Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Szemészeti vizsgálat iskola előtt

Szemészeti vizsgálat iskola előtt

pottyos

Az iskolakezdés előtt az egyik legfontosabb egészségügyi szűrővizsgálat a szemészeti kontroll, hiszen a vizsgálat során kiszűrhetők a gyermekeknél a szem különböző rejtett problémái. Ez azért is fontos, mert a gyermek úgy kezdheti meg az iskolai tanulást, hogy jól lát, a szemészeti gondok nem fogják zavarni a koncentrálásban, tanulásban.

A kisgyermekeknek ugyanis nincs összehasonlítási alapjuk arról, hogyan kell „jól látni”. Az életkorból adódóan a szemük még rugalmas, így a fénytörési hibák egy részét képesek korrigálni, a probléma tehát jórészt rejtve marad. Ezért lényeges, hogy legkésőbb az iskolakezdés előtt, 6 éves korban kiderüljön, ha a szemnek (az agynak) segítségre lehet szüksége az éleslátáshoz, mert a koncentrálás, a figyelem kulcsa a jól látás.

Mi történik a szemészeti szűrésen?

A szemészeti szűrővizsgálaton a gyermekszemész nézi a két szem együttműködését. Ez mind a közelre, mind a távolra látáshoz szükséges, azaz az íráshoz és a tábláról olvasáshoz is fontos. A szemek dominanciájáról, a szemizmok egyensúlyáról is képet kapunk, és a színlátás épségét is ellenőrzi a szemész.

Mikor vigyük a gyermeket szemészeti vizsgálatra?

A szemészeti vizsgálat minden életkorban fontos. A fénytörési vagy dioptriahibák korrigálása, a rejtett kancsalság szűrése lényeges, mivel a gyermek látásfejlődése, figyelme, koncentrálóképessége függ tőle: nem mindegy, hogy a szem megfelelően képes-e befogadni a környezetből érkező ingereket, információkat.

Kiemelt időszak az iskolakezdés előtti kor, itt még inkább fontossá válik a szűrés, hiszen tanuláshoz szükséges az, hogy a gyermek élesen lásson.

A szülő nem mindig veszi észre, ha nem lát jól a gyermek

A gyermek nem mindig szól, hogy nem tökéletes a látása, mivel nincs tapasztalata arról, mit jelent jól, élesen látni, tehát nem érzékeli az eltérést. Ha a szülő azt tapasztalja, hogy a gyermek túl sokat mozog, vagy épp ellenkezőleg, egy helyben szeret játszani, esetleg fáradékony, érdemes odafigyelni ezekre a jelekre, mert azt jelezhetik, hogy a gyermek látásélessége nem megfelelő.

Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet OptoKid Szemészeti centrum

Ez is tetszeni fog