Quantcast
Kezdőlap EgészségJó, ha tudod.. Tanácsok nyári meleg napokra

Tanácsok nyári meleg napokra

Pöttyöslabda

Már egy hónapja nyakunkon a hőség! Talán több is, mint amit szerettünk volna belőle. Néhány praktikus tanácsot gyűjtöttünk össze a nyári szünetre, amikor tombol a nyári meleg. Akkor is érdemes végigolvasni, ha rutinnak tűnik, hogy a kisgyermekkel árnyékot keresünk a strandon.

Elinduláskor mindig gondoljuk végig, hogy ahova megyünk, van-e elég árnyék. A strandok, parkok közül is alapvető szempont legyen, hogy le tudunk-e heveredni a fák hűsében. Ha autóval megyünk, vihetünk magunkkal napernyőt, plédet, aminek különösen akkor vesszük majd hasznát, ha gyermekünk elbágyad, netán el is alszik a legnagyobb délutáni forróságban. De már ezeknél a tárgyaknál is koncentráljunk azok színére.

A fehér szín előnyei

A fehér színű tárgyak, ruhák visszaverik a hősugarakat, a feketék elnyelik azokat. Tehát nemcsak arra kell figyelni, amit ráadunk a gyerekre, hanem arra is, amire lefektetjük. Ha a plédnek két oldala van, mindig a világosabb árnyalatú fele legyen felfelé, de legjobb ilyenkor egy fehér lepedőt vinni magunkkal.

Ha vízpartra megyünk, gondoljunk arra, hogy a víztükör is visszaveri a napsugarakat, tehát az égető sugarak nemcsak fölülről, hanem alulról is érhetnek. Mindig vigyünk magunkkal legalább 40 faktoros naptejet (A faktorszám egyébként azt jelzi, hányszor 5 percig véd a leégés ellen. A 40 faktoros tehát – ha közben le nem mossa a víz vagy az izzadás (!), csaknem 3 órán keresztül ér valamit).

Kullancsok a fűben

Gondoljunk arra is, hogy minket ugyan elbágyaszt a meleg, de a kullancsokat pl. nem. A meleg, párolgó bőrön könnyen megtalálják a behatolási helyet. A szabadon hagyott testrészeket ezért érdemes egy nap legalább kétszer lefújni bogárriasztó spray-vel, ezek egyben a szúnyogoktól és a földön szaladgáló hangyáktól is megvédik gyermekünket.
Ha kullancsot észlelünk a gyermek bőrében ne nyomkodjuk, ne krémezzük. Bízzuk inkább szakemberre az állat eltávolítását.

A réteges öltözködés nyáron hűt is

Mindig könnyű és ilyenkor is réteges legyen a ruházat (a legjobb hőszigetelő a ruha rétegei közötti levegő – nemcsak a hideg, de a meleg ellen is). Persze ilyenkor általában csak egy réteg vékony inget adunk a gyermekre, ez mindenképpen laza legyen, ne simuljon a testre, lehetőleg természetes anyagból (pamut) készült legyen. A sapka is fehér legyen, és ne a megkötős-passzentos, hanem ez is valami laza darab. A legveszélyeztetettebbek ilyenkor a dús, fekete hajú gyerekek, de a szőkék is, ha a hajuk ritkás, a fejbőrük átlátszik. Adjunk baseball-sapkát (ennek a szemellenzője is véd a fény ellen, ha pedig vagány módon megfordítjuk, a tarkónkat védi a túlmelegedéstől, ha pl. túrázunk, kerékpározunk, és hátulról süt a nap), vagy széles karimájú szalma- vagy szövetkalapot, világosat ill. fehéret.

Igyunk…és igyunk..

A legfontosabb, hogy mindig legyen nálunk elég folyadék. Vigyünk is mindig magunkkal, sose bízzuk magunkat az utcai árusítás bizonytalanságára. A kiürült palackokat se dobjuk el, hanem az első adandó alkalommal töltsük fel tiszta, hideg vízzel. Ihatjuk is, locsolhatjuk is magunkra. Ha hosszabb kirándulásra megyünk (ami persze kánikulában nem ajánlott), mindenképpen gondoskodjunk a folyadékbevitel mellett a gyorsan csökkenő szénhidrát-tartalékok feltöltéséről is. A cukros-citromos teát és a limonádét már nagyanyáink is ismerték, mi se szégyelljünk ilyen elavultnak tűnő dolgokat magunkkal vinni. Nagyobb gyerekek megterhelő kirándulásra vihetnek magukkal izotóniás italokat is, de a kisebbeknek is van rizsnyák-elektrolit oldat, ill.. van receptre felírható készítmény is (pl. a Normolyt vagy WHO-por), de persze erre is előre kell gondolnunk. Sokszor nem gondolunk arra, hogy a magunkkal vitt alma, narancs, grapefruit is mennyire frissít a nagy melegben, és milyen sok folyadék is van bennük.

Napszemüveg – sose vegyünk másolatot

Lényeges azt is megemlíteni, hogy ne a napszemüveg árán spóroljunk! A valódi UV-szűrős hasznos, viszont az olcsó másolat csak sötétített, és akár veszélyes is lehet, mert pupillánk még jobban kitágul, még több fény és még több UV-sugárzás jut a szemünkbe, mint ha semmit sem vennénk fel, és inkább hunyorognánk.

Napszúrás pedig előfordul

Ha megtörténik a napozás során a baj, az alábbi lépéseket tegyük. Az egyszerű napégést otthon hidratáló krémekkel, Irix-szel vagy Panthenollal kezelhetjük. Ha túl sokat volt a gyermek a napon, estére napszúrása lehet. Ez hányással, fejfájással járhat, jellegzetesen az esti-éjszakai órákban. Lázzal ritkán jár, a fej hűtése, borogatása ilyenkor mindenképpen indokolt, és ráadásul még kellemes is.

De mi az a hőpangás?

Amikor az egész test túlmelegszik, ill. nem tud lehűlni, ez pedig rövid idő alatt kiszáradáshoz vezet. A hőpangott gyermeket mindenképpen kórházba kell vinni. A kiszáradás ellen infúziós kezelés a leghatékonyabb segítség!
Na de ne fessük az ördögöt a falra, hanem olvassuk el a fentieket még egyszer, szerezzük be a szükséges dolgokat, és induljunk, élvezzük a meleg napokat!

Kellemes vakációt kíván a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet!

www.svabhegy.eu

Ez is tetszeni fog