Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Szülők: gondoljátok újra, hogy szájon pusziljátok-e gyereketeket

Szülők: gondoljátok újra, hogy szájon pusziljátok-e gyereketeket

pottyos

Ugyan anyu puszija mindent meg tud gyógyítani, de egy gyerekpszichológus szerint érdemes átgondolnod, hogy a szájára is adsz-e.

2010-ben az amerikai Dr. Charlotte Reznick gyermekpszchilogós azt nyilatkozta, hogy a száján adsz puszit a gyerekednek, az izgató lehet a számára:

“4-6 éves kor között a gyerekek már reagálnak a szexuális ingerekre (sőt, néhányan korábban is: van olyan gyerek, aki 2-3 évesen már maszturbál, mert felfedezte, hogy az jó érzést ad), így a szájra puszi is lehet rájuk izgató hatással.”

Az elkövetkező években a pszichológus nyilatkozatát sok helyen felhasználták, és átértelmezték, új kontextusban használták. Így a dolog eljutott arra a pontra, hogy Reznicket azzal vádolták, hogy szexuális közelítésnek nevezte egy anyától, ha a gyerek szájára ad puszit, és erogénzónaként beszélt a szájról. Ezt valójában nem tette.

Heather Irvine-Rundle, sydney-i pszichológus nagyon kritikusan beszélt Reznick állításáról:

“felháborító ilyet mondani a szülőknek. Nem is veszi figyelembe a szülő-gyerek viszony totálisan aszexuális voltát, ami lehetetlenné teszi a szájrapuszi olyan hatását, amiről Reznick ír.”

Reznick ezzel szemben arról számol be, hogy ő számos zavart gyerekkel kerül kapcsolatba, akik nem tudják felmérni a helyes viselkedést, mert azt másolják, amit otthonról hoznak:

“Az USA-ban a közhangulatnak megfelelően nagy figyelem övezi a gyerekeket ért potenciális szexuális erőszakot. Engem konkrétan behívtak egy iskolába, hogy foglalkozzak egy fiúval, aki az osztályban szájon puszilt egy lányt. Nem tudták, vajon mi okozta nála ezt a viselkedést. Még azt is fontolgatták, hogy kicsapják az iskolából, ha nem jár tanácsadásra.”

Reznick azt mondja, az ajak különösen érzéken, ezért nem kell ezzel izgatni a gyereket:

“Senki nem mondja, hogy a szülőnek a szájrapusziban bármi más motivációja van, mint a szeretete kifejezése. Ezért ha elmondjuk nekik, hogy a száj egyszerűen egy ilyen érzékeny terület, az talán segíthet nekik annak mérlegelésében, hogy érdemes-e oda puszit adniuk.”

Reznick azt is elmondja, hogy érti, miért dühösek a szülők, ha a nyilatkozatát olvassák:

“Lehet, hogy mikor a nyilatkozataimat olvassák, a szülők újragondolják a viselkedésüket, és zavarba jönnek. De semmi ok, hogy bűnösnek érezzék magukat, és senki nem akarja nekik azt sem megmondani, hogy mit csináljanak. Egyszerűen, ez egy új információ. A szülők pedig eldönthetik, hogy adnak-e puszit szájra, vagy nem, annak tudatában, hogy ez izgató.”

“A gyereknek szüksége van arra a kapcsolatra, amit egy puszi fejez ki. Ellenben annyi más módja van, ahogy ezt megkaphatja: arcon, homlokon, kézen például. Tudni, hogy a száj az különösen érzékeny, talán meggyőzheti őket, hogy átgondolják ezt.”

Forrás: babyology.com.au

Ez is tetszeni fog