Quantcast
Kezdőlap Ajánló Ötletek, játékok a pénzügyi tudatosság fejlesztésére

Ötletek, játékok a pénzügyi tudatosság fejlesztésére

Pöttyöslabda

Mialatt Nyugat-Európában, vagy például az USA-ban nagy hangsúlyt fektet az oktatási rendszer a fiatalok pénzügyi tudatosságra nevelésére, itthon sajnos enyhén szólva is gyerekcipőben jár a dolog.

A magyar felnőttek emiatt általában pénzügyileg alulképzettek, így egy-egy komolyabb döntés meghozatala sok fejtörést okozhat és még több utánajárást igényel a témában. Az efféle döntéseknek azonban súlya van, amik nem ritkán hosszú évekre hatással lehetnek mindennapjainkra, és akár az egész család anyagi helyzetére is. Ezért szülőként feladatunk, hogy gyermekeinket megpróbáljuk felzárkóztatni, kipótolva az oktatási rendszer hiányosságait.

A gyerekek jellemzően az általános iskola után a középfokú intézményekben sem kapnak kellő képzettséget, kivéve, ha gazdasági vagy pénzügyi vonalon folytatják tanulmányaikat. Pedig az élethez mindenkinek nélkülözhetetlen némi pénzügyi tudás, legalább alapszinten.

Szerencsére a kicsik a legfogékonyabbak az új ismeretek elsajátítására, tehát jó, ha minél előbb – akár már óvodás korban -, játékos módon elkezdjük őket megismertetni a pénzügyek fontosságával és tudatosságra neveljük őket.

Lássuk, milyen lehetőségeink vannak játékosan megtanítani, hogyan bánjanak gyermekeink a pénzzel.

Játsszunk a számokkal!

Szülőként nem vagyunk könnyű helyzetben, ha nekünk sincs komolyabb pénzügyi alap tudásunk. Gyerekeink ugyanis minket fognak másolni, tőlünk lesik el az élethez szükséges ismereteket, így ha magunk is tudatosan bánunk a pénzzel, jó eséllyel ők is követni fogják példánkat, és sokkal könnyebben boldogulhatnak majd az életben.

Ezt a tudást később biztosan meghálálják majd, főleg, ha már most odafigyelünk arra, hogy a pénzügyi nevelés szerves része legyen a mindennapoknak. Ahogy a picik a játék során számtalan különböző ismeretet szereznek és új készségeket sajátítanak el, úgy szívhatják magukba szinte észrevétlenül a pénzügyi tudást is.

Már a 2-3 évesekkel megismertethetjük például a számok világát, ha a jól ismert kiszámolós mondókákat, versikéket tanítunk nekik (pl. Egy, megérett a meggy…).

A nagyobb, kisovis korosztállyal játszhatunk olyan egyszerű feladatokat, ahol szintén a számok kerülnek előtérbe, de már testközelből. Például az esti közös rendrakás alkalmával együtt számolhatjuk meg és tehetjük a helyére az autókat, babákat, plüssöket, esetleg közben szín, méret, esetleg kategória vagy forma alapján is csoportokba rendezhetjük őket. A különböző lego, duplo darabokkal való játék szintén jó gyakorlóterep lehet!

A nagyobbacska ovisok közkedvelt játéka a “boltozás”, ahol konkrét vásárlási helyzeteket elevenítenek meg. A fantáziajáték remekül működik, főleg, ha egy-egy élelmiszer bevásárlás alkalmával élesben is kipróbálhatják magukat, amikor ők fizethetnek. Így látják, hogy minden pénzbe kerül, és ha szeretnének megvenni valamit, ahhoz bizony gyűjteni kell.

A megtakarítás fogalmának elsajátítása a jól ismert malacperselynél kezdődik. Ma már számtalan modern és kreatív gyűjtő alkalmatosság kapható a boltokban, amelynek közös kiválasztása remek motiváció lehet a szülinapra, karácsonyra kapott összegek összegyűjtésére és tárolására. A tesók között akár versenyit is hirdethetünk, ki tud többet összegyűjteni.

Társasozzunk!

Később a kisiskolások általában már saját maguk dönthetnek a pénzük sorsáról, a zsebpénzzel pedig tudatosíthatjuk bennük a megtakarítás fontosságát.

Az 5-6 éveseknek már találunk olyan társasjátékot is, amely elmélyíti a számolást és amelyből a pénz beosztását tanulhatják meg. Ilyen például a Zsebre megy társas.

8 éves kortól pedig már a klasszikusnak számító Gazdálkodj Okosan, vagy a Monopoly is szóba jöhet, ezek mellett pedig Az Élet Játéka, vagy a Hotel nevű társasjátékokat is meleg szívvel ajánljuk. A fent említett játékokban  közös, hogy elmélyítik az alapvető pénzügyi ismereteket, segítenek helyesen kezelni a pénzt, adni-venni, gazdálkodni, illetve megismertetik a jelzálog és bérlés fogalmát.Mindezt pedig végletes következmények nélkül, közösen, szórakozva.

A nagyobbaknak már a Catan telepesei és Az első millióm nevű játék is ideális választás lehet, ezekben már több és összetettebb feladatokat kell megoldaniuk.

A tiniket és kamaszokat már nehezebb meggyőzni arról, hogy milyen játékokkal játszanak. Rendszerint ők már önállóan választanak a szórakozási lehetőségek közül, de a számítógépekre letölthető, online és offline is játszható alkalmazások közül bizonyára mindenki talál kedvére valót.

Pénzügyi játékok online

Sokan ódzkodunk attól, hogy a fiatalok állandóan a számítógépen vagy a mobilon lógjanak, és ez rendjén is van így. A rendelkezésre álló online időt azonban hasznosan is el lehet tölteni. Léteznek például olyan pénzügyi fejlesztőjáték-alkalmazások, ahol fiatalok saját vállalkozást üzemeltethetnek, és egyszemélyben lehetnek felelősek az üzlet gördülékeny működtetéséért.

A tevékenység témáját pedig maguk választhatják meg, ízlésüknek, érdeklődésüknek megfelelően. Legyen az étterem, cukrászda, kávézó, állatkert, autóműhely, vagy online gazdaság, a cél minden esetben az üzlet mielőbbi felvirágoztatása, a haszonszerzés és annak befektetése további gyarapodás reményében.

A pénzügyi ismeretek mellett ezek a játékok fejlesztik még:

  • a kitartást
  • a képzeletet
  • a logikát
  • a gondolkodást
  • a problémamegoldást
  • a kreativitást
  • a következetességet
  • a felelősségérzetet
  • és többek között a csapatmunkára való képességet is.

A cikkünkben említetteken kívül természetesen témába vágó játékok széles tárháza áll rendelkezésre, válasszunk hát a gyerekek életkorának és érdeklődésének megfelelően, és támogassuk fejlődésüket azzal is, hogy együtt próbáljuk ki velük az új szerzeményeket. A minőségi együtt töltött idő miatt már megéri!

Indulhat a móka!

Ahogy nekünk is, gyermekeinknek is számtalan meghatározó pénzügyi döntést kell majd meghozniuk életük során. Ha már egészen pici korukban elkezdünk segíteni nekik ebben, jóval gördülékenyebben vehetik majd az akadályokat, önállóbak lesznek, ezáltal nagyobb biztonsággal alapozhatják majd meg jövőjüket.

Könnyebb lesz dönteniük például a napi kiadások, a háztartási költségek kapcsán, a nagyobb, extra kiadások tervezésekor, de egy komolyabb megtakarítással vagy kölcsönnel kapcsolatban is játszi könnyedséggel kerülhetik majd el a kritikus helyzeteket.

Pénzügyileg tudatosabbá válva ők maguk is nagyobb biztonsággal gondoskodhatnak családjukról, és adhatják tovább a nélkülözhetetlen tudományt a következő generáció számára.

Inspirálódjon és gyűjtsön további játékos ötleteket a Megtakarítás Gyerekeknek blogjából!

Ez is tetszeni fog