, rajzfilmünnepi kvízjáték értékes nyereményekkel, kézműves foglalkozás, pályázat és sok-sok más, vidám élmény!

Az országos vetítéseken az elmúlt több mint fél évszázad máig rendkívül népszerű magyar rajzfilmjeiből választhatnak az érdeklődők, mint pl. a Macskafogó, a Szaffi, a Lúdas Matyi, Vízipók-csodapók, A kockásfülű nyúl, Vuk, de találkozhatnak az előző évek Rajzfilmünnepeinek nagy sikerével, a Bogyó és Babóca  mesesorozattal is. Nagy örömünkre szolgál, hogy ebben az évben a sokak által kedvelt Kecskemétfilm meséit is vetíthetjük. A helyszínek így választhatják kínálatunkból a Magyar Népmesék-et, a Mesék Mátyás királyról-t, a Cigánymesék-et vagy A Négyszögletű Kerek Erdő Meséi-t.

Valamennyi csatlakozó város és helyszín a következő partnerek kínálatából állíthatja össze műsorát:
a KEDD Animációs Stúdió
a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap  (MTVA),
a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA),
a Kecskemétfilm,
a Cinemon Entertainment,
a Magyar Razjfilm Kft,
a The Hoppies,
a Metropolitan Egyetem,
a Moholy – Nagy Művészeti Egyetem,
a UIP Duna,
az Anilogue,
a Busho
és a Primanima filmfesztivál.

A Rendezvény szervezője: a KEDD Animációs Stúdió

Az idén 14 éves KEDD Animációs Stúdió alapítója és vezetője M. Tóth Géza, Balázs Béla-díjas animációs filmrendező, egyetemi tanár, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Látványtervező Osztályának vezetője. Ő jegyzi a Patkányfogó, az Ikarosz, az Ergo, a Mama c. rövidfilmeket és a Maestro című animációs filmet, mely világszerte ismertté tette a nevét az Amerikai Filmakadémia Oscar-díjra jelölése által.

Összművészeti produkciói, mint pl. A csodálatos mandarin, A Kékszakállú herceg vára, az Operaház számára készített Máté-passió, valamint  alkalmazott filmjei és televíziós animációs sorozatai is sikereket hoztak számára. Alkotásai több mint 200 nemzetközi filmfesztiválra kaptak meghívást, filmjeit közel 100 díjjal ismerték el.

Ugyancsak M. Tóth Géza volt a producere és társrendezője a KEDD Animációs Stúdióban gyártott népszerű mesefilm sorozatnak, a Bogyó és Babócának. A sorozat a valaha készült egyik legsikeresebb magyar  rajzfilmszéria. A Stúdió folyamatosan keresi a lehetőséget értékes, oktató-szórakoztató, erőszakmentes gyerektartalmak forgalmazására és gyártására. Legújabb produkciója Dániel András, 2015-ben az Év gyerekkönyv írójának a Pagony Kiadó gondozásában megjelent Kufli könyvsorozatából készülő rajzfilm sorozat, mely első két részének országos premierjére is a Rajzfilmünnep keretében kerül sor.

A magas szakmai igénnyel készített gyermek és ifjúsági animációs filmek gyártása, forgalmazása mellett a KEDD Animációs Stúdió fontos törekvése az óvodás- és iskoláskorú közönség vizuális nevelése, a filmklubok és fesztiválok szervezése.  Ennek a törekvésnek a fontos eredménye a Rajzfilmünnep hagyományának megteremtése.

Ez is tetszeni fog