Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Pórázon tartott gyerekek

Pórázon tartott gyerekek

pottyos

Ha jól emlékszem, elsősként már egyedül mentem a suliból haza, elég sokat kódorogtunk az utcán a többiekkel, és az ebédpénz befizetését ellógtuk, mert a közértben vett kifli és krémsajt olcsóbb is és finomabb is volt, mint a menzakaja. Szóval a gyerekkoromat óriási szabadságban töltöttem, egy lakáskulccsal a zsebemben.  A fiam nyolc, és életében egy percet sem töltött még egyedül az utcán.

Bolond vagyok? Nem hiszem. Nagyon más világot élünk, ez most bonyolultabb, veszélyesebb. Nehéz megtalálni az egyensúlyt a biztonság és az önállóságra nevelés között. Egyszer mégiscsak eljön az a pillanat, amikor már felnőtt felügyelet nélkül is tölt időt az utcán, a lakásban. Hogyan lehet a lehető legjobban felkészülni? Íme:

 

1. Dolgozz sokat a kapcsolatotokon

Ha szeretnéd, hogy ne kezdje abnormálisan korán a szexet, ne legyen drogos, alkoholista, ne bántalmazzák – legyen jó és szoros a kapcsolatotok. Mai tudásunk szerint ez az, ami a leginkább megvéd egy gyereket az eltévelyedéstől. A bizalmon alapuló kapcsolat folyamatos munkát igényel. Vacsorázzatok együtt, amikor csak lehet, fordíts naponta legalább 15 perc teljes figyelmet minden egyes gyermekedre, ami csak az övé, akármit is kérdeznek, vagy mondanak, ne borulj ki, hogy ne menjen el a kedve az őszinteségtől. Amikor úgy érzed, hogy gyermekedtől lelkileg távol kerültél, szerezd vissza, kapcsolódj újra. Ha kicsi még, hancúrozzatok, birkózzatok, csiklandozd meg, ha nagyobb, legyél nyitott az őt érdeklő dolgokra. Van, amikor már az egyetlen kapcsolódási lehetőség, ha leülsz mellé videojátékot játszani. Ha nem érdekel, akkor is tedd meg, majd innen tudod őt rávenni a közös kirándulásra. Ki kell újra érdemelned, hogy őszinte legyen, és hozzád forduljon segítségért.

2. Legyen önbizalma, és jó társas készségei

Nem kell, hogy a z osztály mozgatórugója legyen, de ne akarjon annyira megfelelni másoknak, hogy bármit elvisel tőlük, és tudja magát megvédeni. A bántalmazott, kiközösített gyerekek mindig a szociálisan ügyetlen, gyenge önbizalommal rendelkező, magukba forduló, törékeny srácok és lányok. Őket már az oviban érhetik atrocitások, s már ekkor érdemes elkezdeni a felkészítő szerepjátékokat. Plüss állatokkal játsszunk egymást bántó, kiközösítő ovisokat, keressünk megoldásokat, mit tehet az, aki ennek szenvedő alanya. Jó lehet a drámajáték is szakemberek vezetésével, de minden, amiben ügyes és sikerei vannak, elősegíti a folyamatot. Érdemes megtalálni azt a területet, amiben komfortosan, magabiztosan érzi magát, s adjunk ennek teret, teljesedhessen ebben ki. Ez hatással lesz a teljes személyiségére.

3. Kérjen segítséget, ha bajban van

A legtöbbször van felnőtt a közelben, aki segíthetne, ha tudná, hogy szükség van rá. Ezt nem elég elmondani, meg is kell tanítani. Minden egyes alkalommal, amikor válaszolsz a gyermeked igényeire, vigasztalod, ha szomorú, megsimogatod, ha beütötte a fejét, meghallgatod, ha valami baja van – újra és úja azt tanítod, hogy érdemes kifejeznie, amit érez, mert van megoldás. Bízhasson a felnőttekben, bízzon azokban a felnőttekben, akikre ráhagyod. Ez fontos szempont lehet óvoda és iskolaválasztásnál is.

4. Figyelj többet, mint amennyit beszélsz

Ha végre elkezd mesélni, köss csomót a nyelvedre, és hallgasd végig. A gyerekek (és a nők is) amikor épp panaszkodnak, nem várják, hogy oldd meg, csak azt, hogy hallgasd végig őket értő figyelemmel. Sokkal többet megtudsz így, és sokkal többet tudsz segíteni is, mintha bemész az oviba és lekiabálod Pistike haját.

5. Tudjon róla, hogy vannak emberek, aki rosszat akarnak

…és sokszor fontosabb a biztonság, mint az udvariasság. Nyugodtan legyen barátságtalan, ha gyanakszik, ha valaki átlépi a szabályokat vele szemben. Ne fogadjon el semmit senkitől, ne térjen le a megszokott útvonalról senki kedvéért, és inkább ne engedje be a postást, minthogy valakit igen, akit nem kellett volna.

6. Testi határok

Sok gyerek ügyesen megvédi magát automatikusan, de sok annyira meg akar felelni, hogy ösztönkésztetéseit is a háttérbe szorítja. Tanítsd meg, hogy amit a fürdőruha takar, azokra a testrészeire ne engedjen be senkit. De az is fontos, hogy soha ne kényszerítsd, hogy udvariasságból puszit adjon valakinek, akinek nem akar, és ne hagyd, hogy a felnőttek birtokba vegyék őt, mint egy tárgyat. Ez az ő teste, és határozott szabályai vannak annak, hogy ki-mit érinthet meg.

7. És a praktikumok

Úszni minden gyerek tanuljon meg, és amíg nem tud biztonságosan mély vízben létezni, addig tudjon róla, hogy tilos beleugrania. Mikor legyen egy gyereknek telefonja? Amint egyedül mászkál az utcán. Beszéljetek meg szabályokat arra, mi előtt, mi után jelentkezzen be telefonon. Az útvonalat előre utazzátok be együtt, mégis külön. Kövesd néhány méter távolságból, érezze, hogy milyen egyedül lenni, egyedül dönteni.

Pethő Orsolya, pszichológus
Ha nevelési gondjaid vannak, keress meg, segítek: www.kolyokszerviz.hu
kolyokszerviz

Ez is tetszeni fog